Szerbia
Szakértők a koronavírus-járványról: Kijárási tilalom nem lesz, de egyéb intézkedések lehetnek Szerbiában
Betűméret:             

A szakemberek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az utóbbi napokban Szerbiában ismét megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Srđa Janković immunológus, a válságtörzs tagja azt mondta, a járvány újbóli fellángolása fenyeget, s a helyzet valamivel rosszabb lett a szerb fővárosban. Hozzátette, továbbra sincs olyan veszély, amit ne lehetne kezelni, de gyorsan és megfelelően kell reagálni. Az N1 televíziónak egyelőre nem beszélt az intézkedésekről, mert még tárgyalnak róla, de kizárta a kijárási tilalom újbóli bevezetésének lehetőségét.

Leszögezte, a rendkívüli állapot megszüntetését követően érvényben maradtak az intézkedések, amelyeket tulajdonképpen ajánlások váltottak fel. Hozzátette, ezek nagyon egyértelműek: zárt térben, ahol mások is vannak, viseljünk maszkot, tartsuk be a kellő távolságot, valamint a fertőtlenítésre vonakozó intézkedéseket.

Predrag Kon járványügyi szakorvos, a válságtörzs tagja szintén arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus okozta járványhelyzet ismét fenyegető Belgrádban. A Facebookon arról írt, hogy az egyetemisták hazatérése miatt júliusban ismét elterjedhet a vírus Szerbia egész területén.

„Valószínűleg egyes tilalmak hamarosan életbe lépnek, például a kórházlátogatási tilalom. Valószínűleg bizonyos kötelezettségek is lesznek, mint a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön vagy az üzletekben. A legalapvetőbb dolog, hogy végrehajtjuk az előírt intézkedéseket. Ha nem tesszük, büntetéseket kell bevezetni. Legalábbis szerintem” – írta Kon.

Hozzátette, június 5-e után kezdett romlani a helyzet, akkor oldották fel először részben, majd teljesen a gyülekezési tilalmat.

Branimir Tiodorović járványügyi szakorvos a Prva TV-nek úgy nyilatkozott, az alapvető intézkedések be nem tartása miatt nő az új fertőzöttek száma Szerbiában, hiszen a polgárok nem viselnek maszkot, nem tartják a kellő távolságot és nem mosnak gyakran kezet. Hozzátette, főleg a fiatalok nem tartják be ezeket az intézkedéseket.

Tidorović is azt mondta, hogy nem javasolja a kijárási tilalom ismételt bevezetését, véleménye szerint érvekkel kell meggyőzni az embereket, „s így csökkenthetjük a vírus terjedését, főleg a nyári melegben”. Leszögezte azonban, hogy ez a nyirkos, esős idő kedvez a vírusnak, ami továbbra is jelen van, a járvány nem múlt el. Hozzátette, „tudatában kell lennünk annak, hogy sok fiatal vírushordozó, de nincsenek veszélyben, nincsenek tüneteik”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy ma nyílt megbeszélést folytatott Matteo Mecaccival, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatójával a választási folyamat javítására vonatkozó javaslatokról. Vučić az Instagramon közölte, hogy a javaslatok minden aspektusáról, valamint bizonyos...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:10 ]
Beolvasás folyamatban