Izbor iz sadržaja na srpskom
Subotica: Održano XXIV takmičenje učenika o poznavanju mađarske istorije

Udruženje mađarskih pedagoga Severne Bačke je u subotu po 24. put organizovalo takmičenje školaraca Karpatskog basena o poznavanju mađarske istorije. Pošto je ovo spomen godina Ferenca Rakocija II, pitanja su se odnosila na njega i njegovu epohu.

Predsednica žirija i glavna organizatorka takmičenja Marta Čeke je rekla da su osim domaćih škola, u takmičenju učestvovale i ekipe iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske, ukupno njih 20. Od toga je 13 ekipa došlo iz osnovnih, a 7 iz srednjih škola.

– Takmičari su se veoma dobro pripremili. Eseje su predali još pre dve nedelje. Čitajući radove sam imala utisak da su se veoma mnogo bavili epohom, mnogo učili, a to su pokazali i svojim današnjim nastupom. Teme su bile zadate, na primer Rakocijevi vojnici. Trebali su pripremiti i plakate, na njima se često vidi dvorac u Šarošpataku, tadašnja moda i Rakocijev rodoslov – rekla nam je Marta Čeke.

Učenici su prvo odgovarali na blic pitanja, potom predstavili svoje plakate i objasnili šta su hteli da na njima prikažu.

Učestvovala je i ekipa iz mađarskog Morahaloma. Pedagog Edina Seči ih je dopratila.

– Pisanje eseja je zahtevalo puno vremena, trebalo je i crtati, možda su najmanje vremena imali za kreativno predavanje. U nastavnom gradivu nema tako puno detalja o Rakociju, pa su se za takmičenje zaista morali potruditi. Išli su u biblioteku, deca su zaista imala šta da rade – rekla je Edina Seči.

Deca su potvrdila reči nastavnice, puno su se pripremali. I nastup je dobro prošao, uz malo treme. Oni su za temu plakata izabrali zasedanje sabora u Onodu. Kažu da je poznat po tome što je tada uvedeno obavezno plaćanje poreza. Zemlja je trebala sakupiti dva miliona forinti, čemu du doprineli i staleži.

Ekipa iz Čantavira je takođe dobro pripremila svoj nastup. Oni kažu da u školi nisu učili o Rakociju, ali pošto ih interesuje ta epoha, već su i ranije čitali o njemu. Pripremali su se obično u školi, posle časova.

Takmičenje školaraca iz Karparskog basena su finansijski pomogli ministarstvo za ljudske resurse Mađarske, Mađarski nacionalni savet i istorijski časopis Bácsország.

Erne Nemet
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Odlaganje početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom je strateška greška, naime važno je da zemljama Zapadnog Balkana „što pre damo na znanje da Evropa računa na njih“, i da joj je u interesu da se one približe Evropskoj uniji – izjavila je predsednica Evropske komisije u Briselu. Ursula fon der Lajen, koja je...
4.12.2019
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban