Szerbia
Szerbiában csökken a fertőzöttek és nő a vakcinációra jelentkezők száma

A hivatalos adatok szerint Szerbiában az elmúlt 24 órában 29 személy vesztette életét a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekben, így az áldozatok száma összesen 3.639-re emelkedett, közölte a covid19.rs honlapon az egészségügyi minisztérium.

A legutóbbi jelentés óta Szerbiában 13.323 személyt teszteltek, közülük 2.142 esetben azonosították a vírus meglétét. 189 páciens van lélegeztetőgépen. Összesen 5.554 személy szorul kórházi ellátásra. A járvány kezdete óta az országban összesen 363.924 esetben azonosították a fertőzést, az elhalálozási arány pedig 1 százalékos.

Eddig összesen 2.424.147 személyt teszteltek.

Ma 13 óráig több mint 100 ezer polgár jelentkezett a védőoltás felvételére

Az eUprava honlapon ma 13 óráig több mint 100 ezer polgár jelezte szándékát, hogy szeretné beoltatni magát a covid-19 vírus ellen, közölte az IT-val és az eUprava portállal foglalkozó iroda.

„A polgárok tömeges tesztelése egy komplex munka, a szerb kormány pedig azt szeretné, hogy ezt a lehető legjobb módon szervezze meg és bonyolítsa le. Ez nem egy klasszikus ankét, hanem azt mondhatjuk, hogy az első lépés a polgárok tömeges immunizációja felé, mert mindenkinek, aki érdeklődést mutat, SMS-ben és e-mailben küldünk értesítést a vakcina felvételének helyéről és idejéről, a Batut közegészségügyi intézet által meghatározott prioritásokkal összhangban”, áll a közleményben.

Az iroda kiemelte: nem döntő fontosságú a védőoltás felvételénél az, hogy ki milyen gyorsan jelezte érdeklődését, mert a vakcinációt a Batut által meghatározott prioritások alapján fogják elvégezni.

„Csütörtöktől életbe lép a telefonos központ, hogy azon polgárok is tudjanak jelentkezni, akiknek alacsonyabb szintű a digitális írástudása. Ezek a polgárok megadják a vezetékes telefonszámukat, hogy később kapcsolatba tudjunk lépni velük, és közölni tudjuk velük az időpontjukat”, emelték ki a közleményben.

Az eUprava portálon elegendő kitölteni a kérdőívet, amellyel a polgárok kifejezik a meghatározott gyártótól származó vakcina iránti igényüket. Meg kell adniuk arra vonatkozó adataikat is, hogy rendelkeznek-e krónikus vagy más betegséggel, valamint a telefonszámukat és e-mailjüket.

A kérdőív kitöltése után mindenki, aki bejelentkezett SMS és e-mail értesítést kap, hogy jelezte szándékát a védőoltás felvétele iránt, de minden pillanatban megváltoztathatják álláspontjukat és törölhetik is jelentkezésüket. Az iroda közölte, hogy a bejelentkezésnek nincs időkorlátja, de felszólítják a polgárokat, hogy minél tömegesebben jelentkezzenek, hogy minél előbb megkezdődhessen a tömeges immunizáció. (021.rs, Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A válságstáb szakmai részével szemben állandóan fennálló negatív kampány ellenére annak értékelése továbbra is nagyon jó, közvetlenül az egyház, a hadsereg és a köztársasági elnök minősítése után van, mondta Marko Uljarević, az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutatásért felelős...
2021. JANUÁR 18.
[ 11:24 ]
A köztársasági válságstáb keddi ülésén elemzik az aktuális helyzetet, s majd csak akkor látják meg, hogy kell-e valamit változtatni a koronavírus elleni intézkedéseken, jelentette ki Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja. Janković elmondta, hogy az epidemiológusok és ő, mint immunológus, nem fogják támogatni...
2021. JANUÁR 18.
[ 10:03 ]
Újra megkezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban, a diákok egy hétig a tantermekben tanulnak, egy hétig pedig virtuális oktatásban vesznek részt. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb vasárnap közölte, addig várhatóan nem lehet a korlátozások enyhítésére...
2021. JANUÁR 18.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban