Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: 7. novembra stiže u posetu turski predsednik Erdogan

7. novembra će u posetu Mađarskoj stići turski predsednik Redžep Tajip Erdogan – objavilo je Ministarstvo spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske. Ministar Peter Sijarto je u okviru savetovanja ministara spoljnih poslova Saveta turkofonih država, koji se održava u Budimpešti, vodio bilateralne razgovore sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Dogovorili su se da će 7. novembra organizovati novu sednicu mađarsko-turskog visokog strateškog saveta, u okviru kojeg će i predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Mađarsku.

U interesu permanentnog unapređivanja odnosa će Turska imenovati pet novih počasnih konzula u Mađarskoj, a osim toga će Turska podržati članstvo Mađarske u izvršnom savetu UNESCO-a – stoji u saopštenju.

Ministri su bili saglasni da je veliki uspeh što je ove godine 400 đaka iz Turske konkurisalo za 150 mađarskih stipendija.

Peter Sijarto je pozdravio to što je u Bugarskoj potpisan ugovor o realizaciji bugarske deonice gasovoda Turski tok, pa postoji realna šansa da do 2021-e godine Srednja Evropa dobije gas i preko Turske – stoji u saopštenju ministarstva. (MTI)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban