Izbor iz sadržaja na srpskom
Ištvan Pastor: „I Mađari u Vojvodini treba da donesu svoje odluke”

Mađarski narod može biti podeljen granicama, ali se ne može podeliti – izjavio je u subotu uveče na Paliću, na svečanosti Saveza vojvođanskih Mađara povodom dana Svetog Stefana Mate Kočiš. Šef frakcije Fidesa je u svečanom govoru istakao da je odbrana našeg naroda misija ove epohe. Ako treba, moramo prihvatiti i konflikte za našu zemlju i jedni za druge, rekao je. Predsednik SVM Ištvan Pastor je pak izjavio da je praznik Svetog Stefana praznik odluka. Pozvao je na učešće na izborima u Srbiji sledeće godine, jer je to interes zajednice.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je svečanost povodom praznika Svetog Stefana i ove godine održao na šetalištu ispred zgrade Vigado na Paliću. Više hiljada ljudi se skupilo na obali jezera na manifestaciji koja je počela ekumenskim osveštenjem novog hleba, potom je svečani govor održao šef frakcije Fidesa Mate Kočiš.

„Kada pogledamo šta se događa oko nas, svima je jasno da ubuduće nemamo drugi cilj, nego ići putem Svetog Stefana: jaka nacija, dobro organizovana država, zakonski poredak, suverenitet i zaštita hrišćanskog sveta Evrope“ – rekao je Mate Kočiš. „Sada, kada je Evropa ponovo izložena opasnosti, kada se naša hrišćanska kultura i vrednosti suočavaju sa izazovima kao nikada pre, opet možemo računati samo jedni na druge i na naše saveznike“ – dodao je.

Političar je govorio o tome da su u Evropi diskusijama otvoreni novi frontovi, ali su se pojavile i nove mogućnosti. Mađarska je uspela izgraditi takav sistem saveznika u Srednjoj Evropi koji može da se takmiči sa drugim ekonomskim regionima, i može zastupati političke stavove u vezi budućnosti kontinenta.

„Opet smo najjača zemlja u Karpatskom basenu, sa nama vredi sarađivati. Ova saradnja je, međutim, bazirana na uzajamnom poštovanju i miru. Odgovornost za nju je zajednička, ali će i plodovi biti zajednički. Dobro je videti da sve više njih toga postaju svesni“ – rekao je Kočiš.

O vezama Mađarske i Srbije, on je istakao da je prijem Srbije u evropsku zajednicu zajednički i prioritetni interes, unutar EU se naime granice brišu, i tako pomažu jačanje mađarsko-mađarskih i mađarsko-srpskih odnosa. Vlada Mađarske je ubeđena da će prijemom u EU Srba i vojvođanskih Mađara Evropa biti potpunija i bogatija, da Srbima, koji su se pre više vekova zajedno sa Mađarima borili za Evropu, to sleduje.

Mate Kočiš je govor završio konstatacijom da bliski kulturni, politički i ekonomski odnosi pomažu da oba naroda prebrode teška vremena. Zahvalio se SVM-u na požrtvovanom radu, odnosno odličnim odnosima sa maticom i sa srpskom politikom.

Predsednik SVM Ištvan Pastor je prvo govorio o životnom putu i delu velikog kralja, a potom o aktuelnim političkim pitanjima.

„Kralj Stefan je morao doneti odluku. Odluku kako da Mađari, koji su našli dom u Karpatskom basenu, mogu ostati Mađari, stvoriti svoju državu, kakva ta država treba da bude da bi opstala u Evropi, među drugim narodima. Pri tom je morao biti i strog i bespoštedan – jer svaka odluka stvara korisnike i gubitnike, povlači za sobom brojne posledice. Najveći teret koji je kralj Stefan morao da ponese je da ga Mađari slede na izabranom putu“ – rekao je Pastor. Od njega smo naučili da se preživeti može jedino ako narod svojevoljno sledi ispravnu odluku.

„Mađari su platili cenu za to što su zaboravili njegove opomene i da su Mađari na prvom mestu. Ne protiv drugih, ne van Evrope, ne gordošću, nego uz samopoštovanje i odlučnost da zaštite svoje interese. Jer za to imaju ista prava kao i svaki drugi narod. Ni manje, ni više, jer se pravo ne meri na kile, niti po broju duša koje čine jedan narod.“

O aktuelnim političkim temama Pastor je rekao: kralj Stefan je gubitak nezavisnosti zemlje smatrao najvećim izvorom opasnosti. Neki izvori opasnosti su i 1019 godina posle osnivanja države aktuelni, na njih treba naći prave odgovore, moramo doneti dobre odluke.

„2019-e Mađari ponovo zajedno donose odluke. Nismo isključeni iz nacije zato jer ne živimo u istoj državi. Naše odluke su zajedničke: prihvatamo i želimo da Mađarskom upravlja vlada koja će je održati kao mađarsku, nezavisnu i hrišćansku zemlju. Tako želi i mađarska zajednica u Vojvodini“ – naglasio je Pastor. I mi treba da donesemo svoje odluke, koje su delom lične, a delom se tiču cele zajednice.

Sto godina posle Trijanona smo i dalje svesni Mađari, ali nas je manje. Granice su otvorene, garantovano je slobodno kretanje, ljude mame mogućnosti boljeg života.

„Lične odluke se ne mogu kritikovati. Svaka porodica ima članove koji ne žive ovde, jer im je negde drugde bolje. Ovo nije nacionalno pitanje, ovo je izazov 21. veka, i ne dotiče samo vojvođanske Mađare, nego i Rumune, Poljake, Srbe“ – istakao je predsednik SVM-a. Dodao je da lične odluke, međutim, ne isključuju podršku zajednici, jer učešće na izborima je činjenje za zajednicu.

„Nikada nas neće biti toliko malo da ne možemo odlučivati kao zajednica. Ali ako nas neće biti dovoljno prilikom društvene odluke, onda ćemo svoju sudbinu prepustiti drugima, drugima koji dovode u pitanje sve ono što nas je poslednjih sto godina, u poslednjih hiljadu dvadeset godina održalo. Dakle kada treba doneti odluku, pitanje nije da li smo saglasni oko nekih spornih pitanja, da li smo saglasni sa izbornom odlukom srpske većine, da li smo saglasni da danas živimo bolje nego pre dvadeset godina. Mi pre svega treba da odlučimo, da li imamo pravo da svojim životom upravljamo kao zajednica“ – istakao je Ištvan Pastor. Dodao je da u tom interesu moramo biti tako brojni u donošenju identične odluke, da nas ne mogu osporiti oni koji zastupaju politiku 21. veka koja je protiv postojanja nacija, protiv zajednica.

U vezi izbora u Srbiji sledeće godine, Ištvan Pastor je javno pozvao sve vojvođanske Mađare, bilo gde da se nalaze u svetu, da stanu na stranu nacije, na stranu vojvođanskih Mađara, dođu kući i glasaju za nacionalnu zajednicu.

Izjavio je da u periodu koji sledi, on lično želi učiniti konkretne korake da bi stvorio situaciju u kojoj svi mogu reći svoje mišljenje, javno izgovoriti šta zastupaju i zašto, da li će to podržati stvar vojvođanske mađarske zajednice.

„Treba da bude jasno, da li stoji na strani zajedničke odluke koja će osnažiti naciju, ili se protivi politici koja razmišlja o ujedinjenoj naciji i opstanku. To je tako jednostavno, a ulog je ogroman“ – rekao je Ištvan Pastor.

U nastavku svečanosti su nastupili umetnici Budimpeštanskog operetskog pozorišta.

Erne Nemet

Ministar unutrašnjih polova Mađarske Šandor Pinter je u ponedeljak u Bačalmašu sazvao vanrednu konferenciju glavnih policijskih kapetana zemlje zbog jačanja migracionog pritiska na šengenskoj deonici mađarske granice – saopštilo je resorno ministarstvo. U saopštenju se kaže: sastanku su prisustvovali glavni direktor za javnu...
21.01.2020
[ 15:30 ]
Veoma je pojačan migracioni pritisak na južnoj granici, uprkos vremenskim prilikama se osim na kopnu, pokušaji ilegalnog prelaska granice registruju i na vodi – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Mađarske u ponedeljak u Segedinu. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične luke u Segedinu rekao da je...
20.01.2020
[ 15:51 ]
Građanske straže su strateški partneri vlade, učestvuju u zaštiti granice i time u značajnoj meri doprinose tome da je javna bezbednost u Mađarskoj dobra – izjavio je premijerov opunomoćenik za društvena pitanja od izuzetne važnosti. Na konferenciji za štampu održanoj u Budimpešti, Žolt Njitrai je rekao da su ograda i zaštita...
19.01.2020
[ 18:55 ]
Beolvasás folyamatban