Izbor iz sadržaja na srpskom
Kardif: Otvorena izložba o Ričardu Bartonu

U Nacionalnom muzeju u Kardifu je u subotu otvorena izložba posvećena životu i bogatoj glumačkoj karijeri Velšanina Ričarda Bartona.

Izložba pod naslovom Becoming Richard Burton prikazuje kako je od sina rudara uglja iz Južnog Velsa postala zvezda pozornice i međunarodne filmske scene.

Kako piše Guardian, naglasak je stavljen na čoveka iza bombastičnih novinskih naslova: Barton je bio svetski poznati glumac, ali i porodični čovek, koji je voleo da čita, i uprkos vrtoglavom načinu života nikada nije zaboravio odakle potiče.

Seli Barton, glumčeva udovica je izjavila: neki se Bartona sećaju po dva braka sa Elizabet Tejlor ili ekscentričnom ponašanju. Zbog toga razume da posetioce zanimaju spektakularni predmeti kao što su kostimi koje su Barton i Elizabet Tejlor nosili u filmu Kleopatra 1963-e godine, ili uniforma iz ratnog filma U orlovskom gnezdu iz 1968-e.

Na izložbi se, međutim, može naći mnogo predmeta koji su po prvi put predstavljeni javnosti, kao na primer dnevnik iz dečačkih dana. Iz njega se vidi kako je mladi Ričard živeo tokom drugog svetskog rata. Zapisi u dnevniku počinju 6. februara 1940., piše i o nastavniku engleskog koji je rano uočio njegov glumački talenat i podržavao ga. Glumac, koji je rođen kao Ričard Dženkins, kasnije je iz poštovanja uzeo nastavnikovo prezime, Barton.

Kako je udovica rekla: Barton je privlačio ljude, i izložba pokušava naći odgovor i na pitanje, zašto je imao takav uticaj na svoje okruženje.

Ulaz na izložbu je besplatan, postavka je rođena iz kooperacije Amgueddfa Cymru – Velškog nacionalnog muzeja i Univerziteta Swansea. Većina predmeta potiče iz Arhiva Ričarda Bartona koji se čuva na univerzitetu ili je pozajmljen od udovice.

Digitalna verzija izložbe se može videti na sajtu muzeja, pa dokumente i fotografije mogu pogledati i oni koji zbog pandemije ne bi mogli lično posetiti muzej u Kardifu.

„Ričard Barton je bio i ostaje nacionalna ikona“ – izjavio je direktor muzeja Dejvid Anderson. „Ovo je prva izložba koja prikazuje ceo njegov život i priča priču o dečaku iz Južnog Velsa, koji je krenuo iz siromašnog okruženja i postao najpoznatiji Velšanin svog vremena“ – rekao je direktor.

Izložba je planirana ranije, ali je otvaranje moralo da sačeka kraj novembra. Biće otvorena do 11. aprila 2021.

Anderson je naglasio da muzeji i galerije igraju važnu ulogu u prosperitetu zemlje, i on lično je ponosan što je Amgueddfa Cymru tokom pandemije, uprkos okolnostima uspeo napraviti ovu izložbu. (MTI)

Opšta bolnica u Senti je dobila pet novih respiratora i dodatnih pet monitora namenjenih za intenzivnu negu. Ova sredstva je instituciji poklonila Vlada Mađarske. Prebačena su iz Kliničkog centra Vojvodine u subotu poslepodne. Dr Beata Čaki, direktorka bolnice je izjavila da je ova medicinska oprema stigla u pravom trenutku. U...
28.11.2020
[ 16:57 ]
Mađarska vlada je poklonila stotinu respiratora i isto toliko monitora koji služe za praćenje stanja pacijenata Kliničkom centru Vojvodine – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova. Peter Sijarto je u izjavi agenciji MTI rekao: „u našem slučaju se ne poklapaju granice zemlje i nacije, a smatramo da je svaki Mađar...
26.11.2020
[ 19:56 ]
„Ako želimo sačuvati svoju slobodu, Evropa se ne sme potčiniti Soroševoj mreži“ – napisao je u odgovoru na članak Đerđa Soroša mađarski premijer Viktor Orban, a objavio portal miniszterelnok.hu. Premijer je počeo svoj tekst time da mnogi smatraju da jedan premijer ne treba da polemiše sa Đerđom Sorošem, jer je on privredni...
25.11.2020
[ 15:51 ]
Beolvasás folyamatban