Szerbia
Predrag Kon: A rizikós országokból hazatérőknek maguknak kell kitölteniük az e-kartont

Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell jelentkezniük, ha légúti fertőzés tüneteit tapasztalják magukon.

Az RTS műsorának vendégeként dr. Kon elmondta, hogy az E-zdravlje portálon már megtalálható ez a bejelentőlap, mint öntesztelési lehetőség. Tudomása szerint az elektronikus bejelentkezés rendszere a rizikós országokból hazatérők számára pénteken kezd működni.

„A polgárok egyetlen kötelessége, hogy ezen a portálon bejelentkezzenek. Beírják a személyi adataikat, majd kitöltik a bejelentőlapot, amelyben feltüntetik, hogy mikor és hol lépék át a határt. Ha az illető tüneteket tapasztal magán, lázas lesz, nem érez illatokat, ízeket, légzési zavarai lesznek, azonnal jelentkeznie kell a covid-rendelőben”, mondta Kon.

Az ilyen típusú egészségügyi felügyelet a bejelentkezéstől számított tíz napig tart, azután ki kell jelentkezni.

„Az a lényeg, hogy bejelentkezzenek. Ez egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeknél nem a büntetés a harc legfontosabb módja, de aki felelőtlenül viselkedik és megfertőz másokat, különösen ha annak komoly következményei lesznek, nem kerülheti el a törvény szigorát”, mondta az epidemiológus.

Ha valaki nem jelentkezik be a rendszerbe és terjeszti a fertőzés, felelni fog a lakosság egészségének veszélyeztetése miatt.

„Az elektronikus bejelentkezés rendszerét úgy alakították ki, hogy 30 másodperc alatt el lehet végezni”, nyomatékosította dr. Kon.

A válságtörzs úgy ítélte meg, hogy a járvány ellenőrzésének ezt a módszerét meg lehet valósítani, a rizikós országokból hazatérők önizolációjától vagy PCR-tesztelésétől eltérően, mert azt ne tudták volna véghezvinni.

A kérdésre, hogy az elkövetkező időszakban számolni kell-e az újonnan fertőzöttek számának növekedésével, tekintettel arra, hogy a becslések szerint hetente mintegy 50.000 ember fog hazatérni a külföldi nyaralásból, Kon azt válaszolta, hogy a rizikó valóban fennáll, de nem számít drámai növekedésre. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma hangsúlyozta, hogy az új kormánya a politikai és gazdasági folytonosság kormánya lesz, és hat olyan célt tűz ki maga elé, amelyekről külön gondot fog viselni. „Ennek a kormánynak hat célja lesz, amelyekről külön gondot viselünk: a koronavírus elleni harc,...
2020. OKTÓBER 28.
[ 13:00 ]
Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:52 ]
Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma a szerb parlament külön ülésén mond expozét és bemutatja a kabinet tagjait. A parlamenti ülés napirendi pontjai között szerepel a kormány megválasztása, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok eskütétele, amellyel hivatalosan is megkezdődik a mandátumuk. A...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban