Izbor iz sadržaja na srpskom
Hodočašće u Čikšomljo
Betűméret:             

U subotu pred Duhove, 27. maja, održava se crkvena slava i hodočašće u mestu Čikšomljo (Şumuleu Ciuc u Rumuniji), jedno od najznačajnijih crkvenih događaja Mađara, na koji organizatori očekuju 300 hiljada hodočasnika.

Na mestu današnjeg hodočašća su prvu crkvu, u stilu romanike, podigli redovnici benediktinskog reda, a na njihovo mesto su sredinom 15. veka došli franjevci. Godine 1444-e je papa u cirkularnom pismu pozvao stanovništvo da pomogne fratrima u gradnji crkve, i u tu svrhu je dozvolio da se održi crkvena slava. Četiri godine kasnije, kada je završena nova gotička crkva, njen glavni oltar je krasio kip Bogorodice, isklesan od lipovog drveta, obložen gipsom i farbom, koji nosi crte lica sikuljske devojke, i koji je od tada najvrednija svetinja Čikšomljoa. Kip je, zajedno sa krunom, visok 2 metra i 27 centimetara i jedan je od najviših na svetu. Predstavlja Bogorodicu „obučenu u sunce“, sa malim Isusom u naručju. Tokom vremena je više puta prefarban, dok u prošlom veku nije zabranjena svaka intervencija na kipu. Godine 2012-e je očišćen od nataložene nečistoće i presvučen zaštitnim slojem.

Prema legendi je prvo hodočašće održano 1567-e, nakon što je ujedinjeni narod okoline u subotu pred Duhove pobedio vojsku kneza Jovana II Žigmunda Zapolje, koji je oružjem hteo naterati katoličke Sekelje da prihvate unitarijanstvo. Narod je u Čikšomljou izrazio zahvalnost i dao zakletvu da će ubuduće svake subote pred Duhove doći na hodočašće.

Crkvu su 1601-e spalili Turci, ali su kipovi ostali neoštećeni. Obnovljena je 1664-e, posle toga je Čikšomljo postao jedan od ekonomskih i kulturnih centara Sekelja. Izgradnja današnje velike barokne crkve je počela početkom 19. veka, osvešćena je 1876-e, a od 1948-e ima rang basilica minor. Oltar na otvorenom je izgrađen prema planovima poznatog arhitekte Imrea Makoveca i njegovog učenika iz Čikserede, Ernea Boroša.

Na ovom najvećem mađarskom katoličkom hodočasnom mestu su se svake godine okupljale stotine hiljada vernika, katolici u Erdelju smatraju da svaki Mađar barem jednom u životu treba da dođe ovamo na hodočašće. Glavna svečanost je velika misa u subotu pred Duhove, koja se održava kod oltara u planinskom sedlu iznad crkve, koje se proteže između Malog Šomljoa ili Isusovog brda i Velikog Šomljoa visokog 1035 metara. Iz obližnjih, ali i udaljenijih župa narod dolazi pešice, a iz još udaljenijih mesta se obično dolazi organizovano.

Vernici pristižu pevajući crkvene pesme i noseći crkvena obeležja. Postepeno popunjavaju otvoreni prostor u planinskom sedlu i počinje misa. Hodočasnici u odlasku nose sa sobom zelene grane breze, osvešćene suvenire kojima su dodirnuli kip Bogorodice. Deci se obično ponesu medenjaci.

Tokom hodočašća se održava i misa Čangoa za pripadnike ove mađarske nacionalne zajednice iz Moldavije, jer oni kod kuće nemaju redovno bogosluženje na maternjem jeziku. Za njih se vezuje i običaj „gledanja u sunce“ na Duhove ujutru, naime veruju da će, ako se budu molili, na istočnoj padini Malog Šomljoa u suncu ugledati Duh sveti u obliku goluba koji uzleće, kao i likove Isusa i Bogorodice. Godine 2019-e je papa Franjo posetio Rumuniju, tada je 1. juna, nedelju dana pred hodočašće održao misu kod oltara u planinskom sedlu, pa je i dan papine posete proglašen danom hodočašća. Ovo mesto i hodočašće su 2020-e proglašeni za hungarikum, tj. duhovnu ili predmetnu vrednost tipičnu i važnu za mađarski narod.

Moto ovogodišnjeg hodočašća je prema izboru franjevaca, koji čuvaju ovo mesto, citat iz jedne molitve Svetog Franje Asiškog povodom 800. godišnjice reda – Zdravo Marijo, Device koja si crkvom postala! Glavni celebrant je ove godine nadbiskup Đulafehervara (Alba Julija) Gergelj Kovač, a govor će održati provincijal franjevačke provincije Erdelja Erik Urban. I ove godine je organizovano hodočašće na konjima, a iz Mađarske su krenuli specijalni vozovi sa hodočasnicima „Bogorodica“, „Sekelj“ i „Čikšomljo ekspres“. Lokomotivu ujedinjene kompozicije svenarodnog hodočašća krasi omaž velikom piscu iz Erdelja Arona Tamašija. (MTI)

Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Rektor malog sjemeništa Paulinum i direktor Biskupijske klasične gimnazije Paulinum u Subotici, mons. art. Jožef Mioč, papinski prelat i naslovni opat preminuo je u jutarnjim satima u sredu 24. maja u subotičkoj bolnici, u 82. godini života i 55. godini svećeništva. O vremenu mise zadušnice i sprovodnih obreda će se javnost naknadno...
24.05.2023
[ 15:27 ]
Beolvasás folyamatban