Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Za jedan dan broj zaraženih porastao za 916, dvoje je preminulo

Preminula su dva starija pacijenta, hronična bolesnika, i ima 916 novozaraženih korona virusom – objavljeno je na vladinom sajtu koronavirus.gov.hu u subotu.

Time se u Mađarskoj broj zaraženih povećao na 11.825, a preminulih na 633. Ozdravilo je 4058 osoba. Broj aktivnih zaraženih je 7134, od toga se na bolničkom lečenju nalazi 282, a na respiratoru 15.

Vlasti naglašavaju da pandemija evidentno ne jenjava, drugi talas je uzdrmao Mađarsku, broj novozaraženih se stalno povećava, pa je i nadalje potrebno strogo poštovati preventivne mere.

Pošto je unošenje virusa u zemlju i dalje rizik po zdravlje i posao građana, ponovo su pooštrena pravila ulaska u zemlju. Strani državljani ne mogu da putuju u Mađarsku, a Mađari koji se vraćaju iz inostranstva moraju na 14 dana u karantin.

Vlasti pozivaju da se i dalje izbegavaju mesta gde ima mnogo ljudi u zatvorenom prostoru i da se poštuje bezbedan razmak, nosi zaštitna maska u prodavnicama i vozilima javnog saobraćaja. Oni koji imaju simptome prehlade treba da ostanu kod kuće i telefonom kontaktiraju svog lekara. „Ako se budemo držali ovih mera, možemo izbeći uvođenje strožih mera ograničavanja“ – stoji u saopštenju. (MTI)

Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli. Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti...
16.09.2020
[ 12:01 ]
Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
U Budimpešti je obnovljena vila u kojoj je smešten Institut „Kertes Imre“; ova institucija osim obrade životnog dela pisca dobitnika Nobelove nagrade o kojem je nazvan, čuva i delove ostavštine Artura Kestlera, Đerđa Petrija i Janoša Pilinskog, kao i celokupnu ostavštinu Janoša Siverija. Institut „Kertes Imre“ je, na osnovu...
15.09.2020
[ 21:00 ]
Beolvasás folyamatban