Tükör
A vajdasági átlagfizetés alig 90 ezer alatt. Mennyire tükrözi a valóságot?
Betűméret:             

A nettó átlagkereset Vajdaságban valamivel kevesebb, mint 89 ezer dinár. A legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok a következő településeken élnek: Kishegyesen, Magyarkanizsán, Szenttamáson, Bácson, Antalfalván és Fehértemplomon.

Újvidéken februárban az átlagkereset 109.534 dinár volt az adók és járulékok nélkül. Az adókkal és járulékokkal együtt pedig több mint 150 ezer dinárt kerestek az újvidékiek, derült ki a Köztársasági Statisztikai Intézet adataiból.

Januárhoz viszonyítva mintegy 2.000 dinárral csökkent az újvidékiek jövedelme, vagyis folytatódott a béreknek az ünnepek utáni csökkenése, tekintettel arra, hogy a januári fizetés ugyanannyival volt alacsonyabb, mint a februári.

A dél-bácskai körzetben Bácson volt a legalacsonyabb az átlagbér, csupán 71.534 dinár volt az adók és járulékok nélkül. A bácsi átlagkereset így még a szerbiai nettó mediális fizetést sem érte el, ami februárban 72.956 dinár volt.

A Köztársasági Statisztikai Intézet ma közzétett adatai szerint Szerbiában februárban a bruttó átlagkereset 129.934 dinár volt, míg a nettó fizetés 94.125 dinár.

A mediális bér, vagyis amit az országban dolgozók fele kap, szintén alacsonyabb volt, mint januárban, amikor 74 ezer dinárt tett ki. Most ez a bevétel mintegy ezer dinárral alacsonyabb.

A szerbiai bérek továbbra is Belgrádban a legmagasabbak, ahol a polgárok a városi községtől függően átlagosan 120 ezer dinárt keresnek, adók és járulékok nélkül, de Újvidék is az elsők között van a bevételek mértékét illetően.

A közszférában továbbra is „tartják” magukat a fizetések, ahol az alkalmazottak átlagosan valamivel kevesebb, mint 100 ezer dinárt keresnek havonta, míg a magánszektorban az átlag 92 ezer dinár körül mozog. A munkaviszonyon kívüli foglalkoztatottak valamivel kevesebb, mint 57 ezer dinárt keresnek havonta.

A közszférán belül a közvállalatok dolgozóinak havi jövedelme meghaladja a 100 ezer dinár, a legrosszabb helyzetben pedig az oktatásban és a kultúrában dolgozók vannak, akiknek az átlagbére 92 ezer dinár körül mozog.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az átlagkereset csak általános és nem túl reális képet ad a gazdasági helyzetről. A mediális, vagyis a reálbér az, ami egyértelműbb képet ad, és jobb betekintést nyújt abba, hogy az átlagember valójában mennyit keres.

Fontos tényezőt képeznek az átlagárak is, amelyek az elmúlt hónapokban csak ritkán stagnáltak. A legfrissebb adatok szerint januárhoz képest februárban 0,6 százalékkal voltak magasabbak az árak. Az előző év azonos hónapjához viszonyítva pedig csaknem hat százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
majmokbolygója
2024. ÁPRILIS 30. [ 7:07 ]

Adán pl 40-55 ezer között mozog a fizetés


Anyák napja - illusztráció
2024. MÁJUS 5.
[ 7:40 ]
Az utolsó ukránig, tényleg? - illusztráció
2024. MÁJUS 2.
[ 18:42 ]
Talán egyetlen ünnep sem volt kitéve tartalmának olyan gyakori változásainak, mint május elseje. Kezdetben a munkások ünnepe volt, majd a munka ünnepe lett, évekkel ezelőtt viszont a munkavállalók nemzetközi napjaként emlegették. Más az ünnep töltete a Nyugaton, más a volt Keleten, más és más volt az eltérő...
2024. MÁJUS 1.
[ 8:10 ]
Ma van a Föl napja. A környezetvédelmi események sorát felvonultató világnapot április 22-én ünneplik azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet világunk természeti kincseire és azok megóvására. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970....
2024. ÁPRILIS 22.
[ 7:57 ]
Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta. A honvédő ukránok akármilyen elszántak is az oroszok elleni győzelemhez vezető úton, a lőszerhiány miatt tehetetlenek. Ez pedig elbátortalanítja a lakosságot abban, hogy fegyvert ragadjon, írja a VG. Egyre nagyobb az aggodalom az orosz–ukrán...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban