Szerbia
Kisić Tepavčević: Nem lazíthatunk, a maszkokat még sokáig viselni fogjuk

Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese az RTS-nek elmondta, hogy az ország egész területén stabilizálódik a helyzet, a jó számok pedig az intézkedések betartásának eredményei. Nem szabad elengednünk magunkat, a maszkot pedig huzamosabb ideig fogjuk viselni, közölte az epidemiológus.

Kisić Tepavčević az RTS híradójában elmondta, hogy a járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, de nem szabad lazítani, mert minden nap „jelentős” számú a pozitív eset.

„Világszerte láttuk, hogy mi történik az intézkedéseken történő lazítás után. Enyhébb a nyomás az egészségügyi rendszerre, de közel 9 ezer aktív fertőzött van Szerbiában, négy ötödük otthoni karanténban van, de ez továbbra is egy jelentős szám, amely rámutat arra, hogy melyek a fertőzés lehetséges forrásai, ahonnan még szétterjedhet a fertőzés”, közölte Kisić Tepavčević.

Szerinte mindenkinek úgy kell viselkednie, mintha fertőzőforrás lenne.

Rámutatott arra, hogy Belgrádban és Újvidéken is csökken a fertőzöttek száma, de az új számok továbbra is magasak.

Az előző időszakhoz viszonyítva növekszik a fertőzöttek száma Nagykikindán, ahol követik a járványügyi helyzetet.

„Láttuk, hogy mindannyian érzékenyek vagyunk a második csúcs kezdetén, legtöbb volt a fiatal fertőzött. Aztán ahogy múlt az idő, a fertőzés átterjedt az idősebbekre. Vannak beteg gyermekek is, igaz hogy enyhe tünetekkel, de minden nap mintegy tíz gyermek kerül kórházba koronavírussal”, közölte Kisić Tepavčević, majd hozzátette: az ország egész területén stabilizálódik a helyzet.

„Ez azt mutatja, hogy miként kell viselkednünk az elkövetkező időszakban. Még huzamosabb ideig fogjuk viselni a maszkokat, arra készen kell állnunk, hogy ez a mindennapjaink részévé válik, mert életeket ment”, emelte ki az epidemiológus.

Az egészségügyi rendszerre kevésbé nehezedik nyomás, és hamarosan átszervezik a kórházakat, hogy visszatérjenek a nem covid-rendszerbe.

Belgráddal kapcsolatban elmondta, hogy a Zvezdara városrészben lévő városi kórház kerül ki leghamarabb a covid-rendszerből.

Rámutatott arra is, hogy a koronavírus és a náthaláz-járvány találkozása elkerülhetetlen, illetve hogy mindkét vírus esetében ugyanazok az óvintézkedések érvényesek.

„A nátha ellen fel kell vennünk a védőoltást, így tudjuk jelentősen csökkenteni a kockázatot. Ez a vírus megmutatta, hogy nincs idényjellege, és nem ismer évszakokat”, emelte ki Kisić Tepavčević. (RTS, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban