Szerbia
Eldőlt: A legfiatalabbak visszatérnek az iskolába, az idősebbek oktatása a tantermekben és otthon is zajlik majd
Betűméret:             

Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgató-helyettese és a válságstáb tagja kijelentette: a legfiatalabb tanulók visszatérnek az iskolába, míg az idősebbekre kombinált oktatás vár, vagyis az online tanórák mellett iskolába is járnak majd.

Az elsőtől negyedik osztályos tanulók bejárnak majd a tantermekbe, ahol legfeljebb 15-en tartózkodhatnak, így döntött ma a válságstáb. Legfeljebb négy, rövidített tanórájuk lesz, vagyis 30 percesek. A tanítást minden óvintézkedés betartásával szervezik meg, hogy csökkentsék a légúti megbetegedések kockázatát.

A felsősök szintén iskolába járnak majd, de esetükben kombinálják az iskolai és a távoktatást.

„A tervek szerint az első tanítási napot a megelőzésnek, az óvintézkedések betartásának módjának és fontosságának szenteljük, ez lesz ugyanis az új viselkedési forma, amely szavatolja a biztonságos iskolában tartózkodást a diákok számára”,

tette hozzá.

Kisić Tepavčević elmondta továbbá, hogy az iskolai környezetben a tanárok számára végig kötelező a maszk viselése, a gyermekek számára pedig meghatározzák, hogy mikor kötelező, illetve hogy mikor lehet azt letenni egy előre meghatározott helyre. A diákoknak is viselniük kell a maszkot amikor belépnek az iskolába, egészen addig, amíg be nem ülnek a padba. A diákoknak nem szabad helyet váltaniuk.

„Az iskolában tartózkodóknak végig maszkot kell viselniük, noha a diákok számára lehetőség lesz a maszkok levételére, amikor beülnek a padba, habár akkor is ajánlott a viselése”, tette hozzá.

Kisić Tepavčević közölte, hogy az oktatási tervet az elmúlt hetekben dolgozták ki, és augusztus utolsó hetében kellett volna nyilvánosságra hozniuk.

„Ez nem egy ad hoc terv, megfelelő filmeket készítettünk elő, amelyek a legmegfelelőbbek a gyermekek számára. Arra törekszünk, hogy minél több vizuális tartalom legyen ott, ahol a diákok tartózkodnak”, magyarázta.

Kisić Tepavčević rámutatott arra, hogy olyan helyzetben vagyunk, amelyben az óvintézkedések eredményeket hoznak, és kedvezőbb a járványügyi helyzet.

„Ezzel összhangban hoztuk meg a döntést az elkövetkező tanévre is az oktatás megszervezésének módjáról. Mindent megtettünk, hogy a legfiatalabb diákok minél többet tudjanak iskolába járni. Ez nagyon fontos a további iskoláztatásuk miatt. Az idősebbek számára különféle kombinációkat dolgoztunk ki az oktatás megvalósulására”, magyarázta.

Hozzátette, hogy minderről részletesebben a ma délután 15 órai sajtótájékoztatón Mladen Šarčević oktatási miniszter fog beszélni. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia és az Egyesült Államok képviselői, az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen (USAID) keresztül ma két – már meglévő támogatási megállapodás módosítását írták alá - amely alapján az Egyesült Államok további 18 millió dolláros segélyt nyújt Szerbiának a közigazgatási intézmények erősítésére,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 18:16 ]
A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRS) arra szólította fel az illetékes szerveket, elsősorban az önkormányzatokat, hogy sürgősen klimatizálják az óvodákat és a bölcsődéket. A szakszervezet állítása szerint Szerbiában vannak olyan óvodák és bölcsődék, amelyekben nincs megfelelő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 15:40 ]
A szerbiai Belügyminisztérium (MUP) pénteki közleményéban arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban a magas hőmérséklet mellett megnövekedett forgalom is várható, ami rendkívül megnehezíti a vezetési körülményeket és komoly megterhelést jelent a gépkocsivezetők számára is. "Arra kérjük a járművezetőket,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 13:48 ]
Beolvasás folyamatban