Vajdaság
Szabadka: a VMSZ bemutatta gazdasági és térségfejlesztési stratégiáját
Pásztor: a Magyar Kormány segítségével még idén megalakulhat egy komoly eszközrendszer, amely segítheti a stratégia elemeinek megvalósítását

A Vajdasági Magyar Szövetség gazdasági és térségfejlesztő stratégiájának létrejöttét nem kifejezetten a soron következő választások ihlették, a program már készülőfélben volt jóval a választások kiírása ellőtt, neves gazdasági szakemberek, egyetemi tanárok és fiatal közgazdászok közreműködésével – emelte ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ma Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében, amely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

A VMSZ és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság szervezésében megvalósuló programismertetőn Pásztor elmondta, hogy a programot egy széleskörű összefogás révén, párthovatartozástól függetlenül valósította meg a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság egy több, mint 30 tagot számláló vajdasági magyar közgazdászokból álló csoport igényes munkájának eredményeként.

A programot Somogyi Sándor nyugalmazott egyetemi tanár, dr. Győri Lukrécia rendkívüli egyetemi tanár és dr. Nagy Imre egyetemi tanár mutatta be a jelenlévőknek, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja is beszédet tartott, továbbá Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság nevében üdvözölte a megjelenteket.

A bemutatott program öt pilléren nyugszik, az első a magas hozzáadott értékű élelmiszerek termelése, a második a turizmus, mint multiplikatív gazdasági tényező fejlesztése, a harmadik a tudásalapú és innovatív vállalkozások fejlesztése, a negyedik a vajdasági termékek piacvesztésének megakadályozása a természeti erőforrások megőrzése mellett, az ötödik pedig a vajdasági magyarság elvándorlásának enyhítése a munkaerő piaci kereslet-kínálat egyensúlyba hozásával. A stratégia elkészítése előtt a közgazdász szakemberek egy komoly és átfogó SWOT elemzést készítettek Vajdaságról, amely elemzés során gazdaságilag feltérképezték a térségre jellemző gyengeségeket, erősségeket, lehetőségeket és veszélyeket. Mindezek mentén egy olyan átfogó programot dolgoztak ki, amely a következő évekre meghatározhatja a vajdasági magyarság gazdasági előmenetelét.

Pásztor István a program bemutatását követően hangsúlyozta, hogy ez a stratégia iránytű módjára vezetheti a vajdasági magyar gazdaságot, továbbá bejelentette, hogy a Magyar Kormány segítségével még idén megalakulhat egy komoly eszközrendszer, amely segítheti a stratégia elemeinek megvalósítását.

Az előadáson Korsós Tamás rámutatott az előttünk álló magyarországi és szerbiai választásokon a vajdasági magyarság szerepvállalásának fontosságára. Kiemelte, hogy már több, mint 600 ezer külhoni magyar kérelmezte a magyar állampolgárságot, de a számarányokat tekintve a vajdasági magyarok voltak a legaktívabbak, hiszen több, mint 120 ezren kapták már meg a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően. A Szabadkai Főkonzulátuson 75 ezer ember adta át kérelmét és megközelítőleg 64 ezren tették le itt az állampolgári esküt. Közülük mintegy 35 ezren kérelmezték felvételüket a magyar választói névjegyzékre. Korsós hozzátette: a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács olyan hiteles politikát folytat és olyan komoly programokat valósít meg a vajdasági magyarságot érintő kérdések terén, amelyek megvalósítását a magyar kormány is támogatja.

Kartali Róbert

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pacsér: Újszülöttek fogadása - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 21:29 ]
Aleksandar Vučić államfő ma a Belügyminisztérium új tagjainak tartott ünnepélyes bemutatásán Újvidéken bejelentette, hogy erőteljesen fognak lecsapni a drogkereskedőkre ebben a városban. „Éppen azért tartottuk Újvidéken ezt az ünnepséget, mert ebben a városban is erőteljes csapást fogunk mérni a bűnözőkre, s...
2019. MÁJUS 21.
[ 17:58 ]
A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével és a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a magyar identitást erősítő és fejlesztő közoktatási programok keretében könyvcsomagokban részesül az a hét vajdasági gimnázium és két művészeti középiskola, ahol...
2019. MÁJUS 20.
[ 13:32 ]
Faházzal, kisvonattal és fából készült játszótéri elemekkel bővült a Tisza-part, amelyeket a magyarkanizsai Geneza kereskedelmi vállalat ajándékozott a gyerekeknek. Az új, fából készült játszótéri elemeket a magyarkanizsai óvodás kisgyerekek már birtokba is vették hétfő délelőtt. Szecsei Karolina, a Geneza...
2019. MÁJUS 20.
[ 12:52 ]
Beolvasás folyamatban