Szerbia
Predrag Kon: A rizikós országokból hazatérőknek maguknak kell kitölteniük az e-kartont
Betűméret:             

Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell jelentkezniük, ha légúti fertőzés tüneteit tapasztalják magukon.

Az RTS műsorának vendégeként dr. Kon elmondta, hogy az E-zdravlje portálon már megtalálható ez a bejelentőlap, mint öntesztelési lehetőség. Tudomása szerint az elektronikus bejelentkezés rendszere a rizikós országokból hazatérők számára pénteken kezd működni.

„A polgárok egyetlen kötelessége, hogy ezen a portálon bejelentkezzenek. Beírják a személyi adataikat, majd kitöltik a bejelentőlapot, amelyben feltüntetik, hogy mikor és hol lépék át a határt. Ha az illető tüneteket tapasztal magán, lázas lesz, nem érez illatokat, ízeket, légzési zavarai lesznek, azonnal jelentkeznie kell a covid-rendelőben”, mondta Kon.

Az ilyen típusú egészségügyi felügyelet a bejelentkezéstől számított tíz napig tart, azután ki kell jelentkezni.

„Az a lényeg, hogy bejelentkezzenek. Ez egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeknél nem a büntetés a harc legfontosabb módja, de aki felelőtlenül viselkedik és megfertőz másokat, különösen ha annak komoly következményei lesznek, nem kerülheti el a törvény szigorát”, mondta az epidemiológus.

Ha valaki nem jelentkezik be a rendszerbe és terjeszti a fertőzés, felelni fog a lakosság egészségének veszélyeztetése miatt.

„Az elektronikus bejelentkezés rendszerét úgy alakították ki, hogy 30 másodperc alatt el lehet végezni”, nyomatékosította dr. Kon.

A válságtörzs úgy ítélte meg, hogy a járvány ellenőrzésének ezt a módszerét meg lehet valósítani, a rizikós országokból hazatérők önizolációjától vagy PCR-tesztelésétől eltérően, mert azt ne tudták volna véghezvinni.

A kérdésre, hogy az elkövetkező időszakban számolni kell-e az újonnan fertőzöttek számának növekedésével, tekintettel arra, hogy a becslések szerint hetente mintegy 50.000 ember fog hazatérni a külföldi nyaralásból, Kon azt válaszolta, hogy a rizikó valóban fennáll, de nem számít drámai növekedésre. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban