Szerbia
Ismét terjed a koronavírus: Holnaptól Belgrádban zárt helyen kötelező a maszk viselése

Belgrád város területén kedden reggel hat órától ismét kötelező a szájmaszk viselése, nem csak a tömegközlekedési eszközökön, hanem minden zárt helyiségben, akárcsak a legalább egy méteres védőtávolság betartása, döntött hétfőn a koronavírus-járvány leküzdésére alakult köztársasági válságtörzs.

Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese, a válságtörzs tagja elmondta, nem kell sebészmaszkot viselni, elég a pamutból készült, otthon varrott is. Ugyanakkor arra szólítanak fel mindenkit, hogy tartsák tiszteletben az egyéb védőintézkedéseket, ez pedig a legalább egy méteres távolságtartás és a gyakori kézmosás.

A szakember szerint az újonnan fertőzöttek enyhébb klinikai képet mutatnak, vannak, akiknek semmiféle tüneteik nincsenek, de ennek ellenére, jelentős azok száma is, akik kórházi kezelésre szorulnak.

Kisić Tepavčević hozzátette, a fertőzöttek legnagyobb része zárt térben kapta el a vírust, ezért döntöttek a maszkok újbóli viselése mellett zárt helyen. Amennyiben a helyzet megkívánja, további szigorításokat is bevezetnek.

“Figyelemmel kísérjük a helyzetet az egész ország területén. Óránként kapjuk a jelentéseket. Ezek az intézkedések egyelőre Belgrádra terjednek ki”, tette hozzá Kisić Tepavčević.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrizni fogják-e az előírások tiszteletben tartását, illetve megbüntetik-e az előírások megszegőit, a szakember azt mondta, amennyiben nem tartják be a védőintézkedéseket, nem kizártak a büntetőintézkedések sem.

A ma kezdődő egyetemi felvételi vizsgák kapcsán elmondta, reméli, hogy a leendő egyetemisták betartják majd a szigorú ajánlásokat. “Ismételten arra szólítunk fel mindenkit, hogy szigorúan tartsák be a védőintézkedéseket, mindenek előtt a maszk viselését zárt helyiségben, mert bármennyire is kellemetlen ez ebben a melegben, életeket mentünk meg vele”, üzente Kisić Tepavčević.

A maszk viselése 1 százalék alattira csökkenti a fertőzés lehetőségét

Azt, hogy mennyire fontos a maszk viselése a vírus továbbterjedésének megakadályozásában, a szakember közérthető módon is elmagyarázta. Ezek szerint két személy beszélgetése során, amennyiben mindketten viselnek maszkot, a fertőzés átadásának esélye 1 százalék alatti, amennyiben nem viselnek, elérheti a 70 százalékot is. Amennyiben egyik fél visel, a másik pedig nem visel maszkot, a fertőzés valószínűsége 5 százalék. “Ez bebizonyosodott az elmúlt hónapokban és ez a leghatékonyabb mód a fertőzés megállítására. Még mindig elég keveset tudunk erről a vírusról, de ami biztos, az az, hogy a maszk viselése megvéd a fertőzéstől”, mondta dr.Kisić Tepavčević.

Stevanović: A fiatalok is súlyosan megbetegedhetnek

A Covid-19 nem olyan betegség, amely csakis és kizárólag az idős és krónikus betegehet sújtja, hanem a fiatalok is nagyon súlyos állapotba kerülhetnek, nyilatkozta kedden dr. Goran Stevanović, a belgrádi Infektológiai Klinika igazgatója.

A szakember azt követően jelentette ezt ki, hogy Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter találkozott a Covid-kórházak igazgatóival. Elmondta, a fertőzöttek száma aggasztó mértékben nő, s mára megváltozott a páciensek átlagéletkora, hiszen most főként fiatalok betegszenek meg. “Van, aki könnyebben vészeli át, de van, akit nagyon súlyos tüdőgyulladással ápolunk. Éppen ezért bővítjük a Covid-kórházak kapacitását”, mondta Stevanović, aki szerint az elkövetkező napokban még várható a fertőzöttek számának a növekedése, majd ez a szám a megszigorításoknak köszönhetően csökkenni fog.

Lončar: Az első héten még nem lesznek büntetések

Az elkövetkező hét napban nem büntetik még azokat, akik nem tartják tiszteletben a válságtörzs által, a maszk viseléséről meghozott határozatot, de ellenőrizni fogják, hogy zárt helyen mindenki visel-e maszkot. A Covid-kórházak vezetőivel való hétfői megbeszélésen az a javaslat is elhangzott, hogy a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi egységek viseljék a felelősséget azért, ha a hozzájuk betérők nem viselnek maszkot.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

“A koronavírus-fertőzés következtében elhunyt egy 1994-es születésű fiatalember is, aki korábban teljesen egészséges volt. A helyzet riasztó”, mondta dr Goran Stevanović, a belgrádi Infektológiai Klinika igazgatója, a köztársasági válságtörzs tagja, hozzátéve, a szerbiai kórházak fiatal betegekkel vannak teli, ennek...
2020. JÚLIUS 15.
[ 10:18 ]
A szerbiai üdülési utalványok újabb 400 ezres keretszámára eddig összesen közel 93 ezer polgár jelentkezett, közölte ma a kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs minisztérium. A legtöbb jelentkező nyugdíjas (42 százalék) és munkaviszonyban lévő személy (41,7 százalék), kisebb arányban igényelték az...
2020. JÚLIUS 15.
[ 9:27 ]
A járványügyi helyzet romlása miatt az Európai Unió tagországainak nagykövetei úgy döntöttek, hogy leveszik Szerbiát és Montenegrót azon országok listájáról, ahonnan engedélyezett az EU-ba történő ideiglenes beutazás. Ezt a listát egyébként kéthetente frissítik, és két hete még Szerbia is azok között az...
2020. JÚLIUS 14.
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban