Szerbia
Az EU Tanácsa elfogadta a felülvizsgált listát: Szerbiai polgárok nem utazhatnak az EU-ba
Betűméret:             

Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is megjelentette azoknak az országoknak a listáját, amelyek számára azt tanácsolták, hogy július 16-ától vegyék le őket az EU-ba történő beutazást tiltó listáról.

Az előző listához viszonyítva ezen 13 ország szerepel, és csak Szerbiát és Montenegrót vették le erről a listáról.

Brüsszel közölte, hogy a listát két hét múlva frissítik ismét.

Elsősorban az adott országok járványügyi helyzetét figyelembe véve döntött úgy az EU 27 tagországa, hogy július 16-ától fokozatosan megszünteti a beutazási tilalmat Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína polgáraival szemben.

Olyan országokról van szó, amelyek rajta voltak az EU Tanácsának első listáján is, amelyet július 1-jén állítottak össze, kivéve Szerbiát és Montenegrót, ahol romlott a járványügyi helyzet.

Az EU Tanácsa közölte: a harmadik országból történő beutazás engedélyezéséhez arra van szükség, hogy az elmúlt 14 nap során az új koronavírus-fertőzöttek száma az Európai Unió „átlaga alatt, vagy ahhoz közel” legyen 100.000 lakosra számolva, illetve hogy az elmúlt 14 napban az új esetek száma állandósult vagy csökkenő tendenciát mutasson. Figyelembe veszik azt is, hogy az adott harmadik ország miként kezeli a helyzetet, ide értik a tesztelést, a felügyeletet, a kapcsolatok követését, a felgyógyulást és a folyamatos jelentéseket, valamint a megbízható információkat.

A beutazási tilalom alól kivételt képeznek az EU polgárai és azok családtagjai, akiknek állandó tartózkodási engedélyük van az EU-ban, és azok családtagjai, illetve azok, akiknek papírjuk van arról, hogy utazásuk elengedhetetlen.

Brüsszelben közölték, hogy az EU Tanácsának javaslata nem kötelező érvényű, így minden ország kormánya maga dönt annak elfogadásáról és bevezetéséről.

A tagországok meg is szüntethetik az említett országok számára a beutazási tilalmat, de nem kötelesek azt megtenni, de nem kellene, hogy döntsenek a listán nem szereplő, harmadik országokat érintő beutazási korlátozások megszüntetéséről, mielőtt az Európai Unió nem hoz közös, koordinált döntést. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban