Szerbia
Horvátország hivatalosan tiltakozott Szerbiánál Mladen Bratić tiszteletére felavatott emléktábla miatt

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának, mert Újvidéken, a hadsereg napja alkalmából pénteken tartott szerb megemlékezésen emléktáblát avattak Mladen Bratić egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának - közölte a horvát külügyminisztérium.

A tárca a leghatározottabban elítélte ezt és újból kifejezte elvárását, hogy a Szerb Köztársaság és annak intézményei felhagynak a háborús bűnök dicsőítésének politikájával, amellyel tovább sértik a Horvátország ellen vívott háború áldozatait.

"Ismét felszólítottuk Szerbiát, hogy nézzen szembe saját történelmével és szerepével azokban a háborúkban, amelyeket a múlt század kilencvenes évei elején indított" - hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan a szerb hatóságok e lépése, figyelembe véve, hogy Zágráb a történtek ellenére megpróbál jószomszédi viszony kialakítani a szomszédos országgal.

Az emléktábla felavatása ellen a Polgári Vajdaság (Građanska Vojvodina) civil szervezett is tiltakozott.

Közleményükben azt írták: ez egy újabb olyan lépése a szerb védelmi minisztériumnak és a szerb hadseregnek, amellyel kigúnyolja a háborús bűnök, az etnikai tisztogatások, valamint a 20. századi népirtások áldozatait. Az emléktábla-avatással és a hasonló revizionista törekvésekkel a szerb hadsereg "másodszor is megöli a háború áldozatait, és hozzátartozóki életét még inkább pokollá változtatja - húzták alá.

Mladen Bratić tábornok, az újvidéki hadtest parancsnoka 1991. november 4-én vesztette életét, miután a Vukovar körzetében zajló harcokban, az első vonalban, járművével aknára futott.

1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 1624 ember vesztette életét, 2500-an megsebesültek, és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonaikat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett - a második világháború végén tönkrebombázott - németországi Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A bosszúra szomjas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovčarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 9. [ 12:10 ]

Egy részüket a szávaszentdemeteri börtönudvaron ütlegelték vasrudakkal. Erről viszont azóta is halálos csend honol...


A szerb parlament képviselői ma kezdik meg a vitát a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatról. A javaslat összesen 1.314,5 milliárd dinár bevételt, 1.334,7 milliárd dinár kiadást és 20,2 milliárd dináros hiányt (a GDP 0,3 százaléka) irányoz elő. A költségvetést a gazdasági növekedés jövő évi...
2019. NOVEMBER 20.
[ 9:35 ]
Az Európai Unió és Szerbia megállapodást írt alá az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kereteiben tervezett határigazgatás terén folytatandó együttműködésről - közölte az Európai Unió Tanácsa kedden. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a Frontex - Szerbia beleegyezésével - segítséget...
2019. NOVEMBER 19.
[ 16:05 ]
Nem a járművek haladási sebességét fogja mérni az az 56 kamera, amelyet az autópálya Belgrád és Niš közötti szakaszán helyeznek el, illetve Szerbia más útszakaszain. A belgrádi média szerint ezek a kamerák a forgalom felügyeletére szolgálnak. A haladási sebesség mérése továbbra is a régi módon történik, vagyis...
2019. NOVEMBER 19.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban