Vajdaság
Magyarkanizsa: Akció a dohányfüst elleni küzdelem napján
A dohányban egyetlen hasznos összetevő sincs, hangzott el az Egészségház figyelemfelkeltő akcióján

A dohányfüst elleni nemzeti napról – a Közegészségügyi Intézet koordinálásával – ma délelőtt sok más szerbiai intézmény mellett Magyarkanizsán is megemlékeztek. Az Egészségház előcsarnokában szórólapokat osztogattak a betérő pácienseknek, egyúttal felvilágosították őket a dohányzás ártalmairól is.

„A dohányban a kutatók szerint mintegy 4-7 ezer összetevő található. Közülük 40-ről tudjuk, hogy rákkeltő, de az összes többi között sincs egyetlen olyan sem, ami bármilyen formában jó hatással lenne szervezetünkre” - nyilatkozta az újságíróknak dr. Nada Jakić tüdőszakorvos a ma délelőtti akció során. -”Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás f'üggőséget okoz, szűkíti a vérereket, növeli a vérnyomást, ezzel együtt növekszik a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye is. Nagyon fontos a megelőzés, amit már a gyerekek körében kell elkezdeni. Ebben csak a családdal és az iskolával közösen tudnak eredményesek lenni az egészségügyi intézmények. Én mindig azt mondom, hogy a gyerekeknek példát kell mutatni azzal, hogy sem a szülő, sem a tanár, de az orvos sem dohányzik, mert egyedül ez szavatolhatja, hogy a gyermek sohasem fog rágyújtani. A dohányzásról nem könnyű leszokni, de biztosabb és egészségügyi szempontból is mindenképpen eredményesebb, mint az utólagos gyógykezelés. A gyerekek mellett a dohányzás által leginkább veszélyeztetett a várandós nők kategóriája, ahol a születendő kisbabán is kimutatkoznak a dohányzás okozta károsodások. Sajnos a dohányzás tekintetében a nők száma mára kiegyenlítődött a férfiakéval. Én mindenkinek azt mondom, hogy a legjobb megelőzés, ha soha sem kezdünk el dohányozni, de ha már rászoktunk, akkor mielőbb szokjunk le. Nincs olyan ember, aki nem tud leszokni, csak olyan, aki nem akar. Utóbbiaknak, akiknek a tanácsadás nem elég, 25 napos programot dolgoztunk ki a leszokásra ” - mondta a doktornő.

A dohányfüst elleni akcióból kivette részét Gyólay Karolina, az intézmény igazgatója is.

„A doktornő által felsoroltak mellett a dohányzásnak kulcsszerepe van a tüdőrák és a bronhitisz kialakulásában is. A kismamáknál vetélést, a baba kis súllyal születését, esetenként koraszülést idézhet elő, míg a fiataloknál a függővé válás mellett egy pszichikai instabilitást is okozhat. A dohányzás elleni törvény hatására valamelyest csökkent ugyan a dohányzók száma, ezzel párhuzamosan növekedett a leszokni akarók aránya, de ez még minden nem elég. Intézményünkben először tanácsadással próbáljuk rávenni a pácienseket, hogy hagyják el a cigarettát, ha azonban ez nem megy, akkor segédeszközöket alkalmazunk, mint a nikotin-tapasz, a nikotinos cukorka és rágógumi vagy a tabletta. A leszokáshoz elvileg két dologra van alapvetően szükség: egyik az erős akarat, a másik az elszántság, amihez elengedhetetlen, hogy a páciens változtasson szokásain, ami több mozgást és egészségesebb táplálkozást feltételez. A már említett törvény egyértelműen a nemdohányzókat védi, hiszen a közintézményekben vagy más nyilvános helyen nem megengedett a dohányzás, sajnos azonban egyes hotelekban, éttermekben és más hasonló helyen még mindig rá lehet gyújtani, ezért szigorítani kellene a törvényes előírásokon, hogy a dohányosok mellett a nemdohányzóknak ne kelljen elviselniük a dohányfüst okozta ártalmakat” - fejezte be az igazgatónő.

A dohányfüst elleni küzdelem nemzeti napjára szervezett akció a magyarkanizsai Egészségház szakembereinek és vezetőinek reményei szerint újra többeket rávesz majd arra, hogy felhagyjanak a dohányzással, amivel egészségesebb és tisztább környezetet biztosítanak saját maguknak, de a környezetükben élőknek, nem utolsó sorban saját családtagjaiknak is.

***

Szerbiában január 31-e a dohányfüst elleni küzdelem nemzeti napja. Minden negyedik polgára napi szinten dohányzik, ami azonban ennél is elrettentőbb, minden kilencedik gyerek kipróbálta már a cigarettát, többségük aktív dohányossá vált. Ezzel az ország az európai országok között a második helyen áll. Dicstelen pozíció ez Szerbiának, ami ellen küzdeni kell. A 2010-ben meghozott, a dohányzás korlátozását szabályozó törvény javított ugyan a helyzeten, de a nemdohányzók még mindig sok helyen ki vannak téve a dohányfüst okozta veszélyeknek.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kenukkal, evezőkkel, tárolóval, mentőmellényekkel és konyhai felszereléssel is bővült a magyarkanizsai cserkészcsapat Vízitelepe. A Tisatour projektnek köszönhetően a gyerekek így már egy teljesen felszerelt helyen táborozhatnak, emellett biztonságos kenutúrákon is részt vehetnek. A projekt keretein belül tábort is...
2019. JÚNIUS 14.
[ 11:36 ]
A véradók világnapja alkalmából a magyarkanizsai Vöröskereszt elismerésben részesítette a község leghumánusabb polgárait a 30., az 50., a 75. és a 100. véradásukért. Az idei évben összesen 24 plakett, 8 köszönőoklevél és 4, a fiataloknak szóló jelképes ajándék került kiosztásra. Két horgosi polgár részesült...
2019. JÚNIUS 13.
[ 20:09 ]
A szabadkai Népszínházon munkálatokat végző, jelenlegi kivitelező számára 60 nappal meghosszabbították a munkálatok befejezésének határidejét. A szakemberek szerint a pincében lévő víz okoz problémát. A Morava In nevű kruševaci vállalat további 60 napon át dolgozik majd a szabadkai Népszínház építésén, hogy...
2019. JÚNIUS 13.
[ 13:30 ]
Beolvasás folyamatban