Vajdaság
Magyarkanizsa: 250 éve a hívők szolgálatában a Szent Őrangyalok-templom
Betűméret:             

Hálaadó szentmisét tartottak a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templomban. A templom ugyanis 250 éve ékesíti a város központját. A teltházas ünnepi szentmisén a magyarkanizsai papság mellett a misét msgr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök celebrálta.

A magyarkanizsai esperes-plébános, Zapletán Géza is buzdító beszéddel készült a jubileum kapcsán a hívőknek, amelyben hálát adott a közösség megtartó erejének.

- Ez valóban egy nagyon jeles évforduló, hiszen a környezetünkben nem sok ennél idősebb templom található. Remélem azt, hogy ez a közösség amely itt van, és amelyről az a véleményem, hogy továbbra is egy élő közösség, a jövőben is tud majd fejlődni, gyarapodni, és hogy itt még a hívők nagyon sokáig meg tudják tölteni ezt a templomot – mondta a plébános.

A plébániát 1750-ben alapították, azelőtt a szabadkai ferencesek lelkipásztorkodtak ezen a területen. A magyarkanizsai úgynevezett „Nagytemplom” 1768-ban épült késő barokk klasszicizáló stílusban, ekkor nyitotta meg kapuit a hívek előtt is.

Az 1848-as szabadságharc idején a templom leégett a város ostromakor. 1857-ben felújították, 1911-ben bővítették, 1934-ben pedig újrafestették. A belső tér ismételt felújítására 1992-ben került sor, míg 2002-től folyamatosan végzik a külső felújítási munkálatokat, illetve tetőt is cseréltek az évek alatt.

A templom a 250 év alatt többször is megsérült, leégett, de mindannyiszor újjáépítették, hiszen a közösségnek is nagyon fontos, ezért az önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít örökségünk megtartására, így idén az orgona felújítását szorgalmazzák, amelyre Fejsztámer Róbert polgármester szerint több mint fél millió dinár támogatást nyújtott az önkormányzat.

- Úgy gondolom, hogy minden egyes tevékenység, legyen az külső-belső épületfelújítás, vagy legyen az egy hangszer felújítása, vásárlása, vagy éppen az egyházi tevékenységhez kötődő program és megemlékezés, az önkormányzatnak lehetőségeihez mérten ebben a tevékenységbe pénzügyi szempontból is részt kell vállalnia, hiszen a közösség így teljes, és így kerek - nyilatkozta a polgármester.

A jubileum kapcsán kiállítás is nyílt a templomban, amelyen különböző, Magyarkanizsához köthető egyházi okiratokat - mint például Márton Mátyás plébánosnak, a címzetes préposttá való kinevezésének eredeti iratát, amelyet maga Ferenc József írt alá - és emellett régi papi öltözeteket tekinthettek meg a résztvevők.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban