Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: 7. novembra stiže u posetu turski predsednik Erdogan

7. novembra će u posetu Mađarskoj stići turski predsednik Redžep Tajip Erdogan – objavilo je Ministarstvo spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske. Ministar Peter Sijarto je u okviru savetovanja ministara spoljnih poslova Saveta turkofonih država, koji se održava u Budimpešti, vodio bilateralne razgovore sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Dogovorili su se da će 7. novembra organizovati novu sednicu mađarsko-turskog visokog strateškog saveta, u okviru kojeg će i predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Mađarsku.

U interesu permanentnog unapređivanja odnosa će Turska imenovati pet novih počasnih konzula u Mađarskoj, a osim toga će Turska podržati članstvo Mađarske u izvršnom savetu UNESCO-a – stoji u saopštenju.

Ministri su bili saglasni da je veliki uspeh što je ove godine 400 đaka iz Turske konkurisalo za 150 mađarskih stipendija.

Peter Sijarto je pozdravio to što je u Bugarskoj potpisan ugovor o realizaciji bugarske deonice gasovoda Turski tok, pa postoji realna šansa da do 2021-e godine Srednja Evropa dobije gas i preko Turske – stoji u saopštenju ministarstva. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban