Szerbia
Óvodába csak munkáltatói és orvosi igazolással vihetik a szülők a gyerekeket

Eljuttatta utasításait a szerbiai óvodákba az oktatási és az egészségügyi minisztérium arra vonatkozóan, hogy milyen egészségügyi előírásokat kell betartaniuk az iskoláskor előtti intézményeknek, amelyekben május 11-én, hétfőn indul újra a munka.

Az iskoláskor előtti intézményekbe csak azok a gyerekek mehetnek, akik szülei dolgoznak és másként nem tudják megoldani a felügyeletüket. Ezt a munkaadótól beszerzett igazolással tudják bizonyítani.

Ezen kívül a gyermekorvostól is igazolást kell beszerezni arról, hogy a gyermek egészséges, valamint hogy megkapott minden védőoltást.

Az újranyitást megelőzően minden óvodában el kell végezni az alapos, a helyiségekre és a felszerelésre egyaránt kiterjedő fertőtlenítést. A helyi önkormányzatok kötelessége a foglalkoztatottak részére védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket biztosítani.

Az épületekben a bejáratoknál fertőtlenítő szőnyeget kell elhelyezni, valamint fertőtlenítőszer-adagolót 70 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítővel.

A szülők kötelesek minden nap, indulás előtt megmérni a maguk és a gyerek lázát, hőemelkedés esetén nem vihetik a gyereket a közösségbe és erről az óvodai személyzetet is tájékoztatni kell. Ugyanúgy, a hiányzást követően két nappal korábban értesíteni kell az óvodát arról, hogy a gyermek ismét látogatja az intézményt.

A gyermek csak az egyik szülő kíséretében érkezhet az óvodába, s az is kívánatos, hogy ez minden alkalommal ugyanaz a szülő legyen. A gyermekét óvodába vezető szülőnek az orrot és szájat elfedő védőmaszkot kell viselnie, tartania kell magát a szociális távolságtartás szabályaihoz, vagyis a másiktól való két méteres távolsághoz, a bejáratnál fertőtlenítenie kell a kezét és megtörölni lábbelijét a fertőtlenítő szőnyegen. Ezt követően a lehető legrövidebb időn belül át kell adni a nevelőnek a gyermeket.

Bármilyen, megbetegedésre utaló jel esetén az óvodában a gyermeket el kell különíteni, állandó felügyeletet biztosítani számára, értesíteni a szülőket, vagy amennyiben ők nem jelentkeznek, a mentőszolgálatot.

A szülőknek javasolják, hogy a krónikus betegségekkel küzdő gyerekek maradjanak otthon, akárcsak azok a gyerekek, akiknek szüleik szenvednek krónikus (légúti, szív- és érrendszeri, daganatos vagy cukor) betegségekben.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Görögország ma reggel lezárta határait a szerbiai állampolgárok előtt. Az intézkedés július 15-ig lesz érvényben, amikor is felülvizsgálják a döntést. Azok a szerbiai állampolgárok, akik már Görögországban vannak, ott maradhatnak nyaralásuk végéig, majd hazajöhetnek, erősítette meg a szerb...
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:07 ]
Szerbia államfője a két ország közötti kapcsolatok javulásában bízik. Twitter-üzenetben gratulált a horvát választások győztesének, a Horvát Demokratikus Közösségnek és annak elnökének, Andrej Plenkovićnak a szerb államfő, Aleksandar Vučić. Mint fogalmazott, meg van győződve arról, hogy még javulhatnak a Szerbia...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:47 ]
Bizonytalan a járványügyi helyzet Pirotban, mivel az elmúlt három napban megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint a hétvégén 21 új esetet jegyeztek. Ez az jelenti, hogy a Piroti Körzet négy községének területén 209 megbetegedést regisztráltak a járvány kitörése...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:28 ]
Beolvasás folyamatban