Izbor iz sadržaja na srpskom
Kever: Mišljenje V4 se danas u Evropi ne može zanemariti

Mišljenje zemalja višegradske saradnje, V4 se danas više ne može zanemariti u Evropi, za šta je zaslužna naša odlična saradnja, u kojoj se uvek traže zajednički stavovi, a ne sporna pitanja – izjavio je predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever u ponedeljak u Pragu na susretu predsednika parlamenata Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke.

Na sastanku održanom u sedištu češkog senata, palati Valenštajn, razgovaralo se o iskustvima 30 godina od promene režima, kao i o izazovima koji očekuju četiri zemlje.

„Pre trideset godina su nas vodili zajednički ciljevi: demokratija umesto diktature, sloboda umesto ropstva, samoopredeljenje umesto potčinjenosti, blagostanje umesto siromaštva“ – rekao je Laslo Kever. Zajedničko iskustvo zemalja V4 je da zajedničkim nastupom i bliskom saradnjom mogu svojim zemljama stvoriti nove mogućnosti na evropskoj sceni.

„Ako danas pogledamo V4, ne vidimo više sliku od pre 30 godina, kada su se države i društva borili sa posledicama sloma sovjetske imperije, nego snažne zemlje, koje se razvijaju, imaju privlačnu perspektivu“ – rekao je mađarski političar.

„Danas smo nedvosmisleno lokomotiva evropskog rasta, čemu je preduslov bio da su četiri zemlje shvatile kako im je saradnja osnovni interes“ – dodao je Kever.

„Mi, nove članice Evropske unije, želimo biti partneri starih članica“ – istakla je predsednica poljskom Sejma Elžbieta Vitek na pres konferenciji posle susreta. Naglasila je: pogrešno je potceniti V4, jer je danas dinamika njihovog razvoja mnogo veća od proseka EU.

Predsednik češkog senata Jaroslav Kubera je rekao da saradnju V4 treba produbiti i zbog toga, što „zapadne članice EU i dalje gledaju na nas sa rezervom“. Kubera je kritikovao stare članice unije što ne pristupaju konstruktivno pitanjima koja pokreću V4, i ne podržavaju ubrzavanje integracije zemalja Zapadnog Balkana. „Ako mi ne budemo želeli Zapadni Balkan, onda će ga hteti Rusija. Treba dakle odlučiti šta je bolje za EU“ – ukazao je Kubera.

„EU nije dobrotvorna ustanova, nego interesni okvir, u kojem se male zemlje samo saradnjom mogu izboriti za svoje interese“ – izjavio je Laslo Kever. Smatra da V4 treba da utiču na EU „da bi donosila dobre odluke“ po spornim pitanjima, kao što su na primer migracija ili integracija Balkana.

Predsednik češkog predstavničkog doma Radek Vondraček smatra da zemlje višegradske saradnje ne povezuje samo zajednička prošlost, nego i „zajednički sistem vrednosti“. „Veoma je važno što smo saglasni oko osnovnih vrednosti evropskog razvoja. Danas je V4 vredan brend“ – rekao je Vondraček.

„Moramo otvoreno reći da je Evropskoj uniji potrebna reforma. Neprihvatljivo je da Zapad ne tretira Istok ravnopravno. Potreban je ravnopravni dijalog između starih i novih zemalja članica“ – naglasio je predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko. „Hoćemo funkcionalnu EU koju čine ravnopravne članice“ – izložio je Danko stav V4. (MTI)

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Damir Zobenica su se danas u Briselu sreli sa novim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem. Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Varhelji svega nekoliko dana posle inauguracije novog sastava Evropske komisije (EK) primio delegaciju vojvođanskog parlamenta, čime...
5.12.2019
[ 22:20 ]
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban