Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Identitet jednog naroda se odražava u kulturi

Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK).

„Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i ponosni smo na to da su Mađari hiljadu godina doprinosili tom nasleđu“ – naglasio je. Kada osećamo da ovoj kulturi preti opasnost, „odmah nam se upali crvena lampica u mozgu i stupamo u akciju“ – dodao je.

Mađarima se ne može desiti da u sopstvenim velikim gradovima postanu manjina u etničkom i kulturnom smislu, jer kada osete da im je ugrožen kulturni identitet, javlja se „alarm“ , rekao je premijer.

Govoreći o zgradi OMRRK, Viktor Orban je istakao: u Evropi postoje samo dve takve institucije, jedna u Londonu pri Britanskom muzeju, a druga u Sankt Peterburgu, pri Ermitažu. Ova institucija je najveći muzejski projekat proteklih decenija u Mađarskoj, tu će se skladištiti, održavati više od milion predmeta.

O tim predmetima je još rekao: iz levičarskog, progresivnog aspekta su to „prašnjavi predmeti mrtve bele kulture“, a iz nacionalnog aspekta je „to naša živa kulturna baština“. Bez postolja prošlosti naime „plutamo bez korenja u vihoru istorije“. Istovremeno je muzeje – zajedno sa njihovim pozadinskim institucijama – nazvao kompasima razmišljanja.

Premijer je na otvaranju govorio još i o tome da se pre deset godina u Mađarskoj nije moglo ni pomisliti na velike kulturne projekte, ali je 2011-e „smognuta hrabrost“, bez dugoročnih, opsežnih kulturnih projekata naime ne vredi toliko ni privredni razvoj.

Na kraju svečanog govora, premijer je još rekao da su ovako velike kulturne projekte, kao što je muzejski centar, mogle sebi priuštiti samo najbogatije i najjače evropske nacije, a Mađarska je proteklih godina toliko ojačala, da „teško da smo u proteklih sto godina bili u ovako dobroj formi“.

Novi centar će služiti Etnografskom muzeju, Muzeju likovne umetnosti i Mađarskoj nacionalnoj galeriji, tu će se čuvati, obrađivati i po potrebi restaurirati predmeti iz njihovih fondova. Zgrada se nalazi u XIII kvartu Budimpešte, blizu Gradskog parka. (MTI)

Na izborima za Evropski parlament treba poslati snažnu poruku Briselu o tome da „želimo promene, želimo Evropu koja štiti svoje granice na kopnu i na moru“ – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u jutarnjem programu Radija „Košut“. Rekao je još da „želimo videti lidere u Briselu koji imigraciju neće organizovati, nego...
18.05.2019
[ 20:02 ]
Prednost trebaju dobiti mladi useljenici koji su obrazovani, govore engleski i imaju ponudu za posao – izjavio je američki predsednik Donald Tramp prilikom predstavljanja novog sistema imigracije. Cilj novog sistema je da se obuzda ilegalna imigracija i promeni dosadašnja praksa, rekao je predsednik. Trump smatra da nove uredbe služe za...
17.05.2019
[ 16:26 ]
April ove godine je u skoro celom svetu bio najtopliji april svih vremena. U Iranu i drugim zemljama Bliskog Istoka je bilo neuobičajeno mnogo padavina što je izazvalo poplave. Na jugu Sibira i u Srednjoj, odnosno Istočnoj Evropi je bilo suvo, padavina je bilo manje od proseka. Zbog vrućine i suše je povećana opasnost od šumskih požara,...
16.05.2019
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban