Szerbia
Szerb-magyar-osztrák egyetértési megállapodás az együttműködés erősítéséről az illegális migráció elleni küzdelemben
Közös határvédelmi erőt hoz létre Magyarország, Szerbia és Ausztria
Betűméret:             

Szerbia, Magyarország és Ausztria vezetői ma Belgrádban a hármas tárgyalásokat követően egyetértési megállapodást kötöttek az együttműködés erősítéséről az illegális migráció elleni küzdelemben. A megbeszélések eredményéről közös sajtótájékoztatón számolt be Aleksandar Vučić szerb elnök és két vendége, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár.

Vučić: A védelmi határt délre akarjuk elmozdítani

Szerbia megállapodott Ausztriával és Magyarországgal az illegális migráció elleni védelmi határ déli irányú elmozdításában, hogy együttesen tudják védeni és őrizni Európát és saját országaikat, közölte Aleksandar Vučić szerb elnök.

“Ma egy nagyon fontos szándéknyilatkozatot írtunk alá, szakértői csoportjaink pedig tovább dolgoznak ezek konkretizálásán, hogy még az év előtt megkezdődhessen a realizálás is”, magyarázta Vučić az osztrák kancellárral és a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően.

“Ha Budapesten és Bécsen múlna, sokkal nagyobb esélyünk lenne arra, hogy mielőbb az EU tagjává váljunk, így viszont nem lesz egy könnyű menet, sokkal inkább egy roppant bonyolult és összetett folyamat”, mutatott rá a szerb elnök, aki a Karl Nehammerrel és Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy felsejlett-e már Szerbia csatlakozási dátuma, tekintettel, hogy az ország egymás után teljesíti a feltételeket, miközben újabbal és újabbak érkeznek, azt válaszolta, hogy Szerbia különösen hálás magyar barátainak, akik az országért legalább annyira harcolnak, mint Szerbia maga.

Vučić azt is elmondta, Szerbia jól felkészült a télre, ami az energenseket illeti, meglehetősen sok pénzt költött erre, de lesz elegendő gáz, ugyanakkor megjegyezte, az ország elkezdte a tartalékokat használni, mert a szerződésben foglalt napi mennyiség nem elegendő. Arra a kérdésre, hogy lesz-e emiatt elegendő gáz télen, lévén, hogy az ország már a tartalékait kezdte felélni, továbbá, mi lesz az áramellátással, hiszen az elmúlt napokban átlagon felüli volt a fogyasztás, a szerb elnök azt válaszolta, hogy a Magyarországgal született megállapodásnak hála, a gáztartalékaink ma 650 millió köbmétert tesznek ki, írja a Tanjug.

Orbán: Békét akarunk és tűzszünetet

Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; "békét akarunk és tűzszünetet" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A kormányfő Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: kedden lengyel állampolgárok haltak meg, "és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk".

Úgy vélte, "veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is". Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy "ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban" - fogalmazott.

A miniszterelnök közölte: az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van.

Hangsúlyozta: "ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd". Ezt egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel; "békét akarunk és tűzszünetet" - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát. Szerbia európai uniós tagsága az európai érdek, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már - tette hozzá.

Hangsúlyozta: "tegnap kellett volna felvenni Szerbiát vagy tegnapelőtt, akkor ma könnyebb helyzetben lennénk". Magyarország súlyánál fogva nem tudja ezt a kérdést dűlőre vinni az Európai Unióban, de szövetséget építhet a bővítést támogató országokkal - mutatott rá. Közölte: 2024 második felében Magyarország adja majd az unió elnökségét és ha addig nincs siker, akkor abban az időszakban Magyarországon segítheti a folyamatot.

Kitért rá: az európai biztonság kulcsországa Szerbia és amikor Szerbia védi a saját határait, akkor nemcsak magát védi, hanem Magyarországot, Ausztriát és az egész Európai Uniót. Ezért világos, hogy Szerbia európai uniós tagsága az európai érdek - magyarázta.

Közölte: addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja - mondta.

Orbán Viktor szerint "ez a baj, amit migrációnak nevezünk, ez hosszabb ideig velünk él majd", ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.

Kifejtette: Magyarország speciális helyzetben lévő ország, "mi közvetlenül két nyomás alatt vagyunk", egyrészt a szomszédos Ukrajna felől van egy háborús nyomás, másrészt Szerbián keresztül pedig van egy migrációs nyomás.

Közölte: a magyar és a szerb nemzet sorsközösségben van egymással, ami azt jelenti, hogy együtt vannak jóban és rosszban, segítik egymást. "Miután sorsközösségben vagyunk, együtt kell egymással működnünk" és Aleksandar Vučić Magyarország történetének legjobb szerb partnere - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg ebben az évben és "nemcsak egyre többen vannak, hanem egyre nő az agresszivitás is", az embercsempészeknél most már nemcsak fegyverek vannak, hanem használják is időnként a fegyvereiket a határt őrző magyar hivatalos szervekkel szemben.

Úgy látja, a mostani találkozó az egész Balkán számára fontos, mert "az egész Balkán szenved a migrációtól". Kijelentette: a migrációt nem menedzselni kell, hanem meg kell állítani, "egyetlen esetben nem jönnek a migránsok be az országodba": ha tudják, hogy nem fog sikerülni. Azt kell világossá tenni, hogy "nem lehet bejutni a mi országainkba törvénysértő módon" - mutatott rá.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, Brüsszel ebből mindösszesen 1,2 százalékot térített meg, tehát "jól látszik, hogy csak saját magunkra számíthatunk".

Kérdésre a kormányfő elmondta: vannak menekültek, akikre a nemzetközi menedékjogi szabályok érvényesek és vannak vendégmunkások, akiknek az adott ország kiad munkavállalási és tartózkodási engedélyt. Ez a két kategória jogilag szabályozott. A migráns kategória viszont nem szabályozott, így "definitíve illegális" - fogalmazott.

Kifejtette: a migráns illegális határátlépési kísérletre törekvő személy és a törvénytelenséggel szemben a törvény erejénél fogva kell fellépni. "Itt komoly országokról van szó, Magyarország is egy komoly ország, szabályai vannak és azokat a szabályokat betartatja, ha kell erővel" - mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jelen pillanatban az egyetlen komolyan vehető mennyiséget szállítani képes vezeték, amely gázt hoz Magyarországra, Szerbiából érkezik. Korábban hosszú éveken keresztül Magyarországról érkezett a gáz Szerbiába, ami jól mutatja, hogy a két ország számíthat egymásra - közölte.

A sajtótájékoztató előtt egyetértési megállapodást írtak alá az együttműködés erősítéséről az illegális migráció elleni küzdelemben.

Nehammer: Szerbia erős és megbízható partner, előrelépés kell az EU-integráció terén

Az olyan partnereknek, mint Szerbia, nem csak távlatokat, de konkrét előrelépést is kell biztosítani, mert az ország komoly kihívásokkal szembesül az illegális migráció, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban. Ugyanezt a konkrét előrelépést kívánja meg az ország energiaellátása is. “A dolgok akkor működnek a legjobban, amikor közösen visszük őket véghez. Szerbia pedig erős és megbízható partner ebben a munkában”, üzente az osztrák kancellár, aki köszönetet mondott a szerb elnöknek, amiért síkraszállt azért, hogy a “menekültturizmus” véget érjen az Indiára, Tunéziára és más államokra kiterjesztett vízumliberalizáció révén. “Vučić kellő komolysággal fogta fel Ausztria gondjait. Számunkra nagyon nagy problémát jelentett az Indiából érkező nagyszámú menedékkérő, erre reagált Vučić és mondhatom, nem hagyta cserben Ausztriát. Ez nekünk nagyon sokat jelent”, emelte ki Nehammer, aki elmondta azt is, hogy hármójuk közös megbeszélése alapján további 70 osztrák rendőrt rendeltek Magyarország és Szerbia határára, és közös járőrözést tartanak Ausztria és Magyarország határán. Az osztrák kancellár arra is rámutatott, hogy teljesen elfogadhatatlan az, hogy a migránsok egy része megpróbál erőszakkal bejutni egy másik országba, hogy készek ezt akár a rendőrök bántalmazása árán is megtenni, s az ilyeneknek nincs helyük sem Ausztriában, sem Magyarországon, sem Szerbiában.

Újságírói kérdésre válaszolva a második szerb-magyar-osztrák trilaterális találkozót követően, Nehammer az illegális migrációval kapcsolatban elmondta, a szerb-magyar határon szemmel látható, hogy vannak olyan migránsok, akik készek akár fegyvert is használni a rendőrök ellen abbéli igyekezetükben, hogy erővel átjussanak a határon - közli a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban