Izbor iz sadržaja na srpskom
VaMaDiSz: "Pravni fakultet ne popušta ni pred međunarodnim pritiscima"
Nadležni pokrajinski organi uspešno rešili problem na drugim fakultetima i visokim školama

Savez mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) je saopštio da su se tokom poslednjih dana toj organizaciji više puta obraćali svršeni srednjoškolci i roditelji zbog toga što je nekoliko fakulteta i visokih škola osporilo mogućnost polaganja prijemnih ispita na mađarskom jeziku. VaMaDiSz naglašava da su te situacije odmah rešene zahvaljujući pomoći "nadležnih pokrajinskih organa".

VaMaDiSz naglašava da po važećem zakonu na teritoriji Vojvodine svi fakulteti i visoke škole imaju obavezu organizovanja i pismenog i usmenog prijemnog ispita i na mađarskom, ako se to zatraži.

Ova organizacija poziva na to da se na sajtu www.vamadisz.com prijave sve povrede prava da bi VaMaDiSz mogao brzo informisati nadležne pokrajinske organe.

U saopštenju VaMaDiSz-a, koje prenosi "Vajdašag ma", se navodi i da Pravni fakultet u Novom Sadu verovatno ni dalje neće dozvoljavati prijemni ispit na mađarskom jeziku, "uprkos sudskog procesu koji je pokrenut sa naše strane i uprkos međunarodnom pritisku".

VaMaDiSz naglašava i da obrazloženje, po njega nepovoljne, prvostepene presude ni nakon dva meseca nije dobio, ali da je VaMaDiSz 23. juna u Briselu "razgovarao sa poslanicima Evropskog parlamenta o povredi prava koja postoji na Pravnom fakultetu".

Atila Šoti, predsednik VaMaDiSz je kao potpisnik saopštenja dodao i da će o dajem razvoju događaja VaMaDiSz održati konferenciju za medije.

Počeli su radovi na obnavljanju Male sinagoge u Senti. Projekat vredan 220 miliona forinti se ostvaruje sredstvima iz Mađarske, radovi će prema planu trajati do kraja godine. Obnoviće se pročelje zgrade, a unutrašnji prostori će dobiti novu namenu: urediće se galerija, čije sale će služiti i kao manje koncertne dvorane. Da bi se...
16.04.2021
[ 19:59 ]
Jedna od velikih investicija na Paliću je izgradnja Akva parka, koja je počela još u prethodnom administrativnom periodu. Posle prošlogodišnjih izbora, u skladu sa koalicionim ugovorom, upravljanje Javnim preduzećem „Park Palić“ preuzeo je Savez vojvođanskih Mađara. Tada je odlučeno da naprave presek i ove investicije. Izgradnju...
15.04.2021
[ 18:25 ]
Dobrovoljna vatrogasna društva spašavaju živote i imovinu, a na selu se možda bolje vidi koliko je važno što postoje. Vatrogasci u Staroj Moravici su uvek planirali dugoročno i bavili se podmlatkom. Ovih dana su organizovali radionicu za decu od 4-10 godina, da bi u njima pobudili interesovanje za svoje aktivnosti. Dobrovoljno...
14.04.2021
[ 18:33 ]
Beolvasás folyamatban