Vajdaság
Megemlékeztek az újvidéki razzia 71. évfordulójáról
Az 1942 januári "hideg napok" áldozataira emlékeztek ma Újvidéken. A megemlékezésen koszorúzott Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes is. (a képen)

A razzia áldozatainak emléket állító Duna-parti emlékműnél rendezett megemlékezésen jelen volt Aleksandar Vučić, a szerb kormány első alelnöke, honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Nikowitz Oszkár Magyarország nagykövete, Josef Levi, Izrael nagykövete, Miloš Vučević újvidéki polgármester, Siniša Sević, az újvidéki képviselő-testület elnöke, valamint a szerb pravoszláv egyház, a szerbiai zsidó és iszlám hitközségek képviselői.
Vučević polgármester felelevenítve az 1942. január 21-e és 23-a közötti eseményeket, azt mondta, egész generációk pusztultak el, s a jég alatt végezte egy egész város, miközben emlékeztetett arra, hogy az áldozatok egyetlen bűne azt volt, hogy más nemzethez tartozók voltak.
"Amit ezek az ártatlan áldozatok örökül hagytak nekünk az az, hogy ápoljuk az együttélést", hangsúlyozta Vučević, hozzátéve, a jövőben is identitását veszti az, aki elfeledi a múlt ártatlan áldozatait.
A szerbiai zsidó hitközség nevében Isaac Aziel szerbiai főrabbi emlékezett. Azt mondta, a környezetszennyezés problémája sem oldható meg mindaddig, míg nem oldódik meg a "tudatszennyeződés" kérdése azok fejében, akik úgy vélik, az erőszak bárkinek is jót hozhat.
A pravoszláv egyház nevében Irinej Bulović bácskai püspök emlékezett. Mint mondta, a történelem a legjobb ítélőbíró. "Olyan időket élünk, amely nem zárja ki, hogy megismétlődjön mindaz, ami ezen a helyen történt. Az olyan viszonyokat, amelyek közepette a hazugság igazság, a háború pedig béke, a szerbek mellett a zsidók még inkább megérezték, hiszen ma vannak olyanok, akik azt mondják, a holokauszt nem történt meg, ezt a zsidók maguk csinálták", mondta Irinej püspök, s hozzátette, az hogy ekkora számban összegyűltek a megemlékezők, azt jelenti, van remény, s rámutatott arra is, hogy a szerbek a bűnözőket soha nem egyenlítették ki azzal a néppel, amelyhez tartoztak.
Irinej püspök kiemelte továbbá, elmúlt az az időszak, amikor elhallgatták a razzia áldozatait, s immáron a razzia nem tabu téma. "A razzia soha többé nem lesz betiltott vagy elhallgatott téma, hanem pont ez lesz az, ami hitre, reményre és szeretetre tanít bennünket", mondta a püspök, hozzátéve, különösen örül annak, hogy a megemlékezésen először vesznek részt az iszlám közösség képviselői, valamint, hogy jelen vannak a magyar kormány magasrangú képviselői is, akik "velünk együtt ítélik el a bűntényt".
A megemlékezés végén a Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes, Josef Levi izraeli nagykövet, a hitközségek és a város képviselői koszorút helyeztek el a razziának emléket állító Család szoborcsoport tövében, Aleksandar Vučić, a kormány első alelnöke és Miloš Vučević újvidéki polgármester pedig a szerb katonaság folyamhajózási egységének hajójáról dobta a Dunába az emlékezés koszorúját.

Vučić és Navracsics az együttműködésről tárgyalt

Aleksandar Vučić, a szerb és Navracsics Tibor, a magyar kormány alelnöke ma Újvidéken a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséről, a megbékélés folyamatának folytatásáról és a vajdasági infrastruktúra fejlesztéséről tárgyalt.
Vučić kiemelte a regionális együttműködés fontosságát a gyorsabb gazdasági fejlődés szempontjából, áll a kormányalelnök kabinetje által kiadott közleményben. Navracsics Tibor a tárgyalást követően magyarországi látogatásra hívta szerb kollégáját. (Tanjug)

Kapcsolódó cikk:
Navracsics Tibor a magyar-szerb megbékélési folyamat állomásairól
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Renault Laguna típusú autó sofőrje, Dušan K. (69) reggel 5 óra körül vesztette életét a közlekedési balesetben Nákófalva településen, Nagykikindánál. A baleset a főutcán történt, amikor az autó lesodródott az útról, a sofőr pedig a helyszínen meghalt. A feltételezések szerint a sofőr vezetés közben rosszul...
2019. NOVEMBER 13.
[ 11:48 ]
Az éjjel 22 óra körül Újvidéken az Újtelep városrészben, a Partizán bázis utcában lévő egyik épület hatodik emeleti lakása gyulladt ki, de a tűzben senki sem sérült meg, tudta meg a 021.rs hírportál a mentőszolgálattól, akiknek nem is kellett beavatkozniuk. Noha a lakás teljesen kiégett és hatalmas anyagi kár...
2019. NOVEMBER 13.
[ 11:11 ]
A karácsonyi, év végi ünnepek időszakában egy hónapig egyszerűsítik az átléptetést a szerb-magyar határátkelőkön, így gyorsabban, egyszerűbb módon juthatunk el az anyaországba. Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként elmondta, ennek hosszú távon is így kellene működnie. A VMSZ elnöke úgy véli, a határ...
2019. NOVEMBER 12.
[ 21:46 ]
Beolvasás folyamatban