Izbor iz sadržaja na srpskom
Janoš Ader: Od ubrzanja procesa proširenja zavisi verodostojnost Evropske unije

Verodostojnost Evropske unije zavisi od toga da li će uspeti ubrzati proces proširenja – izjavio je predsednik Mađarske Janoš Ader, nakon što je u Rimu vodio zvanične razgovore sa italijanskim predsednikom Serđom Materelom u petak. Razmenili su mišljenja i o budžetu EU za sledećih sedam godina, kao i o migraciji.

Ader je medijima rekao da je proširenje unije zemljama Zapadnog Balkana već davno na dnevnom redu. Pristupni pregovori su počeli sa Srbijom i Crnom Gorom, a cilj je da se oni ubrzaju – istakao je mađarski predsednik.

Dodao je: sa Severnom Makedonijom i Albanijom bi još ove godine trebalo početi pristupne pregovore, oko toga su saglasni sa italijanskim predsednikom.

Smatra da u stvari verodostojnost Evropske unije zavisi od toga, da li će posle dugo vremena i mnogo odlaganja uspeti ubrzati proces proširenja. Ader je izrazio nadu da će mađarski komesar Oliver Varhelji u tome imati odlučujuću ulogu, i da će moći služiti procesu.

Dvojica predsednika su razgovarala o budžetu unije i finansiranju klimatskih ciljeva do 2050-e godine.

Razmotrili su i pitanja migracije i bili saglasni oko toga da se migracija mora zadržati u organizovanim okvirima, a ilegalnu migraciju treba suzbiti. Suzbijanje ilegalne migracije, trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi su jednako važni i zajednički zadaci, kao i zaštita evropskih granica – izjavio je Janoš Ader. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban