Vajdaság
"Baj lehet, ha én ezt leírom?"
Bemutatták Bodzsoni István vitákat kiváltó könyvét Szabadkán
Betűméret:             
A híre megelőzte a kötetet, a Magyar Szó ugyanis már ez év júliusa óta jelentet meg belőle részleteket, melyre az érintettek nagy port kavarva reagáltak is. Azóta pedig már kézbe fogható, lapozható, olvasható Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatójának A média elvesztegetett hatalma című könyve, melynek bemutatóját ma este tartották a Magyar Házban.
Ahogyan az a szerző előszavában olvasható, a könyv egy krónika, amely mintegy negyven évet ölel fel a jugoszláviai, illetve a szerbiai és a magyarországi sajtó és annak helyzetét meghatározó események történetéből. A szerző kertelés nélkül, őszintén ír az Újvidéki Televízióban, a Duna Televízióban és más médiumokban átélt viszontagságairól, meghurcoltatásairól.
Bodzsoni az esten elmondta, harminc év alatt rengeteg olyan dolog történt vele, ami egy könyv hasábjain kikívánkozott. Könyve megírásának egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok látleletet kapjanak a közelmúlt médiaeseményeiről, és arról az oldaláról is megismerjék a médiát, amelyikről eddig nem tudhattak.
A megjlent részletekről azonban már eddig is megoszlottak a vélemények. A reagálásokban felmerült többek között a csúsztatások, féligazságok fogalma, illetve hogy a kötet olyan információkat tartalmaz, amelyek a szerzőt, másokkal ellentétben, jobb színben tüntetik fel.
Fehér Márta, a Pannon RTV műsorvezetője, szerkesztője, az est moderátora úgy véli, a kötetben boncolgatott kérdéseket szeretjük a szőnyeg alá söpörni, szerinte ez lehet az oka annak, hogy nem mindenki örül a megjelenésének.
Markovics Annamária, a Pannon RTV felelős hírszerkesztője kritikus olvasóként szólt hozzá a könyvben olvasottakhoz. Szerinte az első, körülbelül nyolcvan oldal után kezd izgalmassá válni a történet, amikor felerősödik benne a személyes szál, és közszereplők nevével, megtörtént szituációk kibeszélésével, bulváros hangvételt vesz a mű.
Kabók Erika újságíró, a Magyar Szó szerkesztője barátként és kollégaként szólalt fel a kötet bemutatóján. Véleménye szerint megrendítő az a leplezetlen őszinteség, ahogyan a szerző leírja viszontagságait, melynek során ugyanakkor rendkívül erős kortörténet és társadalomkritika rajzolódik ki a sorok között. Ezen kívül a könyvből olyan szakmai tanácsokat olvashatnak ki a fiatal generációk, amik miatt érdemes kézbe venni.
Simon Erzsébet Zita, az MNT tájékoztatási tanácsosa a leírtak tényszerűségét erősítette meg. Az Újvidéki TV-ben uralkodó viszonyokról szólva úgy fogalmazott, a médiumnál negyven éve megrögzött szokások működnek, amiket nem lehet megbontani. – Ehhez Bodzsoni hozzáfűzte, az Újvidéki TV minden hibájával együtt nagyon fontos a vajdasági magyarságnak, de a XXI. században nem lehet a '70-es évek módjára televíziózni, és az így kialakuló konfliktusok, illetve az ezekből fakadó rivalizálás a Pannon RTV-vel szemben számos probléma forrása lett.
Bodzsoni a címmel kapcsolatban egy megjegyzést fűzött az elhangzottakhoz, a média az elmúlt negyven évben nem azzal foglalkozott, amivel kellett volna. Ebben benne van ő is, hiszen ahogyan erről a kötetben is ír, sokszor eltévedt, például a szerelem, az alkohol, a személyeskedés útvesztőiben.
A könyvbemutatón Buzás Zsuzsanna és Brasnyó Zoltán, a Pannon RTV munkatársai közreműködtek, akik részleteket olvastak fel a könyvből.
„Baj lehet, ha én ezt leírom?” – hangzik el a könyvben is az újságíróban örökké motoszkáló kérdés, és persze a szerzőben is felmerült annak megírása során. De ha nem írja le, akkor minek az egész? – következik a felelet, hiszen a szerző szerint a cél éppen az, hogy vitát váltson ki, kezdjünk el végre beszélni a dolgokról.
Bodzsoni István A média elvesztegetett hatalma című kötete a budapesti Novum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A türelmetlenebb érdeklődők a Novum Könyvkiadó weboldalán, a novumkonyv.hu címen rendelhetik meg, de a kötet hamarosan Vajdaság-szerte is kapható lesz a magyar könyveket árusító könyvesboltokban, 800 dináros áron.
Gy. V.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević szerb kormányfő ma azt mondta, hogy Újvidék az épülőfélben lévő két új híddal többé nem lesz ugyanaz a város, és egy új, jobb dimenzióba lép. „Az újvidékiek generációkon át álmodoztak erről, mi pedig remélem, abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt megvalósítsuk”, mondta Vučević, aki Goran...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:40 ]
Magyarkanizsa önkormányzata folytatja a támogatások odaítélését a 2023-as energiahatékonysági pályázatra vonatkozóan a Bányászati és Energetikai Minisztérium utólag megítélt újabb támogatásának köszönhetően lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzati...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:39 ]
Összesen 38-an vehették át diplomájukat szerda kora este a magyarkanizsai városháza nagytermében, miután sikeresen befejezték az Ingyenes informatikai képzés nőknek elnevezésű képzést. A tanfolyam érdekessége az volt, hogy habár elsősorban különböző életkorú nőknek szánták, férfiaknak is lehetőségük volt...
2024. MÁJUS 16.
[ 8:24 ]
Beolvasás folyamatban