Szerbia
Matić: Szerbia beoltottságot igazoló digitális tanúsítványokat készít
Betűméret:             

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter az RTS-nek elmondta, hogy Szerbia már előkészítette a beoltottságot igazoló digitális tanúsítványokat, amelyekkel lehetővé válik a könnyebb mozgás és a külföldi utazás.

Matić kiemelte: a digitális tanúsítványok nem covid-útlevelek.

„Ez egy másfajta dokumentum. Az EU visszalépett ettől, mert ez tartalmazta az útlevél számát is, vagyis olyan adatokat, amelyeket nem kellett volna megadni. A digitális tanúsítványt akkor kaphat valaki, ha felvette a védőoltást, kigyógyult a fertőzésből, vagy pedig negatív PCR-tesztje van”, hangsúlyozta a miniszter.

Szavai szerint, az EU egy hét múlva ad pontos információkat arról, hogy hogyan nézzen ki a tanúsítvány, illetve miként történik majd ezeknek a kiadása.

„Ezt az egészségügyi rendszeren keresztül kell megvalósítani, amely kiadja az oltásról szóló igazolást, hogy valaki átesett-e a betegségen, ahhoz összeköttetésben kell lennie a rendszerrel”, hangsúlyozta Matić.

Mint mondta, Szerbia már előkészítette a digitális tanúsítványt, és sok ország érdeklődést mutat a tárgyalások iránt, példuál Görögország, Izrael és Szlovénia is.

Az egyik lehetőség az, hogy a digitális tanúsítvány mobiltelefonos alkalmazás formájában valósuljon meg, de át kell esnie az ellenőrzésen és a hitelesítésen. Több lehetőség is szóba jöhet.

Törökországba PCR-teszt nélkül is lehet utazni, folynak a tárgyalások Görögországgal

A miniszter kiemelte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a görögországi idegenforgalmi minisztériummal a beoltottságról szóló digitális tanúsítványok kölcsönös elismeréséről.

Hozzátette továbbá: Törökországba PCR-teszt nélkül is be lehet utazni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia és az Egyesült Államok képviselői, az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen (USAID) keresztül ma két – már meglévő támogatási megállapodás módosítását írták alá - amely alapján az Egyesült Államok további 18 millió dolláros segélyt nyújt Szerbiának a közigazgatási intézmények erősítésére,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 18:16 ]
A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRS) arra szólította fel az illetékes szerveket, elsősorban az önkormányzatokat, hogy sürgősen klimatizálják az óvodákat és a bölcsődéket. A szakszervezet állítása szerint Szerbiában vannak olyan óvodák és bölcsődék, amelyekben nincs megfelelő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 15:40 ]
A szerbiai Belügyminisztérium (MUP) pénteki közleményéban arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban a magas hőmérséklet mellett megnövekedett forgalom is várható, ami rendkívül megnehezíti a vezetési körülményeket és komoly megterhelést jelent a gépkocsivezetők számára is. "Arra kérjük a járművezetőket,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 13:48 ]
Beolvasás folyamatban