Szerbia
Ivanuša: Nem javasolják a vakcinákat a gyerekeknek, amíg nem érnek véget a vizsgálatok

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai igazgatója elmondta: az a legfontosabb, hogy a szülők tudják, a gyermekek koronavírus elleni oltása addig nem lesz ajánlott, amíg a védőoltások nem esnek át a klinikai vizsgálatokon a gyermekek esetében is.

„A gyermekeket is csak azokkal a vakcinákkal oltjuk be, amelyek biztosan hatékonyak és biztonságosak. Úgy tudom, hogy egyelőre csak a Pfizert tesztelik, de készülnek a klinikai tanulmányok a többiről is”, nyilatkozta Ivanuša az RTS-nek.

Azt is elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nem javasolja a gyermekek beoltását, de csupán azért, mert vannak más, elsőbbséget élvező csoportok.

„Tudjuk, hogy van számos olyan ország a világon, amelynek nincs elegendő védőoltása a felnőtt lakosság, az idősek és a krónikus betegek részére, akik számára nagy kockázatot jelent ez a betegség”, emelte ki Ivanuša.

Hozzátette, hogy a gyermekek jelenleg nem tartoznak az elsőbbséget élvező csoportba, de ha van elegendő vakcina, őket is be lehet oltani.

„Ha a gyerekeknek van valamilyen krónikus betegségük, akkor ők is elsőbbséget élveznek. Egyébként a teljesen egészséges gyermekeket is be lehet oltani”, közölte Ivanuša.

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e a védőoltás harmadik adagjára, Ivanuša elmondta: úgy hiszi, hogy eljön az a pillanat, amikor szükség lesz a harmadik adagra, de a WHO-nak nincs válasza arra, hogy erre mikor és kinek az esetében kerülhet sor.

Rámutatott arra is, hogy a WHO célja az év végéig a világ lakosságának 30 százalékának beoltása, de szerinte ettől még messze vagyunk.

Szerbiában újabb hullám várható

A koronavírus-járvány újabb hulláma várható ősszel, és súlyossága csak attól függ, addig hányan oltatják be magukat, és a vírus mely variánsa erősödik fel - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának vezetője.

Mint mondta: a mostani mutatók biztatóak, de egyelőre nem lehet tudni, mi várható ősszel és télen, ezért továbbra is be kell tartani az egészségügyi előírásokat. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb állam holnap, június 14-én fizeti ki a munkanélküliek részére a 60 eurós segélyt. A segélyre minden olyan munkanélküli jogosult, aki április 15-ével bezárólag szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. A támogatás a polgárokat és a vállalkozásokat segítő harmadik pénzügyi...
2021. JÚNIUS 13.
[ 12:17 ]
Ismeretlen támadók egy 26 éves szerb állampolgárságú nőt, illetve egy 25 éves szintén szerb állampolgárságú férfit támadtak meg a spliti strandon szombatra virradó éjjel. Mint a Slobodna Dalmacija megtudta, a helyi rendőrségtől hajnali fél egykor érkezett egy jelentés arról, hogy több személy fizikailag bántalmazott...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:42 ]
Albin Kurti koszovói kormányfő a koszovói Poklek településen ma ismételten kijelentette, hogy Koszovónak pert kell indítania Szerbia ellen a 22 évvel ezelőtt elkövetett népirtás miatt. Kurti elmondta, hogy Koszovóbanaz emberek “túlélték a gyilkos szerb állami kampányt, ezért a világ előtt kell...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban