Szerbia
Külföldről is igényelték a 100 eurót, mégpedig sokan

A szerb kormány által felkínált 100 eurós egyszeri segélyre mintegy 6 millió polgár jelentkezett, s voltak, akik már meg is kapták, azok a külföldön élő szerbiai állampolgárok közül is, akik számát 500 ezer és 1 millió közöttire becsülik.

Hogy hányan vannak pontosan, nem könnyű megállapítani, mert a szakemberek sem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy hányan vannak azok, akiknek szerbiai állampolgárságuk és itt bejelentett lakhelyük van, ugyanakkor az országon kívül élnek és dolgoznak.

Az eltérő becslések oka az is, hogy sokan csak ideiglenesen dolgoznak külföldön, nincs állandó munkaengedélyük, s ide tartoznak még azok a kettős állampolgárok is, akik Szerbiában élnek. A lista még nem végleges, mert a jelentkezés június 5-éig tart, habár a számok nagy mértékben már nem fognak változni.

Az eddigi adatok szerint a kormányintézkedés iránt nem mutatott érdeklődést, vagy egyéb okok miatt nem jelentkezhetett mintegy 700 ezer személy, ami valamivel több, mint a lakosság 10 százaléka, s a számítások szerint közöttük éppen azok vannak a legtöbben, akik hosszabb ideje külföldön élnek, és – noha van bejelentett lakhelyük Szerbiában – nincs érvényes igazolványuk.

Siniša Mali pénzügyminiszter megerősítette, az összesen 6,7 millió nagykorú állampolgár közül (amennyien a választói jegyzékben szerepelnek) több mint 4 millió jelentkezett a segélyre interneten keresztül vagy telefonon. Emellett, a 100 euró dinár ellenértékét már kifizették mintegy 1,7 millió nyugdíjasnak és 160 ezer szociális segélyre jogosultnak, s mindezt figyelembe véve a jelentkezők jegyzékén nem kicsi azok száma, akik külföldön élnek és dolgoznak, lévén, hogy becslések szerint a választói jegyzékbe felvett nagykorú polgárok közül 1,7-1,8 millió él Szerbián kívül.

A pénzügyminisztériumtól a Danas napilap szerkesztősége nem kapott választ arra, hogy hányan jelentkeztek a segélyre külföldről, ahogyan arra a kérdésre sem, volt-e arra lehetőség, hogy valaki kétszer igényelje a segélyt. Nem hivatalosan azonban a Danas úgy értesült, hogy nem lehetett kétszer átadni a jelentkezést, mert a személyi szám alapján a rendszer azonnal kiszűrte azt, ha valaki megpróbált másodszor is bejelentkezni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
rg
2020. MÁJUS 27. [ 20:56 ]

Én más országban, sőt más kontinensen élek, hála az égnek, és most büszkén mesélem az ittenieknek, hogy íme az első jó dolog ami Szerbiából kisült. :)


istván
2020. MÁJUS 27. [ 14:38 ]

... hat milliónak fizetnek, köztük több mint félmillió külföldön élőnek,... Nem tartottam helyesnek, hogy a nem ott élőknek is fizetnek, de amikor megnéztem a kincstár oldalán a gyakori kérdéseket, akkor "megvilágosodtam"... Ha Boszniától Kanadáig mindenkinek jár ..., akkor miért ne? Amíg ott éltem, én is adtam az országnak,... Ígérem Szerbiában fogom elkölteni, legyőzöm a kellemetlen érzést ...


Aleksandar Vučić szerb elnök ma reagált a tegnap esti belgrádi és újvidéki tüntetésekre. Vučić abból a repülőből üzent, amellyel Párizsba tart, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal. „Kedves polgárok, megígértem önöknek, hogy a bűnözői és huligán erőszakos támadások ellenére, amelyek mindannyiunkat...
2020. JÚLIUS 9.
[ 10:54 ]
Predrag Kon epidemiológus ma kijelentette, hogy Belgrádban a járványügyi helyzet nagyon komoly. A szakorvos elmondta, hogy egyes pillanatokban fenn áll az esélye annak, hogy rendkívülivé váljon a helyzet. Kon az RTS-nek kifejtette, hogy Belgrádban, a tegnapi nappal bezárólag mintegy 1.500 személyt szállítottak kórházba,...
2020. JÚLIUS 9.
[ 10:44 ]
A szerb parlament előtti tüntetésben és zavargásokban 19 rendőr és 17 tüntető sérült meg tegnap este, akiket a mentőszolgálat látott el. Sérüléseik nem voltak súlyosak, közölte a mentőszolgálat a Tanjuggal. Emellett egy szolgálatban lévő rendőr megsérült 23 óra 42 perckor, amikor elütötte egy autó. A férfit...
2020. JÚLIUS 9.
[ 10:17 ]
Beolvasás folyamatban