Izbor iz sadržaja na srpskom
VaMaDiSz: "Pravni fakultet ne popušta ni pred međunarodnim pritiscima"
Nadležni pokrajinski organi uspešno rešili problem na drugim fakultetima i visokim školama

Savez mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) je saopštio da su se tokom poslednjih dana toj organizaciji više puta obraćali svršeni srednjoškolci i roditelji zbog toga što je nekoliko fakulteta i visokih škola osporilo mogućnost polaganja prijemnih ispita na mađarskom jeziku. VaMaDiSz naglašava da su te situacije odmah rešene zahvaljujući pomoći "nadležnih pokrajinskih organa".

VaMaDiSz naglašava da po važećem zakonu na teritoriji Vojvodine svi fakulteti i visoke škole imaju obavezu organizovanja i pismenog i usmenog prijemnog ispita i na mađarskom, ako se to zatraži.

Ova organizacija poziva na to da se na sajtu www.vamadisz.com prijave sve povrede prava da bi VaMaDiSz mogao brzo informisati nadležne pokrajinske organe.

U saopštenju VaMaDiSz-a, koje prenosi "Vajdašag ma", se navodi i da Pravni fakultet u Novom Sadu verovatno ni dalje neće dozvoljavati prijemni ispit na mađarskom jeziku, "uprkos sudskog procesu koji je pokrenut sa naše strane i uprkos međunarodnom pritisku".

VaMaDiSz naglašava i da obrazloženje, po njega nepovoljne, prvostepene presude ni nakon dva meseca nije dobio, ali da je VaMaDiSz 23. juna u Briselu "razgovarao sa poslanicima Evropskog parlamenta o povredi prava koja postoji na Pravnom fakultetu".

Atila Šoti, predsednik VaMaDiSz je kao potpisnik saopštenja dodao i da će o dajem razvoju događaja VaMaDiSz održati konferenciju za medije.

Kratki film Branka se bavi delikatnom temom, a delo je reditelja Akoša K. Kovača, rodom iz Subotice koji živi u Budimpešti, i scenariste Tamaša Olaha iz Kanjiže. Bavi se otmicama novorođenčadi u bivšoj Jugoslaviji. Počev od 60-ih godina su nestajala novorođenčad iz bolnica, što je dugo bio tabu, štampa se počela baviti problemom tek...
13.01.2022
[ 15:24 ]
Preliminarni podaci i dalje pokazuju da su raspoložive vakcine protiv novih tipova korona virusa efikasne i protiv omikron varijante, i u prevenciji teških oboljenja i potrebe za bolničkom negom – saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA) u utorak. Agencija Evropske unije za nadzor lekova sa sedištem u Amsterdamu je između ostalog...
11.01.2022
[ 19:57 ]
U toku je zimski raspust, ali u Osnovnoj školi „Servo Mihalj“ u Mužlji nema odmora, naime od danas do četvrtka su u toku aktivnosti na koje su osim osnovaca pozvana i deca koja će tek na jesen krenuti u školu. Prvog dana je u programima učestvovalo 34 dece, od njih su 12 budući školarci. Direktor škole Atila Molnar je rekao da je u...
10.01.2022
[ 19:48 ]
Beolvasás folyamatban