Tükör
A világ leggazdagabb emberei
Elon Musk továbbra is vezeti a listát, melyen immár Mark Zuckerberg is helyet kapott
Betűméret:             

Újra Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere – derül ki a Hurun Research Institute legújabb listájából. A globális milliárdosok közül a Tesla vezérigazgatója újra az élre tört, idén ráadásul a Meta-vezér Mark Zuckerberg, valamint a Google volt vezérigazgatója, Larry Page is csatlakozott a top 10-es listához.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1,5 ezermilliárd dollárral nőtt 2023-ban. A legnagyobb mértékben Zuckerberget ketrecharcra hívó Musk növelte tulajdonát: a milliárdos üzletember Tesla- és a SpaceX-sikerének köszönhetően 95,4 milliárd dollárral lett gazdagabb, így 232 milliárd dollárral a lista első helyén áll. A Business Standard cikke szerint ők a világ leggazdagabb emberei. A cikket a vg.hu ismerteti.

1. Elon Musk – 231 milliárd dollár

Musk vagyona a Teslában és a SpaceX-ben gyökerezik, négy éven belül pedig már harmadszor került a lista élére. Vállalkozásai az innovatív technológia és a stratégiai kormányzati szerződések hátterében fejlődtek.

Ameddig a Tesla és a SpaceX technológiailag az élvonalat képviseli, Musk közszereplőként megosztja az embereket.

A napokban egy amerikai bíróságon kimondták, hogy csupán éles kritikái miatt akart elhallgattatni egy gyűlöletellenes nonprofit szervezetet.

2. Jeff Bezos – 185 milliárd dollár

Az Amazon ARM számítási felhője mintegy 57 százalékos vagyonnövekedést hozott Bezosnak, ezzel leküzdve a múltbeli veszteségeket. Az elmúlt egy évben megközelítőleg 70 százalékkal erősödött az Amazon árfolyama, így a világ második leggazdagabb embere jó időpontot választott a részvények értékesítésére. Az üzletember a közelmúltbeli tranzakciók után is a technológiai óriás legnagyobb részvényese marad.

3. Bernard Arnault – 175 milliárd dollár

Annak ellenére, hogy idén rengeteg pénzt veszített, többet, mint bármely más milliárdos, Bernard Arnault luxusszektorban megtermelt vagyona a harmadik helyre repítette a befektetőt. Az LVMH elnök-vezérigazgatójaként ráadásul akár már áprilisban meg is szerezheti a Paris Match francia hetilapot. Az 1949 márciusában, Arnault születésének hónapjában alapított Paris Match a hírességek mellett a főbb hazai és nemzetközi híreket is tartalmazza.

4. Mark Zuckerberg – 158 milliárd dollár

Zuckerberg vagyona az idei év legnagyobb nyereségeként több mint kétszeresére nőtt, ez pedig annak köszönhető, hogy a Meta részvényei az egekbe szöktek.

A tragikus, 64 százalékos zuhanást hozó 2022-t követő évet Zuckerberg a hatékonyság évének nyilvánította, és több mint 20 ezer fővel csökkentette az alkalmazottak számát.

5. Larry Ellison – 144 milliárd dollár

Ellison stratégiai lépései az Oracle-lel, különösen a felhőszolgáltatások bővítése és az akvizíciók terén, 44 milliárd dollárral növelték vagyonát. Az üzleti szoftvereket és felhőszolgáltatásokat kínáló vállalat bevételei 7 százalékkal, 13,28 milliárd dollárra emelkedtek a február 29-én zárult három hónap során.

6. Warren Buffett – 144 milliárd dollár

Jótékonysági törekvéseiről és vagyona ellenére szerény megélhetéséről ismert Buffett változatos befektetésekből felhalmozott vagyonával maradt a listán. Nemrég ráadásul újfent meglepte a piacot, amikor 39 milliárd dolláros tétet tett az olajiparra. Mindenki azt gondolta, hogy örökre végzett a szektorral, miután 2008-ban nagyot bukott rajta, s 2014-ben is menekülnie kellett a veszteségek elől.

7. Steve Ballmer – 143 milliárd dollár

A Microsoft egykori vezérigazgatója mintegy 41 százalékos vagyonnövekedést produkált, mely elsősorban a technológiai vállalat részvényeiből származik. Többek között a Microsoft is az Európai Unió radarja alatt van, miután Brüsszel szerint megsértette új, digitális piacokról szóló törvényét.

8. Bill Gates – 138 milliárd dollár (50,4 ezermilliárd forint)

A befektetésekre koncentráló Gates vagyona 25 százalékkal nőtt az utóbbi időben.

A Microsoft egykori vezérigazgatója is azok közé tartozik jelenleg, akik a mesterséges intelligenciában látják a jövőt.

Az úttörő informatikus emlékeztetett, hogy minden új technológiát először félelemmel fogadnak az emberek, később azonban már lehetőségként tekintenek rá. Szerinte ennek a technológiának az oktatási vagy orvosi szektorba való beépítése „fantasztikus lesz”.

9. Larry Page – 123 milliárd dollár

A Google-alapító vagyona 64 százalékkal nőtt 2023-ban. Az Alphabet nevű cége mostanában próbálja utolérni az OpenAI-t a chatbotok fejlesztésének terén. A társaság nemrég leállította addigi fejlesztését, a Bardot és belekezdett a Gemini megalkotásába, melynek során két új chatbotot is piacra dobott. A Gemma a zászlóshajónak számító Gemini egyszerűbb formája, és könnyebb betekintést enged a Google MI-fejlesztésébe.

10. Mukesh Ambani – 115 milliárd dollár

Az indiai üzletember vagyona mintegy 40 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy legutóbb még a lista kilencedik helyét foglalta el. Az indiai család a három generáció alatt mára 107,2 milliárd dollár vagyont hozott össze. Mukesh ikergyermekei, Isha és Akash 2014-ben csatlakoztak a kiskereskedelmi és mobilszolgáltatói egységek igazgatótanácsaihoz.

Ez a tízfős csoport 426 milliárd dollárral gyarapította vagyonát az idén. A leggazdagabb személyek közül nyolc az Egyesült Államokból származik, egy-egy Franciaországból és Indiából.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A következő tíz napban ki kell derülnie, hogy milyen körvonalai lesznek az új szerb kormánynak. Miloš Vučević kormányalakító keményen dolgozik a személyi megoldásokon és a kabinet összeállításán. Ennek a kormánynak a korábbi politika folytonosságát kell képviselnie, de a már jól bevált személyek mellett...
2024. ÁPRILIS 3.
[ 11:05 ]
Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti, és akit ekkor rászednek, azzal a bolondját járatják. Az MTVA Sajtóarchívumának anyagát közöljük. A szokás eredete homályba vész. A legelterjedtebb magyarázat szerint a középkori Európa nagy részén...
2024. ÁPRILIS 1.
[ 9:41 ]
Krisztusban kedves testvéreim! A mai ember gondolatvilágát inkább a különböző filmek, tévésorozatok alakítják, mint a Biblia gondolkodásmódja. Így könnyen megtörténhet, hogy Jézus feltámadását úgy fogjuk fel, mint egy igaz ember nehéz küzdelmének szerencsés kimenetelét. Most már nincs semmi baj, túl vagyunk a...
2024. MÁRCIUS 29.
[ 13:57 ]
Beolvasás folyamatban