Szerbia
Ma mutatják be a gyertyaszentelői csomagot Szerbiában
Betűméret:             

Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter ma mutatják be a gazdaságot és a polgárokat támogató új intézkedéscsomagot.

Az új csomag, mint az előző kettő, szintén a munkahelyek megőrzését támogatja, illetve az a célja, hogy csökkentse a koronavírus okozta járvány negatív következményeit.

Mint azt korábban már közölték, a támogatási csomag értéke 2,5 milliárd euró.

Az is ismeretes, hogy az összesen másfél minimálbér összegét három hónapon át folyósítják a mikro-, kis- és közepes vállalatoknak, de azok a nagyvállalatok is megkapják a támogatást, amelyek több mint 500 személyt foglalkoztatnak.

A gazdaság áprilistól kezdve kapja meg a pénzt, a vállalatok az államtól összesen mintegy 48 ezer dinárt kapnak a minimálbér kifizetésére.

A minimálbér összegének felét fizetik ki májusban és júniusban is.

Az új intézkedéscsomag szerint külön ágazati támogatást is nyújtanak az idegenforgalomban dolgozóknak, az idegenforgalmi ügynökségeknek, a szállodaiparnak és az idegenvezetőknek, akik egy alkalommal megkapják a minimálbér teljes összegét is, tehát a többiektől eltérően a számukra összesen mintegy 80 ezer dinárt folyósít az állam.

Az ágazati támogatást Aleksandar Vučić államfő kérte a kormánytól, mert a gazdaság ezen része sínylette meg leginkább a pandémiát.

A szállítóvállalatok is ágazati támogatásban részesülnek, mégpedig autóbuszonként 600 eurós támogatásra számíthatnak, hat hónapon keresztül.

Emellett 500 millió euróval bővül a meglévő garanciarendszer, a tervek szerint pedig további 500 millió eurót biztosítanak az új garanciarendszer számára, amelyben alacsonyabbak lesznek a feltételek, így az könnyebben elérhető lesz a vállalatok számára.

Minden nagykorú szerbiai polgár 30-30 eurós támogatást kap májusban és novemberben.

A nyugdíjasok emellett a 60 eurós támogatás mellett további 50 eurót kapnak szeptemberben. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban