Izbor iz sadržaja na srpskom
Torda: Otvorena izložba „Vrt anđela“

U Domu kulture u Tordi je otvorena izuzetna izložba: 50 fotografija velikog formata predstavljaju eksponate Muzeja zabavišta iz Martonvašara (Mađarska), koje evociraju uspomenu na „Vrt anđela“, instituciju koju je za najmlađe osnovala Terez Brunsvik. Terez Brunsvik je shvatila koliko je za decu važno vaspitanje, i daleke 1828-e godine na Budimu otvorila preteču današnjih zabavišta, prvu u Srednjoj Evropi.

Izložba sadrži veoma bogat materijal, predstavlja onovremene igračke, od kojih svaka ima nekakvu pedagošku svrhu. Njima je razvijana motorika, veštine, pa čak i kako se pravilno drži olovka.

Druga grupa fotografija ovekovečava momente iz života Terez Brunsvik, na njima se vidi i dvorac Brunsvik i par komada odeće, koji su sačuvani.

Na otvaranju izložbe je predsednica Udruženja mađarskih zabavišnih pedagoga Vojvodine „Terez Brunsvik“ dr Ana Seke govorila o temi: Bog – domovina – vaspitanje – sveto trojstvo Terez Brunsvik.

Nastupili su domaćini izložbe, deca iz zabavišta u Tordi, kojima su u goste došli i mališani iz Hetina, Novog Itebeja i Mihajlova.

Materijal ove izuzetne izložbe će uskoro otputovati za Čoku, ali dr Ana Seke je rekla da će je odneti bilo kuda, gde se pokaže interesovanje za nju.

Posle otvaranja izložbe je u školi u Tordi Hana Kovač deci održala kratak kurs iz narodnih plesova i narodnih dečijih igara, u čemu su rado učestvovali svi, igrali su se, pevali i plesali i učenici četvrtog razreda.

Otilija Konja-Kovač
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Odlaganje početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom je strateška greška, naime važno je da zemljama Zapadnog Balkana „što pre damo na znanje da Evropa računa na njih“, i da joj je u interesu da se one približe Evropskoj uniji – izjavila je predsednica Evropske komisije u Briselu. Ursula fon der Lajen, koja je...
4.12.2019
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban