Szerbia
Mától akár húszezer dináros bírságot is kaphatnak a szerbiai dolgozók, ha nem tartják be az óvintézkedéseket

Ma van az első munkanap, mióta hatályba lépett az új szabályzat, amely a munkaadóknak 30 napos határidőt ad, hogy meghozzák a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedések tervét, ami a kockázatbecslési aktus szerves része. A szabályzat július 11-én lépett hatályba.

A szabályzat nem tartalmaz büntető intézkedéseket, azok a munkahelyi biztonságról és egészségről szóló törvényben szerepelnek. A munkaadók számára a bírság akár egymillió dinárig is terjedhet, míg a munkavállalók az előírások megszegéséért akár húszezer dinárra is bírságolhatók.

A törvény a munkaadó számára 800 ezer dináros bírságot irányoz elő arra az esetre, ha „nem módosítja a kockázatbecslési aktust minden új veszély megjelenése és a munkafolyamat kockázati szintjének megváltozása esetén”.

Ugyanekkora bírság jár a munkaadónak, ha nem biztosítja a munkabiztonsági és egészségügyi intézkedések végrehajtását a munkahelyen, illetve ha nem biztosítja a munkavállalóknak a személyi védelmi eszközök használatát.

A munkaadó 600 ezertől 800 ezer dinárig terjedő bírsággal sújtható, ha a munkavállalóval nem ismerteti a biztonságos munkavégzés módját, valamint ha nem figyelmeztet az egészségügyi veszélyekre.

Akkor is megbírságolják a munkaadót, ha nem értesíti az illetékes munkaügyi felügyelőséget határidőn belül a hiányosságok elhárításáról.

A munkavállalók tízezertől húszezer dinárig terjedő bírsággal sújthatók, ha nem tartják be az előírt munkahelyi biztonsági és egészségügyi intézkedéseket, valamint ha nem értesítik a munkaadót azokról a szabálytalanságokról, hiányosságokról, amelyek veszélyt jelenthetnek a munkahelyi biztonság és egészség szempontjából.

A munkaadók kötelezettségei

A munkaadónak a munka megkezdése előtt írásos útmutatást kell biztosítania a fertőző betegségek megjelentésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekről, aminek tartalmaznia kell a fertőző betegség tüneteiről szóló tájékoztatást is.

A lehetőségekkel összhangban, ha a munkát nem váltásokban szervezték meg eddig, akkor második vagy harmadik műszakot kell bevezetnie kevesebb számú alkalmazottal. A munkahelyiségeket és a mellékhelyiségeket fokozottan fertőtleníteni kell, valamint biztosítani kell a munkavállalók számára elegendő mennyiségű szappant, törlőkendőt, vizet és alkoholos kézfertőtlenítőt, valamint a gyakran megérintett felületek rendszeres tisztítását. A helyiségek fertőtlenítéséről nyilvántartást kell vezetni. Úgy kell megszervezni a rendszeres személyszállítást, hogy a kukákat a tartalommal való érintkezés nélkül lehessen üríteni.

Az alkalmazottak kötelezettségei

Minden alkalmazottnak, saját és mások egészségének megőrzése érdekében, be kell tartania a munkahelyi biztonságra és egészségre vonatkozó megelőző intézkedéseket. Az előírás szerint kell használniuk a személyes védelemre szolgáló eszközöket, s különösen figyelniük kell a személyes higiéniára, a rendszeres kézmosásra. A dolgozónak értesítenie kell a munkaadót, ha a fertőző betegség tüneteit észleli saját magán, másik dolgozón vagy valamelyik családtagján. A munkakezdés előtt át kell néznie munka- és védelmi eszközeit, hiányosság esetén pedig értesítenie kell a munkaadót, illetve az illetékes személyt. Távozáskor olyan állapotban kell hagynia a munkahelyet és az eszközöket, hogy ne veszélyeztesse a többi dolgozót. A munkavállalónak értesítenie kell a munkaadót azokról a szabálytalanságokról, hiányosságokról, amelyek veszélyt jelenthetnek a munkahelyi biztonság és egészség szempontjából, valamint együtt kell működnie a munkaadóval és a munkahelyi biztonságért és egészségért felelős személlyel a további óvintézkedések végrehajtásában. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Ellenállás
2020. JÚLIUS 13. [ 17:32 ]

Idióták gyülekezete az összes "szakember". A Bőrfotelben ülve be lehet tartani, de legtöbb munkahelyen nem. No meg értelme sincs!


A Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök Ügynöksége (ALIMS) jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni védőoltás beadását a 12 és 15 év közötti korosztály számára, jelentette be az ALIMS. Miután az ALIMS a gyógyszerügynökséggel együtt megbizonyosodott arról, hogy az oltás engedélyezéséhez szükséges minden...
2021. JÚNIUS 11.
[ 19:11 ]
Németország a mai napon levette a koronavírus szempontjából veszélyesnek tartott országok listájáról Szerbiát, illetve több másik nyugat-balkáni ország is lekerült a piros színnel jelölt országok jegyzékéről. A Robert Koch Intézet (RKI) az újonnan fertőződöttek számának visszaesése miatt az említett listáról...
2021. JÚNIUS 11.
[ 18:22 ]
Minden olyan hatodik osztályos diák számára, aki még nem esett át a bárányhimlőn, vagyis a varicella-zoster vírusfertőzésen, kötelezővé teszik a vírus elleni védőoltás felvételét. Az oltást a diákok ingyenesen kapják meg. Az Euronews Serbia szerint ezt az oltásokról szóló új szabályzat írja elő, amelyet ez év...
2021. JÚNIUS 11.
[ 9:54 ]
Beolvasás folyamatban