Izbor iz sadržaja na srpskom
Britanska pošta rođendanskim žigom čestita stogodišnjem veteranu

Kapetan Tomas Mur će u četvrtak napuniti stotu godinu života. Britanskog veterana – koji je sakupio 29 miliona funti za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) Velike Britanije – Kraljevska pošta slavi rođendanskim žigom, koji će u njegovu čast do petka stavljati na sva pisma.

„Srećan 100. rođendan kapetanu Tomasu Muru, heroju sakupljaču priloga za NHS, 30. aprila 2020.“ – citira BBC News tekst poštanskog žiga.

Veteran iz Drugog svetskog rata je pred rođendan odlučio da će napravi sto krugova po dvorištu svoje kuće u Bedfordširu, da bi ovim učinkom podstakao sunarodnike da daju dobrotvorne priloge za zdravstvene radnike koji se na prvoj liniji fronta bore protiv korona virusa. Bivši vojnik je u stvari hteo da sakupi hiljadu funti, ali ta suma je premašena već prvog dana, i do sada je akcijom sakupljeno 29 miliona funti. U međuvremenu je kapetan Tom, koji može da hoda jedino pomoću hodalice, nastavio šetnju i želi napraviti dvesta krugova.

Direktor službe za građane Kraljevske pošte Dejvid Gold je izjavio da je kapetana Mura svet zavoleo zbog svog izuzetnog učinka, i da je pošta počastvovana što ovim izvanrednim žigom može da mu čestita.

Veteran dobija veoma mnogo rođendanskih čestitki iz celog sveta. Do sada mu je uručeno više od sto hiljada, a do rođendana se očekuju još hiljade.

Od čestitki će biti napravljena izložba u školi koji pohađa unuk kapetana Toma.

U međuvremenu je duet koji ratni veteran peva sa Majklom Bolom izbila u vrh britanske top liste. Obrada pesme „You´ll Never Walk Alone“ je prodata u 82 hiljada primeraka, a prihod takođe ide zdravstvenoj službi Velike Britanije.

Kapetan Tom je prvi stogodišnjak koji je uspeo da osvoji prvo mesto top liste. (MTI)

Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Otvoreni su granični prelazi Reske–Horgoš, Tompa–Kelebija i Hercegsanto–Bački Breg za meštane pograničnih naselja Mađarske i Srbije, da oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice ne trpe prevelike ekonomske štete zbog posledica pandemije novog tipa korona virusa. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter...
23.04.2020
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban