Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Identitet jednog naroda se odražava u kulturi

Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK).

„Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i ponosni smo na to da su Mađari hiljadu godina doprinosili tom nasleđu“ – naglasio je. Kada osećamo da ovoj kulturi preti opasnost, „odmah nam se upali crvena lampica u mozgu i stupamo u akciju“ – dodao je.

Mađarima se ne može desiti da u sopstvenim velikim gradovima postanu manjina u etničkom i kulturnom smislu, jer kada osete da im je ugrožen kulturni identitet, javlja se „alarm“ , rekao je premijer.

Govoreći o zgradi OMRRK, Viktor Orban je istakao: u Evropi postoje samo dve takve institucije, jedna u Londonu pri Britanskom muzeju, a druga u Sankt Peterburgu, pri Ermitažu. Ova institucija je najveći muzejski projekat proteklih decenija u Mađarskoj, tu će se skladištiti, održavati više od milion predmeta.

O tim predmetima je još rekao: iz levičarskog, progresivnog aspekta su to „prašnjavi predmeti mrtve bele kulture“, a iz nacionalnog aspekta je „to naša živa kulturna baština“. Bez postolja prošlosti naime „plutamo bez korenja u vihoru istorije“. Istovremeno je muzeje – zajedno sa njihovim pozadinskim institucijama – nazvao kompasima razmišljanja.

Premijer je na otvaranju govorio još i o tome da se pre deset godina u Mađarskoj nije moglo ni pomisliti na velike kulturne projekte, ali je 2011-e „smognuta hrabrost“, bez dugoročnih, opsežnih kulturnih projekata naime ne vredi toliko ni privredni razvoj.

Na kraju svečanog govora, premijer je još rekao da su ovako velike kulturne projekte, kao što je muzejski centar, mogle sebi priuštiti samo najbogatije i najjače evropske nacije, a Mađarska je proteklih godina toliko ojačala, da „teško da smo u proteklih sto godina bili u ovako dobroj formi“.

Novi centar će služiti Etnografskom muzeju, Muzeju likovne umetnosti i Mađarskoj nacionalnoj galeriji, tu će se čuvati, obrađivati i po potrebi restaurirati predmeti iz njihovih fondova. Zgrada se nalazi u XIII kvartu Budimpešte, blizu Gradskog parka. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban