Szerbia
Fabrici: A reformoktól függ az újabb fejezetek megnyitása
Betűméret:             

Sem Fabrici, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője kijelentette, hogy a 35-ös fejezet, amely a Belgrád és Priština közötti párbeszédről szól a legfőbb feltétele az újabb fejezetek megnyitásának Szerbia Uniós csatlakozását illetően.

Fabrici az RTS-nek elmondta, hogy a csatlakozási folyamat különféle területeket ölel fel és ezek egyike a Prištinával való kapcsolatok normalizálása.

Fabrici úgy értékelte, hogy Szerbia előrehaladt, de az Unióba vezető út hosszú és jelenleg még korai a további fejezetek nyitásáról beszélni.

“A fejezetnyitás a reformok folyamatától függ. Szerbia mint tagjelölt ország elfogadott egyes konkrét elveket, intézkedéseket, amelyeket az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként teljesíteni kell. Szerbiában a reformfolyamatok haladtak, ám egyes területeken, mint a jogállamiság kevés előrelépés történt"- mondta Fabrici.

Rámutatott, hogy a jogállamisággal kapcsolatos reformok sürgetőek annak érdekében, hogy a tagországok meggyőződjenek arról, hogy Szerbia előreléphet a csatlakozást illetően, vagyis, hogy megadhassák a zöld utat Szerbia csatlakozási folyamatának előrehaladásához.

Fabrici szerint a mezőgazdaság és környezetvédelem, valamint a külpolitika területein is reformokra lenne szükség.

Úgy értékelte, hogy Szerbia megfelelően helytállt a pandémia alatt.

“A gazdaságnak sikerült talpra állnia és ez az a pillanat, amikor újra lehet fókuszálni a reformokra, amelyeket Szerbiának el kell érnie, különösen a jogállamiságot illetően, és úgy gondolom, hogy ez az ország feladata 2021-ben”- hangsúlyozta az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője. (Tanjug, RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök reményét fejezte ki , hogy "gyűlölet őrülete", amely terjed a világon, megszűnik hamarosan, egyben gyors felépülést kívánt Donald Trump volt amerikai elnöknek az ellene elkövetett merénylet után. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint a jelenleg...
2024. JÚLIUS 14.
[ 16:07 ]
Az ország egész területén folytatódik az elhúzódó hőség, ami már embert, állatot és növényt egyaránt megvisel. A nappali hőmérséklet továbbra is 35 és 40 fok között alakul, de éjszaka sem hűl le a levegő. Bácska középső részén az elmúlt éjszaka vihar volt, de a nagy villámlások és dörgések közepette...
2024. JÚLIUS 14.
[ 9:33 ]
Az elmúlt húsz évben 27 százalékra csökkent a dohányosok aránya Szerbiában, jelentette ki ma Biljana Kilibarda, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet dohányzásmegelőzési irodájának vezetője, hozzátéve, ez a csökkenés még mindig nem elegendő. Leszögezte, Szerbia még mindig azok közé az országok...
2024. JÚLIUS 13.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban