Szerbia
Horvátország hivatalosan tiltakozott Szerbiánál Mladen Bratić tiszteletére felavatott emléktábla miatt

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának, mert Újvidéken, a hadsereg napja alkalmából pénteken tartott szerb megemlékezésen emléktáblát avattak Mladen Bratić egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának - közölte a horvát külügyminisztérium.

A tárca a leghatározottabban elítélte ezt és újból kifejezte elvárását, hogy a Szerb Köztársaság és annak intézményei felhagynak a háborús bűnök dicsőítésének politikájával, amellyel tovább sértik a Horvátország ellen vívott háború áldozatait.

"Ismét felszólítottuk Szerbiát, hogy nézzen szembe saját történelmével és szerepével azokban a háborúkban, amelyeket a múlt század kilencvenes évei elején indított" - hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan a szerb hatóságok e lépése, figyelembe véve, hogy Zágráb a történtek ellenére megpróbál jószomszédi viszony kialakítani a szomszédos országgal.

Az emléktábla felavatása ellen a Polgári Vajdaság (Građanska Vojvodina) civil szervezett is tiltakozott.

Közleményükben azt írták: ez egy újabb olyan lépése a szerb védelmi minisztériumnak és a szerb hadseregnek, amellyel kigúnyolja a háborús bűnök, az etnikai tisztogatások, valamint a 20. századi népirtások áldozatait. Az emléktábla-avatással és a hasonló revizionista törekvésekkel a szerb hadsereg "másodszor is megöli a háború áldozatait, és hozzátartozóki életét még inkább pokollá változtatja - húzták alá.

Mladen Bratić tábornok, az újvidéki hadtest parancsnoka 1991. november 4-én vesztette életét, miután a Vukovar körzetében zajló harcokban, az első vonalban, járművével aknára futott.

1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 1624 ember vesztette életét, 2500-an megsebesültek, és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonaikat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett - a második világháború végén tönkrebombázott - németországi Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A bosszúra szomjas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovčarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 9. [ 12:10 ]

Egy részüket a szávaszentdemeteri börtönudvaron ütlegelték vasrudakkal. Erről viszont azóta is halálos csend honol...


A szerbiai Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) június 12. és 19. között próbaösszeírást hajt végre a mezőgazdaságban. Az összeírás a jövő évi mezőgazdasági összeírás előkészületeinek keretébe tartozik. A végrehajtáshoz alkalmazott összeírók kötelessége előzőleg elvégezni egy online...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:16 ]
A várakozások szerint az Avdullah Hoti vezette új koszovói kormány visszavonja Albin Kurti volt miniszterelnök döntését a reciprocitás elvéről, írja a Zëri. „Ezt megtesszük annak érdekében, hogy megnyílhasson a brüsszeli párbeszéd útja” – mondta Hoti a KoSSev jelentése szerint. A köztévének adott interjúban...
2020. JÚNIUS 5.
[ 9:56 ]
Június 8-ig, vagyis hétfőig mindenkinek kifizetik a 100 eurós egyszeri segélyt, amire ma éjfélig lehet jelentkezni, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. „Több mint négymillióan jelentkeztek online, az 1,9 millió nyugdíjasnak és szociális segélyben részesülőnek pedig automatikusan átutaltuk a pénzt” – mondta...
2020. JÚNIUS 5.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban