Tükör
A Wall Street Journal szerint az amerikai elnök jobban fél az eszkalációtól, mint a közel-keleti ország
Betűméret:             

Irán drón- és rakétatámadása Izrael ellen nyílt agresszió, de nem ez a konfliktus kezdete – olvasható a Wall Street Journal cikkében, amelyet a Mandiner ismertetett.

Az írás szerint ez annak a háborúnak az eszkalációja, amelyet Irán már hónapok óta folytat Izrael ellen közel-keleti „megbízottjain” keresztül. A különbség most az, hogy Irán igazi arca most már nemcsak az árnyékban, hanem a nyilvánosság előtt is látható.

A hétvégi támadás egy baljós jel arra nézve, hogy Irán a jövőben valószínűleg hajlandó újabb eszkalációs kockázatokat vállalni” – írják.

Irán brutális támadásának nagy része elakadt Izrael és szövetségeseinek légelhárító rendszerein.

Az a tény, hogy a legtöbb drónt és rakétát hatástalanították, jó hír, de nem megnyugtató a jövőbeli támadások tekintetében. Az izraeli légvédelem látványos sikert aratott, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Jordánia és talán mások eszközei is segítettek. De mi történik, ha a következő támadás egyszerre érkezik a libanoni és szíriai Hezbollah, valamint Irán részéről?

A lap szerint a támadás egy újabb esete az amerikai elrettentés kudarcának.

Biden elnök figyelmeztette Iránt, hogy ne támadjon, miután az amerikai hírszerzés a teheráni felkészülés jeleit észlelte. De ahogy Vlagyimir Putyin Ukrajnában, Irán is elindította a támadást, kétségtelenül bízva abban, hogy Biden nem fog katonai választ adni. És valóban, vasárnap az a hír járta, hogy a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésének fő üzenete az volt, hogy ne csapjanak vissza. A Fehér Ház elméletei az eszkaláció kezeléséről nem működnek egy olyan rezsim ellen, amely úgy gondolja, hogy az amerikai elnök jobban fél az eszkalációtól, mint Irán.

Az október 7-i mészárlás óta tanúsított amerikai visszafogottság arra bátorította Teheránt, hogy feszegessék a határaikat.

A CNN információi szerint Biden azt mondta Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok nem fog részt venni az Irán elleni ellencsapásban. A lap szerint az amerikai elnök és a nemzetbiztonsági csapatának magas rangú tagjai megpróbálják csökkenteni egy regionális háború kirobbanásának kockázatát a Közel-Keleten. Ezért is fontos számukra, hogy kihangsúlyozzák: az Egyesült Államok nem vesz részt semmilyen ellentámadási akcióban Irán ellen.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Föld napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 22.
[ 7:57 ]
A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Sokan nem tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem a kassai születésű Márai Sándor is. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, iskolai szavalóversenyekkel...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A mai nap (öröm)híre Szerbiában: jön a Louis Vuitton! Az egyik belgrádi bulvárportál egyenesen így címezte a remek hírt: Louis Vuitton Szerbiába jön! Vučić elnök minden hölgyet boldoggá tett. De tényleg. Mert azért ez valóban nem mindennapi hír lehet, ha már az ország elnöke azon melegében, még Párizsból, a...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 18:13 ]
Vezető ukrán tisztek szerint az F-16 vadászgépek késve és rendszertelenül fognak megérkezni, pedig már 2023-ban szükség volt rájuk. Megtörténhet, hogy idén már nem is lesz értelme a bevetésüknek. „Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-os vadászgépekre 2023-ban lett volna szükség” – mondja egy ukrán katonai...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 16:11 ]
Beolvasás folyamatban