Tudomány
„Mit tudsz Torontál vármegyéről?” huszonkettedszer, kicsit másként
Betűméret:             

Az idei általános iskolások számára szervezett történelmi vetélkedőre 8 csapat nevezett be. Közülük 3 az anyaországból: 2 Tiszaszigetről, egy csapat Makóról, valamint egy-egy csapat Adáról, Temerinből, Nagybecskerekről, Torontálvásárhelyről, és egy a helybeli, ürményházi általános iskolából is.

A verseny célja: megismertetni a gyerekekkel nemzetünk múltját, különösen a vármegyék megalakulása utáni időszakot. Visszaadni a hangulatot, a boldog békeidők gyarapodó mindennapjait. Azt az időszakot, amikor városok vasutak, gyárak épülnek, soha nem látott fejlődésnek indul a térség, a kereskedelem virágzik, bekapcsolódnak az európai, sőt a világkereskedelembe is.

Az idei történelmi vetélkedő anyagának egy részét a Borovszky Samu-féle monográfiából, Torontál vármegye fejezetéből vett eredeti részletek képezték. A másik anyagrészt Szilágyi Mária és Anica Draganić egyetemi tanárok írták a bánáti kisvasútról. A Torontál vármegye területén 1898-ban megnyílt vasútvonalról.

Minderről Móricz Elvira, az Ürményházi Ifjúsági Klub elnöke beszélt a helyi Szent Anna templomban tartott megnyitó beszédében. Üdvözölte dr. Szilágyi Máriát, építészmérnököt, műemlékvédelmi szakmérnököt, az Újvidéki Egyetem Építészeti és Városrendezési Tanszékének tanárát, aki a vetélkedő szakmai előkészítője volt, és a verseny zökkenőmentes lebonyolításáért is felelt.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökségi tagja, Viola Lujza is üdvözölte az egybegyűlteket.

November 19. a keresztény világban egy jól ismert magyar szentnek a napja. Árpád-házi Szent Erzsébetről emlékezett meg Viola Lujza rövid előadásában, ahol kiemelte, hogy a katolikus világban mindenhol van róla elnevezett templom és kórház. Személye azt üzeni: a magyarok adnak, ápolnak, gyógyítanak. Szólt a közismert rózsacsodáról, és elmondta azt is, hogy az Erzsébet név évszázadokon át a legkedveltebb magyar női keresztnevek egyike volt. Jelentése: Isten az én esküvésem.

A verseny első része a helyi iskolában zajlott, ahol tesztet töltöttek ki a csapatok. A második rész pedig a helyi közösség nagytermében. Itt a keskenyvágányú vasútvonalon haladva játékos módon megismerkedhettek a versenyzők egy rohamosan fejlődő közösséggel. A Nagybecskerek-zsombolyai keskeny nyomtávú vasút a helyi érdekek kielégítésére jött létre, és a teherszállítás mellett főleg a lakosság mindennapi éltében töltött be nagy szerepet.

Utána még a „szétdarabolt” Torontál vármegyét kellett összerakni.

A verseny után következett az eredményhirdetés. A zsűrit Viola Lujza képviselte. Értékelésében elmondta, hogy a csapatok nagy része jól fölkészült a megadott anyagból, és a játékos részben is helytállt. Örvendetes, hogy fiatalabbak is részt vettek a megmérettetésen (ötödikesek és hatodikosok), valamint, hogy a megszokottak mellett újabb helységekből is vannak érdeklődők, pl. Adáról és Nagybecskerekről.

Harmadik helyezést két csapat ért el. Egyik a torontálvásárhelyi Torontáli betyárok. Tagjai: Gogány Albert (5. o.), Máté Lea és Antal Dávid (6. o.), fölkészítőjük Onjin Hartig Viktória. Másik pedig a nagybecskereki Csipet Csapat. Tagjai: Olajos Teodor és Puskás Anna (7. o.) és Pavlovity Anna (8. o.), fölkészítőjük Vencel Julianna.

Másodikak lettek az adai Kutatók. Csapattagok: Erdélyi Rómeó és Bálint Szilárd (8. o.) és Magó Ákos (7. o.). Fölkészítőjük Sárosi Gabriella.

Első helyen végeztek az ürményházi Bánlaki utazók: Tóvízi Edvin (5. o.), Móricz Lilla és Pintér Áron (7. o.). Fölkészítőjük Huszka Endre.

Minden résztvevő ajándékcsomagot kapott. Az első helyezettek magyarországi nyaraláson is részt vehetnek majd a nyár folyamán.

Az ebéd jó hangulatban telt a helyi vadászotthonban, ami után következett még a „meglepetés-kirándulás”: a zichyfalvi régi vasútállomást látogatták meg a résztvevők, ahol Bakos Béla ürményházi lakos beszélt a régi vasúton eltöltött utazási élményeiről.

A verseny az Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete közös szervezésében valósult meg, pályázati pénzből.

A verseny támogatói az ürményházi vadászok, a „Szabó” sütöde, az ürményházi helyi közösség, Zichyfalva község és az ürményházi polgárok, valamennyien hozzájárultak a jó hangulatban lezajlott vetélkedő sikeres lebonyolításához.

A főszervező Móricz Elvira volt.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Metszéspontok - illusztráció
2023. JANUÁR 27.
[ 11:16 ]
A Habsburg Ottó Alapítvány hétfőn Budapesten elindította online felületét, amelyen kutathatóvá válik az utolsó magyar trónörökös hagyatéka. Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Habsburg Ottó teremtette Európa-eszme, az általa követett politikai gondolkodásmód...
2023. JANUÁR 23.
[ 19:27 ]
Vagyis ott annak, csak éppen nem látjuk őket. Egy friss tanulmány alapján az éjszakai égbolt évente átlagosan 9,6 százalékkal válik világosabbá – írja az IFLScience. Emiatt egyre kevésbé válnak érzékelhetővé az ég objektumai. A mesterséges fényár nemcsak a csillagászati megfigyeléseket nehezíti meg, hanem sok...
2023. JANUÁR 23.
[ 5:52 ]
Írásos emlékek a 14. század közepétől említik a mezőváros Kecskemétet, de a régészeti feltárások azt támasztják alá, hogy a terület már ezer éve is lakott hely volt, és szerepe már az Árpád-korban is jelentős lehetett - tudatták a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei az MTI-vel. Rosta Szabolcs, a...
2023. JANUÁR 21.
[ 12:13 ]
Beolvasás folyamatban