Szerbia
Megnyitották a röszkei, a tompai és a hercegszántói határátkelőt az ingázók és a földművesek előtt

Megnyitották a röszkei, a tompai és a hercegszántói határátkelőt a szerb-magyar határ mentén élők előtt, ezzel is segítve azt, hogy az ingázók ne szenvedjenek túl nagy gazdasági károkat az új típusú koronavírus-járvány következményei miatt.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Horgoson, a röszkei határátkelő szerbiai oldalán Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a szerb és a magyar állampolgárok újra használhatják a három említett határátkelőt munkavállalási és mezőgazdasági munkálatok elvégzése céljából a határsáv 50 kilométeres körzetében. Ehhez igazolásra lesz szükség, hogy a határsáv 50 kilométeres körzetében laknak, valamint egy munkáltatói igazolásra, hogy a munkahely a határ 50 kilométeres körzetében van, illetve igazolásra arról, hogy a megmunkálni kívánt föld 50 kilométeres sávban van.

Az ingázók nehézségeire Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint a határ magyar oldalán a helyi parlamenti képviselők hívták fel a figyelmet - közölte a tárcavezető.

Hozzátette, hogy folytatódik az eddig is sikeres és népszerű vajdasági gazdaságfejlesztési program, amelynek keretében eddig 86 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban magyar költségvetési támogatással.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, folytatódnak a korábban elkezdett közös infrastrukturális beruházások, a Belgrád-Budapest, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztése. Épül az a gázszállítási folyosó is, amely Törökországból Bulgárián és Szerbián keresztül tud majd gázt szállítani Magyarországra, a magyar szakasz 2021 októberére elkészül.

Annak érdekében, hogy a két ország vállalatai közötti együttműködés most se sérüljön, az Eximbanknál 120 millió eurós hitelkeretet nyitottak abból a célból, hogy magyar és szerb vállalatok szorosan együtt tudjanak működni.

Leszögezte: Magyarország abban érdekelt, hogy a szerb védekezés a vírus ellen sikeres legyen, "hiszen mi nem lehetünk sikeresek, ha a szomszédaink sikertelenek", ezért adott Budapest egészségügyi védőeszközöket a szerb kormánynak, a vajdasági magyaroknak, és a boszniai szerbeknek is. "Mi felelős szomszédságpolitikát folytatunk, és ennek az egyik legfontosabb pillére a magyar-szerb kétoldalú együttműködés" - szögezte le.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a nehéz helyzetek mutatják meg igazán, "hogy a sorsunk mennyire összefonódik". Rámutatott, hogy Magyarország és Szerbia rendkívül szoros egymásra utaltságban él Közép-Európában, és kölcsönös érdek az, hogy a szomszédok erősek és egészségesek legyenek. "Ezért elmondhatjuk, hogy minél gyorsabban áll talpra a szerb gazdaság, annál nagyobb segítséget jelent ez a magyar gazdaság számára, hiszen Szerbia a legfontosabb kereskedelmi partnerünk a nyugat-balkáni térségben" - magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette: minél jobban védekezik Szerbia az új típusú koronavírussal szemben, annál eredményesebb lesz Magyarország védekezése is.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, Magyarország biztosította a tranzitot az országon keresztül. A röszkei határt mindennap 14 és 18 óra között használhatják azok a szerb állampolgárok, akik munkavállalási céllal utaznak Nyugat-Európába, Magyarországon viszont csak a kijelölt autópályákat és benzinkutakat használhatják.

A külgazdasági és külügyminiszter a vajdasági érettségizőkre vonatkozó kérdésre válaszolva kiemelte, hogy semmi akadálya nem lesz annak, hogy a vajdasági diákok Magyarországon érettségizhessenek, erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma megteremti a lehetőséget, ahogy arra is, hogy az érettségizőknek ne kelljen két hétre karanténba vonulniuk.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kiemelte, hogy a két ország kapcsolata ebben a nehéz időszakban is példamutató. Felhívta a figyelmet arra is, hogy határok magyar javaslatra nyíltak meg, Szerbia ugyanis március közepén teljes mértékben lezárta a határait a ki- és bejövő forgalom előtt.

Szijjártó Péter végül arra kérte hivatali kollégáját, hogy dolgozzanak a jövőben azon, hogy ne csak a most megnyitott három határátkelő tudjon működni, hanem a többi is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Az influenza elleni védőoltást Szerbiában október első napjaiban vehetik fel a polgárok, az állam mintegy 500 ezer adag vakcinát szerez be. A Politika közölte, hogy a védőoltások száma így 35 százalékkal lesz magasabb a tavalyi évhez viszonyítva. A lap értesülései szerint, a védőoltás ingyenes, és azok vehetik fel,...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A belgrádi küldöttség Marko Đurićtyal, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatójával az élen ma folytatja Brüsszelben a pristinai kapcsolatok normalizálásáról szóló technikai-szakértői tárgyalásokat. A tárgyalásokban a közvetítő szerepét betöltő Európai Unió bejelentette, hogy a legutóbbi, szeptember...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 10:34 ]
Beolvasás folyamatban