Izbor iz sadržaja na srpskom
Torda: Otvorena izložba „Vrt anđela“

U Domu kulture u Tordi je otvorena izuzetna izložba: 50 fotografija velikog formata predstavljaju eksponate Muzeja zabavišta iz Martonvašara (Mađarska), koje evociraju uspomenu na „Vrt anđela“, instituciju koju je za najmlađe osnovala Terez Brunsvik. Terez Brunsvik je shvatila koliko je za decu važno vaspitanje, i daleke 1828-e godine na Budimu otvorila preteču današnjih zabavišta, prvu u Srednjoj Evropi.

Izložba sadrži veoma bogat materijal, predstavlja onovremene igračke, od kojih svaka ima nekakvu pedagošku svrhu. Njima je razvijana motorika, veštine, pa čak i kako se pravilno drži olovka.

Druga grupa fotografija ovekovečava momente iz života Terez Brunsvik, na njima se vidi i dvorac Brunsvik i par komada odeće, koji su sačuvani.

Na otvaranju izložbe je predsednica Udruženja mađarskih zabavišnih pedagoga Vojvodine „Terez Brunsvik“ dr Ana Seke govorila o temi: Bog – domovina – vaspitanje – sveto trojstvo Terez Brunsvik.

Nastupili su domaćini izložbe, deca iz zabavišta u Tordi, kojima su u goste došli i mališani iz Hetina, Novog Itebeja i Mihajlova.

Materijal ove izuzetne izložbe će uskoro otputovati za Čoku, ali dr Ana Seke je rekla da će je odneti bilo kuda, gde se pokaže interesovanje za nju.

Posle otvaranja izložbe je u školi u Tordi Hana Kovač deci održala kratak kurs iz narodnih plesova i narodnih dečijih igara, u čemu su rado učestvovali svi, igrali su se, pevali i plesali i učenici četvrtog razreda.

Otilija Konja-Kovač
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban