Szerbia
Szerbia 132 épületet származtatott vissza amerikai állampolgároknak

Összesen 144 amerikai, főként szerb származású állampolgár, illetve amerikai-szerb kettős állampolgár nyújtott be vagyonvisszaszármaztatási kérelmet Szerbiának.

Strahinja Sekulić, a Restitúciós Ügynökség igazgatója a Novostinak elmondta, hogy a vagyonvisszaszármaztatási folyamat rendben zajlik, semmi sem akadályozza azt.

Az ügynökség eddig 132 objektumot származtatott vissza amerikai állampolgároknak, vagyis 96 üzlethelyiséget, 15 lakást és 21 épületet, valamint 970 hektár szántóföldet, 116.733 négyzetméter építési területet és mintegy 17 hektár erdőt, írja a Novosti.

Sekulić elmondta, hogy a Jugoszlávia és az Amerikai Egyesült Államok között megkötött két egyezmény értelmében nincs joguk a vagyonvisszaszármaztatásra azoknak, akiknek jogelődjét már kárpótolták, írja a Tanjug.

Az első, 1948-ban megkötött egyzeménnyel a volt Jugoszlávia 3,5 millió dollárt fizetett ki Amerikának, a második, 1964-ban aláírt szerződéssel pedig 17 millió dollárt. Ebből az összesen 20,5 millió dollárból fizették ki az amerikaiak elkobzott vagyonát.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

137 igen szavazattal és 5 ellenszavazattal elfogadta a köztársasági képviselőház a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását. A hivatalos indoklás szerint ez világosabban szabályozza a tanácsok hatáskörét, csökkenti a politikum befolyását és átláthatóbbá teszi a nemzeti tanácsok munkáját. Az...
2018. JÚNIUS 21.
[ 7:15 ]
A nemzeti kisebbségekhez tartozó köztársasági parlamenti képviselők számára lehetővé válik, hogy anyanyelvükön szólaljanak fel a szkupstinában. Azokról a képviselőkről van szó, akik olyan kisebbséghez tartoznak, amelynek lélekszáma a legutóbbi népszámlálás alkalmával elérte a teljes lakosság két százalékát, azt...
2018. JÚNIUS 20.
[ 19:53 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma felszólította Szerbia polgárait, hogy adják meg a tiszteletet a horvát közösségnek, mert a közösség tagjai az ország egyenrangú polgárai, akikkel békében és egyetértésben éltünk eddig is és ezek után is - jelenti a Tanjug.Vučić ezt akkor mondta, amikor fogadta Tomislav Žigmanovot, a...
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban