Szerbia
Az EU levette Szerbiát a biztonságos országok listájáról

A járványügyi helyzet romlása miatt az Európai Unió tagországainak nagykövetei úgy döntöttek, hogy leveszik Szerbiát és Montenegrót azon országok listájáról, ahonnan engedélyezett az EU-ba történő ideiglenes beutazás.

Ezt a listát egyébként kéthetente frissítik, és két hete még Szerbia is azok között az országok között szerepelt, melyeknek polgárai beléphetnek az Európai Unióba.

Ez a határozat javaslat értékkel bír a tagállamok számára, vagyis minden ország maga dönti el, hogy elfogadja-e azt vagy sem. A Kurir szerint az előző javaslatot sem tartotta be minden ország.

A Mondo pedig arra emlékeztet, hogy ma Ausztria, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében újabb 10 ország számára tiltotta meg, hogy repülőgépei landolhassanak az osztrák reptereken. E között a 10 ország között van Szerbia is.

A Mondo értesülése szerint az osztrákok nem javasolják a szerbiai állampolgároknak, hogy turisztikai céllal utazzanak be az országba.

Németországtól pedig az az információ érkezett, hogy a szerbiai polgárok számára továbbra is érvényben van a határátlépés korlátozása, mivel a német kormány még mindig nem hozta meg azt a döntést, amellyel megkönnyítené a harmadik országból történő beutazást az EU-ba.

Szerbia és Montenegró eltávolítására a biztonságos országok listájáról hétfőn tett javaslatot Németország, amely egyébként az EU soros elnöke. A javaslatot néhány ország támogatta, köztük Franciaország, Spanyolország és Hollandia is, közölte a Reuters.

Magyarország pedig a múlt hét végén bejelentett, hogy holnaptól, azaz július 15-étől szigorítja határátlépési intézkedéseit a Szerbiából érkező polgárokra vonatkozóan.

Ez viszont nem jelenti feltétlenül azt, hogy a biztonságos országok listáján nem szereplő, harmadiknak számító országok polgárai előtt, ide értve most már Szerbiát is, teljesen lezárult az út az Európai Unióba.

Mindenki számára engedélyezett a schengeni övezetbe történő belépés, akinek van európai uniós állampolgársága vagy tartózkodási engedélye. Az Európai Unió tagországai azonban arról is egyedül döntenek, hogy alkalmaznak-e valamilyen intézkedést a beutazókkal szemben, vagyis tesztelik-e őket a koronavírusra, illetve előírnak-e számukra karantént. (Tanjug, Mondo)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brnabić: Az intézkedések eredményesek - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 11:16 ]
Az elmúlt 24 órában Szerbiában 8014 személynél végezték el a koronavírus tesztet, 255 eredmény volt pozitív. Ugyanebben az időszakban a betegség hat újabb áldozatot követel. A legutóbbi adatok szerint a kórházban kezelt páciensek közül 121 szorul gépi lélegeztetésre. Az epidemiológusok a fertőzöttek számának...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 15:10 ]
Minden nap kap olyan e-maileket, amelyekben dolgozók panaszkodnak, hogy a munkaadók visszaélnek az állam nyújtotta támogatással, jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi miniszter az RTS műsorában, de hozzátette, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ez megtörténik, mivel a dolgozók nem hajlandók ezzel kapcsolatban...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 14:55 ]
A Facebookon hamis profilok jelentek meg a Kommerciális Bank (Komercijalna Banka) és a Postatakarék (Poštanska štedionica) logójával, a pénzintézetekből arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy becsaphatják őket vagy visszaélhetnek az adataikkal. A hírt a két érintett bank hozta nyilvánosságra és arra inti a polgárokat, hogy...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 17:33 ]
Beolvasás folyamatban