Szerbia
Szerb kormány: A tavalyi kihasználatlan évi szabadságot 2022-re is át lehet vinni
Betűméret:             

Az új szabályozás szerint a tavalyi évről megmaradt évi szabadságot, az eddigiektől eltérően, 2022-ben is ki lehet majd használni. Ez minden olyan dolgozóra vonatkozik, aki a munkája jellege miatt, a koronavírus járvány okozta átmeneti munkaképtelenség miatt, vagy az izoláció miatt nem használhatta ki szabadságát.

A tavalyi évben a megváltozott munkakörülmények és a vírushelyzet okozta következmények miatt sokan nem tudták kihasználni évi szabadságukat, így a szerb kormány javaslatot tett a munkaadóknak, miszerint azok tegyék lehetővé dolgozóik számára a 2020-ról megmaradt szabadnapok kihasználását a jövő évben is, legkésőbb 2022. június 30-ig.

A munkaadóknak megfogalmazott ajánlásban továbbá az is szerepel, hogy

a 2019-es évről megmaradt szabadnapokat 2021. június 30-ig engedjék kivenni alkalmazottaik részére. A 2019-ről maradt szabadnapokat a 2020-as évi szabadságok előtt kell kivenni. Ez minden munkaadóra érvényes Szerbia egész területén.

Ezzel érvényét veszti a kormány 2020. december 15-i határozata, miszerint csak bizonyos szektorokban dolgozók használhatnák ki az elmaradt szabadságokat.

Fontos kiemelni, hogy a munkaügyi törvény értelmében ezeket az elmaradt szabadságokat sem rövidíteni, sem pénzbeli jutalommal helyettesíteni nem lehetséges. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy az évi szabadságához való joga csorbult, a munkaügyi felügyelőséghez tud segítségért fordulni. (blic.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban