Szerbia
Amennyiben nő a fertőzöttek száma, mindenütt kötelező lesz a maszk viselése Szerbiában

Amennyiben az elkövetkező 10 napban jelentős növekedést mutat a koronavírussal fertőzöttek száma, valószínűleg újra bevezetnek egyes korlátozó intézkedéseket, írja a belgrádi sajtó.

A lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény ugyanis előirányozza, hogy a kormány szigorúbb intézkedéseket vezethet be a járvány megfékezése érdekében, amennyiben a fertőzések száma megnövekszik. Sajtóértesülések szerint ezt meg is történhet, ha az elkövetkező tíz napban nő a fertőzöttek száma.

Az első ilyen rendelkezés a maszkok kötelező viselete lesz mindenütt. A maszk viselésének elmulasztása ebben az esetben 20 ezer dináros büntetést vonna maga után, amit a Blicnek a szabálysértési bíróság elnöke, Olivera Ristanović is megerősített.

“Amennyiben a szakma úgy dönt, hogy a maszk viselési kötelező, mindenki, aki ezt elmulasztja, 20 ezer dináros büntetéssel számolhat. Természetesen, nem fognak mindenkit a maximális összegre büntetni, minden bírónak joga van mérlegelni, hogy a kisebb összeg is meghozza-e a várt eredményt, ám ha valaki következetesen megszegi a rendeletet, akkor kiróható rá akár 150 ezer dináros bírság is”, mondta Ristanović.

Az előírás betartását a kommunális rendőrség ellenőrizné.

A maszk kötelező viselése azt fogja jelenteni, hogy minden nyilvános helyen, üzletben, bevásárlóközpontban, piacokon, tömegközlekedési eszközökön, kávézókban, éttermekben viselni kell, akárcsak az intézményekben. Érvényes lesz a vendéglők kerthelyiségeire is akkor, ha egy asztal körül kettőnél többen ülnek, de természetesen vonatkozni fog minden olyan rendezvényre, ahol nagyszámú ember gyűlik össze. Ezek az intézkedések egyébként már több európai országban érvényben vannak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Görögország ma reggel lezárta határait a szerbiai állampolgárok előtt. Az intézkedés július 15-ig lesz érvényben, amikor is felülvizsgálják a döntést. Azok a szerbiai állampolgárok, akik már Görögországban vannak, ott maradhatnak nyaralásuk végéig, majd hazajöhetnek, erősítette meg a szerb...
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:07 ]
Szerbia államfője a két ország közötti kapcsolatok javulásában bízik. Twitter-üzenetben gratulált a horvát választások győztesének, a Horvát Demokratikus Közösségnek és annak elnökének, Andrej Plenkovićnak a szerb államfő, Aleksandar Vučić. Mint fogalmazott, meg van győződve arról, hogy még javulhatnak a Szerbia...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:47 ]
Bizonytalan a járványügyi helyzet Pirotban, mivel az elmúlt három napban megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint a hétvégén 21 új esetet jegyeztek. Ez az jelenti, hogy a Piroti Körzet négy községének területén 209 megbetegedést regisztráltak a járvány kitörése...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:28 ]
Beolvasás folyamatban