Tükör
Még nem késtek le a tengerparti nyaralásról a szerbiai polgárok?
Beléphetnek-e Görögországba szeptember 15-étől?

Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott „zöld utat” a Szerbiából érkezőknek.

Másrészről viszont, nem kedvező a szerbiai polgárok számára az a tény, hogy Görögországban még tombol a koronavírus, éppen ezért nem lenne kedvező, ha több ezer turista azonnal elárasztaná a Görögország északi részén lévő tengerpartot, amelyet Athén mellett a legkritikusabb zónának nyilvánítottak, írja a Blic.

A szerbiai polgárok egy része, amely még nem használta ki az évi szabadságát, abban reménykedik, hogy valóra válhat az álma, vagyis hogy Görögország szeptember 15-étől megnyitja határait a szerbiai turisták előtt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint, szeptember 9-ével bezárólag Szerbiában 16,77 fertőzött jut 100 ezer lakosra, ez pedig a legalacsonyabb szám a régióban, illetve háromszor kevesebb az európai átlagnál.

„A jelenlegi helyzetben az országok többsége megnyithatja a határokat, ez már biztos és számíthatunk is erre, mivel a számok 25 alá estek, és tovább csökkennek”, nyilatkozta Predrag Kon epidemiológus, és hangsúlyozta: ezeket a döntéseket nem naponta hozzák meg, hanem havonta néhány alkalommal.

A kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt a görög kormány július elején döntött úgy, hogy a szerbiai polgárok számára megtiltja a határátlépést. Ezt a döntést néhány alkalommal meghosszabbították, így szeptember 15-éig van érvényben.

A tervek szerint az elkövetkező napokban ismét fontolóra veszik a kérdést, így nem lehetetlen az sem, hogy Görögország a nyár végére ismét engedélyezi a szerbiai turisták számára a belépést, a kötelező PCR-teszttel. Erre a döntésre azonban több tényező is hatással lehet.

Hollandia és Nagy-Britannia néhány nappal ezelőtt Görögország egyes területeit, köztük Zákinthoszt is, vörös listára helyezte azzal a javaslattal, hogy ne utazzanak oda a polgárok.

A szerbiai polgárok számára további gondot jelenthet, ha esetleg bevezetnék a kötelező otthoni karantént a nyaralásból hazatérők esetében. Ennek lehetőségét Predrag Kon is felvetette. (Tanjug, Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
A mai kor legfurcsább politikai formátuma a Momentum, amelynek politikai credója jószerivel azt tartalmazza, hogy nem szabad semmit megreformálni, s az egyszerű ember legzsigeribb érzelmeire hatva igyekszik népszerűséget szerezni. Ennek tipikus példája volt az olimpiai pályázat megtorpedózása, azzal a felütéssel, hogy ne...
2020. SZEPTEMBER 8.
[ 16:41 ]
Beolvasás folyamatban