Szerbia
Đerlek: A harmadik dózisnál nagyobb prioritást jelent a fiatalok oltása
Betűméret:             

Egyre többet hallhatunk arról, hogy szükség lehet a koronavírus elleni védőoltásból egy harmadik adagra is. Ana Brnabić szerb kormányfő tegnap azt mondta, a válságstáb augusztus elsején ad erről ajánlást a polgároknak.

Dr. Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára a Kurirnak elmondta, hogy a harmadik dózisnál jelenleg nagyobb prioritást élvez, hogy új modelleket találjunk a fiatalok oltakozásának ösztönzésére.

„A 18 és 30 év közötti fiatalok csupán 17,3 százaléka kapott oltást. Ez az első számú prioritás, mert a fiatalok ilyen alacsony immunizálásával, akik a vírus legnagyobb hordozói, nem várhatjuk nyugodtan az őszt” – hangsúlyozta Đerlek, és hozzátette, „mindennap beszélünk a harmadik adagról, a legmagasabb szinten. Az egyik találkozó pénteken volt. Figyelemmel kísérjük a globális fejleményeket, de elmondhatom, a WHO és az EMA azt javasolta, hogy a nagyobb tanulmányok befejezéséig ne siessünk a harmadik adaggal”.

Elmondása szerint Szerbiában dolgoznak egy védőoltás-hatékonysági tanulmányon, amelynek az eredményéről majd tájékoztatják a nyilvánosságot.

„A nemzeti immunizációs szakbizottság és a szerb kormány tárgyal a különböző gyártók oltóanyagainak kombinációjáról, de messze állunk a végső döntéstől, mert a szakmának kell meghoznia a döntést a tudományosan is elismert tanulmányok alapján. Egyelőre nem tudni, hogy ki fog elsőbbséget élvezni a harmadik adag esetében, de a globális tapasztalatok alapján azok az emberek lesznek, akiknél két adag nem termelt elegendő mennyiségű antitestet, akik szervátültetésen estek át vagy olyan betegségben szenvednek, amely legyengíti az immunrendszert” – mondta Đerlek. (Kurir)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban