Szerbia
Lončar: Ha tiszteletben tartjuk az óvintézkedéseket, június 15-én nem lesz fertőzött

Nem végeztünk a koronavírus-járvánnyal, jelentette ki ma este Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, s hozzátette, az előrejelzések szerint Szerbiában június 15-én nem lesz egy fertőzött sem, ha a polgárok betartják az intézkedéseket.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos kijelentését kommentálva, miszerint a polgárok túl hamar elengedték magukat, Lončar leszögezte, ez így van.

Bizonyosan túl gyorsan engedték el magukat, de sok polgár van, aki betartja az intézkedéseket, állapította meg ma Kon, hozzátéve, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése óta eltelt napok viselkedésének eredménye 7-10 nap múlva lesz látható.

Kon: Júniusban nem kellene, hogy legyenek halálos áldozatok

Predrag Kon ma arra figyelmeztetett, hogy a járványhelyzet továbbra is bizonytalan, bár júniusban már nem számítanak halálos áldozatokra, sőt, lehet, hogy már előbb sem lesznek.

A kérdésre, hogy hogyan értékeli a járványhelyzetet, mivel napról napra csökkennek a számok, de Leskovacon ismét vannak újabb esetek, leszögezte, nem lehet azt mondani, hogy a járványhelyzet biztos, mert még mindig vannak néhol időszakos megugrások.

Három halott és 62 új fertőzött

Szerbiában az elmúlt 24 órában 62 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, valamint három személy elhunyt a betegség következtében, közölte ma sajtótájékoztatón Predrag Kon.

Elmondta, eddig összesen 145 604 személyt teszteltek le koronavírusra, tegnap óta pedig 5012-t, ebből 62 lett pozitív.

Összesen 218 személy vesztette életét a fertőzés okozta szövődmények miatt, s eddig 10 176 személynél mutatták ki a betegség jelenlétét.

Eddig 3290 személy gyógyult meg. A pozitív esetek aránya 1,2 százalék.

Szerbiában 1123 pácienst ápolnak kórházban, 29 személy van lélegeztetőgépen, mondta ma Kon.

Holnap beutazási szabályok és külföldi utak

A válságstáb várhatóan holnap határozza meg az utazásra és az országba való belépésre vonatkozó szabályokat, közölte Kon.

Az országból való kilépés kapcsán elmondta, ez kizárólag a célországtól függ.

Az iskoláknak május 31-ig zárva kellene lenniük

Az a javaslatunk, hogy az iskolák május 31-ig ne nyissanak ki, a tanév befejezésével kapcsolatos minden egyéb dolog pedig az oktatási minisztérium hatáskörébe tartozik, mondta Kon.

Lehetséges, hogy a vírus ősszel visszatér

A járványügyi szakorvos ma megismételte, hogy van rá esély, hogy a koronavírus ősszel visszatér, s hozzátette, a déli féltekén tanúsított viselkedése alapján felbecsülhetjük, mire számíthatunk.

Újságírói kérdésre Kon elmondta, a vírus aktív a déli féltekén, de nem egyformán aktív mindenhol.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Görögország ma reggel lezárta határait a szerbiai állampolgárok előtt. Az intézkedés július 15-ig lesz érvényben, amikor is felülvizsgálják a döntést. Azok a szerbiai állampolgárok, akik már Görögországban vannak, ott maradhatnak nyaralásuk végéig, majd hazajöhetnek, erősítette meg a szerb...
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:07 ]
Szerbia államfője a két ország közötti kapcsolatok javulásában bízik. Twitter-üzenetben gratulált a horvát választások győztesének, a Horvát Demokratikus Közösségnek és annak elnökének, Andrej Plenkovićnak a szerb államfő, Aleksandar Vučić. Mint fogalmazott, meg van győződve arról, hogy még javulhatnak a Szerbia...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:47 ]
Bizonytalan a járványügyi helyzet Pirotban, mivel az elmúlt három napban megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint a hétvégén 21 új esetet jegyeztek. Ez az jelenti, hogy a Piroti Körzet négy községének területén 209 megbetegedést regisztráltak a járvány kitörése...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:28 ]
Beolvasás folyamatban