Izbor iz sadržaja na srpskom
Janoš Ader: Od ubrzanja procesa proširenja zavisi verodostojnost Evropske unije

Verodostojnost Evropske unije zavisi od toga da li će uspeti ubrzati proces proširenja – izjavio je predsednik Mađarske Janoš Ader, nakon što je u Rimu vodio zvanične razgovore sa italijanskim predsednikom Serđom Materelom u petak. Razmenili su mišljenja i o budžetu EU za sledećih sedam godina, kao i o migraciji.

Ader je medijima rekao da je proširenje unije zemljama Zapadnog Balkana već davno na dnevnom redu. Pristupni pregovori su počeli sa Srbijom i Crnom Gorom, a cilj je da se oni ubrzaju – istakao je mađarski predsednik.

Dodao je: sa Severnom Makedonijom i Albanijom bi još ove godine trebalo početi pristupne pregovore, oko toga su saglasni sa italijanskim predsednikom.

Smatra da u stvari verodostojnost Evropske unije zavisi od toga, da li će posle dugo vremena i mnogo odlaganja uspeti ubrzati proces proširenja. Ader je izrazio nadu da će mađarski komesar Oliver Varhelji u tome imati odlučujuću ulogu, i da će moći služiti procesu.

Dvojica predsednika su razgovarala o budžetu unije i finansiranju klimatskih ciljeva do 2050-e godine.

Razmotrili su i pitanja migracije i bili saglasni oko toga da se migracija mora zadržati u organizovanim okvirima, a ilegalnu migraciju treba suzbiti. Suzbijanje ilegalne migracije, trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi su jednako važni i zajednički zadaci, kao i zaštita evropskih granica – izjavio je Janoš Ader. (MTI)

U Subotici, ispred franjevačke crkve Svetog Mihajla će u četvrtak, 1. jula, u 20 časova koncert na otvorenom održati Kamerni orkestar Subotičke filharmonije. Na repertoaru će biti dela Mocarta, Vivaldija i Baha. Solisti su: Kristina Molnar (flauta), Mihalj Sič (fagot), Katinka Berec (violina) i Slobodan Stefanović (violina). Svako...
28.06.2021
[ 20:34 ]
U počasnom doktoratu istinski nadahnjuje to što čoveka sopstvene kolege smatraju vrednim odlikovanja, zato je ovo priznanje izuzetna čast – istakao je ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler u ponedeljak u Novom Sadu, gde je promovisan u počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu. Kako je rekao: cilj mu je uvek da pruži...
28.06.2021
[ 16:02 ]
Na letnjoj pozornici Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“ u Mužlji, pored sale Kluba likovnih umetnika amatera Mužlje (MAKK), otvorena je izložba radova povodom završetka školske godine. Izložba obuhvata skoro godinu dana stvaralaštva najmlađih, što verno predstavlja razvoj dece na planu likovne umetnosti. Stariji...
27.06.2021
[ 17:30 ]
Beolvasás folyamatban