Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Identitet jednog naroda se odražava u kulturi

Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK).

„Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i ponosni smo na to da su Mađari hiljadu godina doprinosili tom nasleđu“ – naglasio je. Kada osećamo da ovoj kulturi preti opasnost, „odmah nam se upali crvena lampica u mozgu i stupamo u akciju“ – dodao je.

Mađarima se ne može desiti da u sopstvenim velikim gradovima postanu manjina u etničkom i kulturnom smislu, jer kada osete da im je ugrožen kulturni identitet, javlja se „alarm“ , rekao je premijer.

Govoreći o zgradi OMRRK, Viktor Orban je istakao: u Evropi postoje samo dve takve institucije, jedna u Londonu pri Britanskom muzeju, a druga u Sankt Peterburgu, pri Ermitažu. Ova institucija je najveći muzejski projekat proteklih decenija u Mađarskoj, tu će se skladištiti, održavati više od milion predmeta.

O tim predmetima je još rekao: iz levičarskog, progresivnog aspekta su to „prašnjavi predmeti mrtve bele kulture“, a iz nacionalnog aspekta je „to naša živa kulturna baština“. Bez postolja prošlosti naime „plutamo bez korenja u vihoru istorije“. Istovremeno je muzeje – zajedno sa njihovim pozadinskim institucijama – nazvao kompasima razmišljanja.

Premijer je na otvaranju govorio još i o tome da se pre deset godina u Mađarskoj nije moglo ni pomisliti na velike kulturne projekte, ali je 2011-e „smognuta hrabrost“, bez dugoročnih, opsežnih kulturnih projekata naime ne vredi toliko ni privredni razvoj.

Na kraju svečanog govora, premijer je još rekao da su ovako velike kulturne projekte, kao što je muzejski centar, mogle sebi priuštiti samo najbogatije i najjače evropske nacije, a Mađarska je proteklih godina toliko ojačala, da „teško da smo u proteklih sto godina bili u ovako dobroj formi“.

Novi centar će služiti Etnografskom muzeju, Muzeju likovne umetnosti i Mađarskoj nacionalnoj galeriji, tu će se čuvati, obrađivati i po potrebi restaurirati predmeti iz njihovih fondova. Zgrada se nalazi u XIII kvartu Budimpešte, blizu Gradskog parka. (MTI)

Policija će nastaviti potragu sve dok postoji realna šansa da će naći poslednju žrtvu koja se vodi kao nestala posle nesreće na Dunavu – saopštila je policija Mađarske. Glavna policijska kapetanija Budimpešte (BRFK) je na svom sajtu objavila: u saradnji sa specijalnim jedinicama policije, nadležnim županijskim kapetanijama, odnosno...
13.07.2019
[ 16:55 ]
Uveliko se radi u dvanaestom kampu MAdT, tj. pozorišnih amatera i đačkih družina Vojvodine, gde učesnicima u razvijanju njihovih kompetencija i ove godine pomažu poznati stručnjaci iz zemlje i inostranstva. MAdT već dvanaestu godinu zaredom pruža mogućnost zainteresovanima da upoznaju svet pozorišta i glume, učestvuju u zajedničkom...
12.07.2019
[ 19:55 ]
Nastupom grupe „PutriPop“ počeo je Domboš Fest u Malom Iđošu. Devetnaesti festival su otvorili osnivač i umetnički direktor Domboš Festa Laslo Horvat i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal. Festival će trajati do nedelje, na njemu će nastupiti grupa „Kiscsillag“, Feliks Lajko, „Mostar Sevdah Reunion“,...
12.07.2019
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban