Izbor iz sadržaja na srpskom
VaMaDiSz: "Pravni fakultet ne popušta ni pred međunarodnim pritiscima"
Nadležni pokrajinski organi uspešno rešili problem na drugim fakultetima i visokim školama
Betűméret:             

Savez mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) je saopštio da su se tokom poslednjih dana toj organizaciji više puta obraćali svršeni srednjoškolci i roditelji zbog toga što je nekoliko fakulteta i visokih škola osporilo mogućnost polaganja prijemnih ispita na mađarskom jeziku. VaMaDiSz naglašava da su te situacije odmah rešene zahvaljujući pomoći "nadležnih pokrajinskih organa".

VaMaDiSz naglašava da po važećem zakonu na teritoriji Vojvodine svi fakulteti i visoke škole imaju obavezu organizovanja i pismenog i usmenog prijemnog ispita i na mađarskom, ako se to zatraži.

Ova organizacija poziva na to da se na sajtu www.vamadisz.com prijave sve povrede prava da bi VaMaDiSz mogao brzo informisati nadležne pokrajinske organe.

U saopštenju VaMaDiSz-a, koje prenosi "Vajdašag ma", se navodi i da Pravni fakultet u Novom Sadu verovatno ni dalje neće dozvoljavati prijemni ispit na mađarskom jeziku, "uprkos sudskog procesu koji je pokrenut sa naše strane i uprkos međunarodnom pritisku".

VaMaDiSz naglašava i da obrazloženje, po njega nepovoljne, prvostepene presude ni nakon dva meseca nije dobio, ali da je VaMaDiSz 23. juna u Briselu "razgovarao sa poslanicima Evropskog parlamenta o povredi prava koja postoji na Pravnom fakultetu".

Atila Šoti, predsednik VaMaDiSz je kao potpisnik saopštenja dodao i da će o dajem razvoju događaja VaMaDiSz održati konferenciju za medije.

Mađarska policija je između 18 sati 3. avgusta i 06 sati 4. avgusta 2022. zaustavila ukupno 320 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i sprečila 84 lica da uđu na teritoriju zemlje -saopštila je policija. U tri pogranične županije su patrole otkrile migrante bez dokumenata koji su se izjasnili kao državljani Avganistana, Indije, Sirije,...
4.08.2022
[ 14:18 ]
Mir je jedino sredstvo protiv ratne inflacije i ratne ekonomske krize – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, nakon što je sreo Donalda Trampa na njegovom imanju u Nju Džerziju. Orban je za bivšeg američkog predsednika rekao da je važan saveznik, sa kojim su između ostalog bili saglasni i po pitanju da se treba boriti protiv ilegalne...
3.08.2022
[ 15:02 ]
Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je u utorak bio gost emisije Marije Bartiromo na kanalu Fox News u Njujorku. Govorio je o tome da Mađarska trenutno zbog infrastrukturnih i geografskih okolnosti u Srednjoj Evropi, velike količine gasa može kupiti jedino iz ruskih izvora. Ministra su prvo pitali o poseti...
2.08.2022
[ 19:23 ]
Beolvasás folyamatban