Szerbia
Fabrici: A reformoktól függ az újabb fejezetek megnyitása
Betűméret:             

Sem Fabrici, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője kijelentette, hogy a 35-ös fejezet, amely a Belgrád és Priština közötti párbeszédről szól a legfőbb feltétele az újabb fejezetek megnyitásának Szerbia Uniós csatlakozását illetően.

Fabrici az RTS-nek elmondta, hogy a csatlakozási folyamat különféle területeket ölel fel és ezek egyike a Prištinával való kapcsolatok normalizálása.

Fabrici úgy értékelte, hogy Szerbia előrehaladt, de az Unióba vezető út hosszú és jelenleg még korai a további fejezetek nyitásáról beszélni.

“A fejezetnyitás a reformok folyamatától függ. Szerbia mint tagjelölt ország elfogadott egyes konkrét elveket, intézkedéseket, amelyeket az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként teljesíteni kell. Szerbiában a reformfolyamatok haladtak, ám egyes területeken, mint a jogállamiság kevés előrelépés történt"- mondta Fabrici.

Rámutatott, hogy a jogállamisággal kapcsolatos reformok sürgetőek annak érdekében, hogy a tagországok meggyőződjenek arról, hogy Szerbia előreléphet a csatlakozást illetően, vagyis, hogy megadhassák a zöld utat Szerbia csatlakozási folyamatának előrehaladásához.

Fabrici szerint a mezőgazdaság és környezetvédelem, valamint a külpolitika területein is reformokra lenne szükség.

Úgy értékelte, hogy Szerbia megfelelően helytállt a pandémia alatt.

“A gazdaságnak sikerült talpra állnia és ez az a pillanat, amikor újra lehet fókuszálni a reformokra, amelyeket Szerbiának el kell érnie, különösen a jogállamiságot illetően, és úgy gondolom, hogy ez az ország feladata 2021-ben”- hangsúlyozta az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője. (Tanjug, RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban