Szerbia
Hiány lehet akácmézből Szerbiában

A méhek legeltetése még nem fejeződött be, de az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal kevesebb akácméz lesz az idén Szerbiában.

A méhészek becslése szerint az idei évben átlagon aluli lesz az akácméztermés, így kétségtelen, hogy sokkal kevesebb akácméz lesz majd a piacon. Ennek okai az időjárási körülmények, mert a hideghullámok megszakították az akác virágzását, a tavaszi fagyok pedig a völgyekben és a folyók mentén tették tönkre az akácot.

Noha a méhek legeltetése még nem fejeződött be, az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal lesz kevesebb az akácméz, ami veszélybe sodorhatja a kivitelt is, hiszen ez a fajta méz hagyományosan a legkeresettebb a külföldi piacokon. A mézkivitel 70 százalékát az akácméz teszi ki, ezért az akácméz begyűjtése a legfontosabb a hazai termelőknek.

„Még nincsenek pontos adataink, hiszen folyamatban van a begyűjtés. Azok, akik a tengerszint alatti magasságban‟, mondta Rodoljub Živadinović, a szerbiai méhészek szövetségének elnöke, aki szerint ez nem lesz különösebb kihatással a méz árára, amely Szerbiában 800 és 1.000 dinár között mozog, míg az Európai Unióban 8 és 20 euró között.

A Morava mente és a Šumadija régióban volt a legrosszabb a mézhozam, emiatt megnőttek a termelők költségei, akik kénytelenek voltak cukrot vásárolni, hogy etetni tudják a méheket.

Szerbiából tavaly 2.744 tonna mézet exportáltak, 12,4 millió dollár értékben. A legtöbbet Olaszországba, Norvégiába, Németországba és Montenegróba szállítottak ki. A behozatal csak szimbolikus volt, hiszen 43 tonna mézet importált Szerbia. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tragédia Belgrádban - illusztráció
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:34 ]
Az elmúlt napok kánikulájának úgy tűnik, vége. Figyelmeztetést adott ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ), miszerint az este és éjszaka folyamán helyenként záporok, heves villámlással és kiadós csapadékkal kísért zivatarok érkeznek, előbb Vajdaság északi részére, majd kiterjednek az ország többi...
2019. JÚNIUS 16.
[ 18:11 ]
Jelentős mértékben emelkedik szeptembertől a minimálbér, az év végétől pedig emelkednek a közszférában a bérek, de a nyugdíjak is, jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, hozzátéve, az év első öt hónapjában ismét többlet mutatkozott az államkasszában és emlékeztetett arra is, hogy Szerbiába tavaly 3,5...
2019. JÚNIUS 16.
[ 17:23 ]
Családon belüli erőszak során 2018-ban 33 nőt öltek meg, közülük kilenc idősebb asszony volt, hangzott el ma Mitrovicán az idő személyekkel szembeni erőszak elleni küzdelem világnapja kapcsán. Suzana Paunović, az emberi és kisebbségi jogi iroda igazgatója kijelentette, a kormány elkötelezett ezen a téren, s hozzátette,...
2019. JÚNIUS 15.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban