Szerbia
Oroszország felajánlotta Szerbiának, hogy gyártsák közösen a koronavírus elleni vakcinát
Betűméret:             

Oroszország felajánlotta Szerbiának, hogy gyártsák közösen Szputnyik V nevű koronavírus elleni vakcinát, jelentette ki Natalia Satalina, a Smart Tech orosz cég képviselője, amely a vakcina kifejlesztésén dolgozik.

„Oroszország segíteni szeretne, mint ahogy azt a járvány első hullámában is tette, fertőtlenítette a kórházakat, egész városokat, orvosi csoportokat küldött, így a koronavírus elleni első védőoltást is szeretné Szerbiával közösen előállítani. Már öt országgal kötöttünk ilyen megállapodást, igaz, hogy Szerbia a legkisebb ország köztük, de ugyanolyan fontos‟, magyarázta Satalina a Szputnyik hírügynökségnek.

Elmondta azt is, hogy az együttműködésről szóló javaslattal már felkereste a szerb illetékeseket.

Az orosz szakértők biztosak abban, hogy Szerbiában vannak olyan gyógyszergyártó vállalatok, amelyek eleget tudnak tenni a felkérésnek, hiszen az hatalmas kihívást jelent a tudósok számára, mert a legegyszerűbb a kész ampullákat behozni külföldről.

„A Szputnyik V esetében az ilyen jellegű együttműködés a fő elvünk. A vállalat a technológiát kínálja, a vakcinát pedig annak az országnak a területén állítják elő és csomagolják, amelynek a kormánya beleegyezik az együttműködésbe. Minden terméket, főként a gyógyszeriparban, minden állam elsőként a saját laboratóriumaiban szeretne letesztelni. Amit Szerbiának felkínáltunk, az már működik más országokban, a közös laboratóriumokban folyik jelenleg is a kivizsgálás Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Indiában, Venezuelában és az Egyesült Arab Emírségekben‟, tette hozzá a képviselő.

A Szputnyik V vakcinát augusztus 11-én kapta meg az orosz egészségügyi minisztérium a regisztrálási engedélyt, így ez lett a világ első regisztrált koronavírus elleni vakcinája.

Jelenleg a regisztráció utáni kivizsgálás van folyamatban, amelyben 40 ezer önkéntes vesz részt, a beoltottak 85 százalékánál a vakcina nem jár semmilyen mellékhatással, közölte a Szputnyik. Az elvárások szerint a hónap végére befejezik a vizsgálatokat, és megkezdődhet az oltás tömeges felvétele Oroszországban. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Zsolt
2020. NOVEMBER 10. [ 10:28 ]

"a beoltottak 85 százalékánál a vakcina nem jár semmilyen mellékhatással" Azt jelenti, hogy 100 emberből 15-nél mellékhatások jelentkeznek?!!


A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban