Izbor iz sadržaja na srpskom
Janoš Ader: Od ubrzanja procesa proširenja zavisi verodostojnost Evropske unije

Verodostojnost Evropske unije zavisi od toga da li će uspeti ubrzati proces proširenja – izjavio je predsednik Mađarske Janoš Ader, nakon što je u Rimu vodio zvanične razgovore sa italijanskim predsednikom Serđom Materelom u petak. Razmenili su mišljenja i o budžetu EU za sledećih sedam godina, kao i o migraciji.

Ader je medijima rekao da je proširenje unije zemljama Zapadnog Balkana već davno na dnevnom redu. Pristupni pregovori su počeli sa Srbijom i Crnom Gorom, a cilj je da se oni ubrzaju – istakao je mađarski predsednik.

Dodao je: sa Severnom Makedonijom i Albanijom bi još ove godine trebalo početi pristupne pregovore, oko toga su saglasni sa italijanskim predsednikom.

Smatra da u stvari verodostojnost Evropske unije zavisi od toga, da li će posle dugo vremena i mnogo odlaganja uspeti ubrzati proces proširenja. Ader je izrazio nadu da će mađarski komesar Oliver Varhelji u tome imati odlučujuću ulogu, i da će moći služiti procesu.

Dvojica predsednika su razgovarala o budžetu unije i finansiranju klimatskih ciljeva do 2050-e godine.

Razmotrili su i pitanja migracije i bili saglasni oko toga da se migracija mora zadržati u organizovanim okvirima, a ilegalnu migraciju treba suzbiti. Suzbijanje ilegalne migracije, trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi su jednako važni i zajednički zadaci, kao i zaštita evropskih granica – izjavio je Janoš Ader. (MTI)

Sinoć je održana treća premijera sezone u Pozorištu Talija u Košicama, režiju i dramaturgiju potpisali bivši upravnici Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház. Dramaturg predstave Istorija mladog Nostija sa Mari Tot Kalmana Miksata je Kata Đarmati, koja posle vođenja pozorišta u Novom Sadu i u Subotici trenutno stoji na čelu...
21.02.2020
[ 13:22 ]
Nikada još nije bilo istovremeno toliko zajedničkih graditeljskih poduhvata između Mađarske i Slovačke kao danas – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u slovačkom Kehnjecu. Peter Sijarto je govorio na pres konferenciji, koja je organizovana sa ministrom privrede Slovačke Peterom...
21.02.2020
[ 12:59 ]
Nadajmo se da će prilikom posete Mađarskoj zamenika ukrajinskog premijera u martu uspeti približiti stavove o pravima manjina u Ukrajini, naime trenutna situacija je neprihvatljiva i znači teško kršenje prava – izjavio je Peter Sijarto u četvrtak na plenarnoj sednici OUN. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske je...
20.02.2020
[ 17:21 ]
Beolvasás folyamatban