Izbor iz sadržaja na srpskom
Subotica: Održano XXIV takmičenje učenika o poznavanju mađarske istorije

Udruženje mađarskih pedagoga Severne Bačke je u subotu po 24. put organizovalo takmičenje školaraca Karpatskog basena o poznavanju mađarske istorije. Pošto je ovo spomen godina Ferenca Rakocija II, pitanja su se odnosila na njega i njegovu epohu.

Predsednica žirija i glavna organizatorka takmičenja Marta Čeke je rekla da su osim domaćih škola, u takmičenju učestvovale i ekipe iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske, ukupno njih 20. Od toga je 13 ekipa došlo iz osnovnih, a 7 iz srednjih škola.

– Takmičari su se veoma dobro pripremili. Eseje su predali još pre dve nedelje. Čitajući radove sam imala utisak da su se veoma mnogo bavili epohom, mnogo učili, a to su pokazali i svojim današnjim nastupom. Teme su bile zadate, na primer Rakocijevi vojnici. Trebali su pripremiti i plakate, na njima se često vidi dvorac u Šarošpataku, tadašnja moda i Rakocijev rodoslov – rekla nam je Marta Čeke.

Učenici su prvo odgovarali na blic pitanja, potom predstavili svoje plakate i objasnili šta su hteli da na njima prikažu.

Učestvovala je i ekipa iz mađarskog Morahaloma. Pedagog Edina Seči ih je dopratila.

– Pisanje eseja je zahtevalo puno vremena, trebalo je i crtati, možda su najmanje vremena imali za kreativno predavanje. U nastavnom gradivu nema tako puno detalja o Rakociju, pa su se za takmičenje zaista morali potruditi. Išli su u biblioteku, deca su zaista imala šta da rade – rekla je Edina Seči.

Deca su potvrdila reči nastavnice, puno su se pripremali. I nastup je dobro prošao, uz malo treme. Oni su za temu plakata izabrali zasedanje sabora u Onodu. Kažu da je poznat po tome što je tada uvedeno obavezno plaćanje poreza. Zemlja je trebala sakupiti dva miliona forinti, čemu du doprineli i staleži.

Ekipa iz Čantavira je takođe dobro pripremila svoj nastup. Oni kažu da u školi nisu učili o Rakociju, ali pošto ih interesuje ta epoha, već su i ranije čitali o njemu. Pripremali su se obično u školi, posle časova.

Takmičenje školaraca iz Karparskog basena su finansijski pomogli ministarstvo za ljudske resurse Mađarske, Mađarski nacionalni savet i istorijski časopis Bácsország.

Erne Nemet
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban