Szerbia
Hiány lehet akácmézből Szerbiában

A méhek legeltetése még nem fejeződött be, de az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal kevesebb akácméz lesz az idén Szerbiában.

A méhészek becslése szerint az idei évben átlagon aluli lesz az akácméztermés, így kétségtelen, hogy sokkal kevesebb akácméz lesz majd a piacon. Ennek okai az időjárási körülmények, mert a hideghullámok megszakították az akác virágzását, a tavaszi fagyok pedig a völgyekben és a folyók mentén tették tönkre az akácot.

Noha a méhek legeltetése még nem fejeződött be, az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal lesz kevesebb az akácméz, ami veszélybe sodorhatja a kivitelt is, hiszen ez a fajta méz hagyományosan a legkeresettebb a külföldi piacokon. A mézkivitel 70 százalékát az akácméz teszi ki, ezért az akácméz begyűjtése a legfontosabb a hazai termelőknek.

„Még nincsenek pontos adataink, hiszen folyamatban van a begyűjtés. Azok, akik a tengerszint alatti magasságban‟, mondta Rodoljub Živadinović, a szerbiai méhészek szövetségének elnöke, aki szerint ez nem lesz különösebb kihatással a méz árára, amely Szerbiában 800 és 1.000 dinár között mozog, míg az Európai Unióban 8 és 20 euró között.

A Morava mente és a Šumadija régióban volt a legrosszabb a mézhozam, emiatt megnőttek a termelők költségei, akik kénytelenek voltak cukrot vásárolni, hogy etetni tudják a méheket.

Szerbiából tavaly 2.744 tonna mézet exportáltak, 12,4 millió dollár értékben. A legtöbbet Olaszországba, Norvégiába, Németországba és Montenegróba szállítottak ki. A behozatal csak szimbolikus volt, hiszen 43 tonna mézet importált Szerbia. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utóbbi 24 órában a Novi Pazar-i kórházban elhunyt tíz koronavírus-fertőzésben szenvedő beteg, közölte Mirsad Đerlek, a kórház koordinátora. A Prva TV-nek adott nyilatkozatban azt mondta, túlnyomórészt 75 évesnél idősebb személyekről van szó. „Jelenleg 290 betegünk van, a gyógyultak száma meghaladja a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:47 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön este Párizsban kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia államfővel három kulcsfontosságú témáról tárgyalt: Koszovó kérdéséről, a kétoldalú kapcsolatokról és Szerbia európai csatlakozásáról, és hogy tájékoztatta Macront arról, hogy Szerbia elfogadja az EU-csatlakozás új...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:10 ]
Néhány ezer polgár ma este is összegyűlt Belgrád, Újvidék és Niš központjában. A tüntetők eleget téve a közösségi oldalakon közzétett felhívásnak, leültek az útra, hogy így különüljenek el azoktól a provokátorokól, akik tegnap este incidenseket váltottak ki. Tiltakozó sétát tartottak Kruševacon és Vranjéban...
2020. JÚLIUS 9.
[ 21:03 ]
Beolvasás folyamatban