Vajdaság
Magyarkanizsa: Befejeződött az állami földek bérbeadásának második köre

Magyarkanizsa községben az első és második körös árverés alkalmával 4600 hektárnyi földterület került licit alá, amelyeknek általában a felére van érdeklődő, vagyis mintegy 2300 hektárra.

A licitációra kerülő földek átlagárát minden esetben a minisztérium határozza meg, és az idei évben a legalacsonyabb, a védett területeken az 1200 dináros hektáronkénti árat, míg a legmagasabb árat az első osztályú szántóföldek után kell fizetni, vagyis hektáronként 29 000 dinárt.

Magyarkanizsán mintegy 401 licitegységet kínáltak a bejegyzett gazdálkodók részére a mai nap, ebből 11 egység került kalapács alá, amelyre összesen 7 termelő jelentkezett. Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat önálló mezőgazdasági szakmunkatársa szerint a megszokott rendben ment az árverés, most is azok a gazdák jelentkeztek, akik eddig is ezeket a földterületeket művelték.

- Látszik, hogy nagyon kicsi az érdeklődés a második körben. Ez mind annak tudható be, hogy olyan földek maradnak már a második körös árverezésre, amelyek zömében minőségtelen földek, és nagyon felaprózottak. Így van ez főként a martonosi kataszteri község és Horgos területén, de vonatkozik ez még a magyarkanizsai járási részre és a magyarkanizsai réti földekre is. Az első körben kiadott földterületek a legelők voltak, itt előnyjog alapján történt a bérbeadás és mintegy 1400 hektárnyi terület lett erre a célra kiadva. Előbérleti jog alapján, vagyis bérmentes használatra a Beszédes József MMIK és a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat kapott 100 hektárnyi területet. A községben lévő állami földek közül továbbá már bérlet alatt volt előjog alapján, mintegy 30 évre 262 hektárnyi terület, amelyet 2 jogi személy tudhat magáénak – nyilatkozta az önkormányzat önálló munkatársa.

Szalkai Nemes Valéria hozzátette, hogy a bérbe nem adott területek a jogszabályok értelmében parlagon maradnak, azok jogtalan művelése pedig törvénybe ütközik.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem zárják be a muzslyai iskolát - illusztráció
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:20 ]
Négy migráns eltűnt a Dunában Apatinnál, amikor illegálisan akarták átlépni a horvát határt, tudta meg nem hivatalosan az RTV. A polgároktól kapott meg nem erősített információk szerint az eset a Vagoni üdülőhelytől nem messze történt, ahol tíz migráns elvett egy csónakot, s a délutáni órákban azzal próbáltak meg...
2019. NOVEMBER 11.
[ 9:56 ]
Mementó 2019 címmel emlékeztek meg szombaton este az 1944 őszén elkövetett magyarellenes kegyetlenkedések halálos áldozatairól. A szomorú megemlékezés alkalmával a megjelentek először gyászmisén vettek részt a Szent István-templomban, majd mécsesekkel a kezükben sétáltak át a Tisza-hídnál felállított kopjafához. A...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:53 ]
Bor és hagyományai címmel tartottak találkozót a hétvégén a Kinizsi Szövetség tagjai a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában. A Kinizsi Szövetség 2015-ben alakult Nagyvázsonyban, azokat a településeket összefogva, amelyeket Kinizsi Pál életútja érintett. A szövetségnek három vajdasági...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:12 ]
Beolvasás folyamatban