Szerbia
Hiány lehet akácmézből Szerbiában

A méhek legeltetése még nem fejeződött be, de az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal kevesebb akácméz lesz az idén Szerbiában.

A méhészek becslése szerint az idei évben átlagon aluli lesz az akácméztermés, így kétségtelen, hogy sokkal kevesebb akácméz lesz majd a piacon. Ennek okai az időjárási körülmények, mert a hideghullámok megszakították az akác virágzását, a tavaszi fagyok pedig a völgyekben és a folyók mentén tették tönkre az akácot.

Noha a méhek legeltetése még nem fejeződött be, az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal lesz kevesebb az akácméz, ami veszélybe sodorhatja a kivitelt is, hiszen ez a fajta méz hagyományosan a legkeresettebb a külföldi piacokon. A mézkivitel 70 százalékát az akácméz teszi ki, ezért az akácméz begyűjtése a legfontosabb a hazai termelőknek.

„Még nincsenek pontos adataink, hiszen folyamatban van a begyűjtés. Azok, akik a tengerszint alatti magasságban‟, mondta Rodoljub Živadinović, a szerbiai méhészek szövetségének elnöke, aki szerint ez nem lesz különösebb kihatással a méz árára, amely Szerbiában 800 és 1.000 dinár között mozog, míg az Európai Unióban 8 és 20 euró között.

A Morava mente és a Šumadija régióban volt a legrosszabb a mézhozam, emiatt megnőttek a termelők költségei, akik kénytelenek voltak cukrot vásárolni, hogy etetni tudják a méheket.

Szerbiából tavaly 2.744 tonna mézet exportáltak, 12,4 millió dollár értékben. A legtöbbet Olaszországba, Norvégiába, Németországba és Montenegróba szállítottak ki. A behozatal csak szimbolikus volt, hiszen 43 tonna mézet importált Szerbia. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szociális-gazdasági tanács tovább folytatja a tárgyalásokat a minimálbér összegéről, amely jelenleg 27 ezer dinár körül mozog Szerbiában, mintegy 350 ezer foglalkoztatottnak ennyi a jövedelme. A szerb kormány, a szakszervezetek és a munkaadók is egyetértenek abban, hogy a költségvetés lehetővé teszi a minimálbér...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:01 ]
Miután New Yorkban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Alеksandar Vučić szerb elnök kijelentette: közölte Pompeóval, hogy Szerbia készen áll a nyitott politikai párbeszédre a koszovói albánokkal, amint megszüntetik a Pristina által kivetett pótvámokat. Vučić szerint a hivatalos Belgrád erre minden...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 8:53 ]
New Yorkban megkezdődött Aleksandar Vučić szerb államfő és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozója. A szerb államfő Instagram profilján három fényképet tett közzé a találkozóról. A megbeszélés tovább tart a tervezettnél, mivel Pompeo 15-20 perccel meghosszabbította azt. Az RTS újságírója megtudta:...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 20:11 ]
Beolvasás folyamatban