Szerbia
Matić: Szerbia beoltottságot igazoló digitális tanúsítványokat készít
Betűméret:             

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter az RTS-nek elmondta, hogy Szerbia már előkészítette a beoltottságot igazoló digitális tanúsítványokat, amelyekkel lehetővé válik a könnyebb mozgás és a külföldi utazás.

Matić kiemelte: a digitális tanúsítványok nem covid-útlevelek.

„Ez egy másfajta dokumentum. Az EU visszalépett ettől, mert ez tartalmazta az útlevél számát is, vagyis olyan adatokat, amelyeket nem kellett volna megadni. A digitális tanúsítványt akkor kaphat valaki, ha felvette a védőoltást, kigyógyult a fertőzésből, vagy pedig negatív PCR-tesztje van”, hangsúlyozta a miniszter.

Szavai szerint, az EU egy hét múlva ad pontos információkat arról, hogy hogyan nézzen ki a tanúsítvány, illetve miként történik majd ezeknek a kiadása.

„Ezt az egészségügyi rendszeren keresztül kell megvalósítani, amely kiadja az oltásról szóló igazolást, hogy valaki átesett-e a betegségen, ahhoz összeköttetésben kell lennie a rendszerrel”, hangsúlyozta Matić.

Mint mondta, Szerbia már előkészítette a digitális tanúsítványt, és sok ország érdeklődést mutat a tárgyalások iránt, példuál Görögország, Izrael és Szlovénia is.

Az egyik lehetőség az, hogy a digitális tanúsítvány mobiltelefonos alkalmazás formájában valósuljon meg, de át kell esnie az ellenőrzésen és a hitelesítésen. Több lehetőség is szóba jöhet.

Törökországba PCR-teszt nélkül is lehet utazni, folynak a tárgyalások Görögországgal

A miniszter kiemelte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a görögországi idegenforgalmi minisztériummal a beoltottságról szóló digitális tanúsítványok kölcsönös elismeréséről.

Hozzátette továbbá: Törökországba PCR-teszt nélkül is be lehet utazni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban