Vajdaság
Magyarkanizsa: Befejeződött az állami földek bérbeadásának második köre

Magyarkanizsa községben az első és második körös árverés alkalmával 4600 hektárnyi földterület került licit alá, amelyeknek általában a felére van érdeklődő, vagyis mintegy 2300 hektárra.

A licitációra kerülő földek átlagárát minden esetben a minisztérium határozza meg, és az idei évben a legalacsonyabb, a védett területeken az 1200 dináros hektáronkénti árat, míg a legmagasabb árat az első osztályú szántóföldek után kell fizetni, vagyis hektáronként 29 000 dinárt.

Magyarkanizsán mintegy 401 licitegységet kínáltak a bejegyzett gazdálkodók részére a mai nap, ebből 11 egység került kalapács alá, amelyre összesen 7 termelő jelentkezett. Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat önálló mezőgazdasági szakmunkatársa szerint a megszokott rendben ment az árverés, most is azok a gazdák jelentkeztek, akik eddig is ezeket a földterületeket művelték.

- Látszik, hogy nagyon kicsi az érdeklődés a második körben. Ez mind annak tudható be, hogy olyan földek maradnak már a második körös árverezésre, amelyek zömében minőségtelen földek, és nagyon felaprózottak. Így van ez főként a martonosi kataszteri község és Horgos területén, de vonatkozik ez még a magyarkanizsai járási részre és a magyarkanizsai réti földekre is. Az első körben kiadott földterületek a legelők voltak, itt előnyjog alapján történt a bérbeadás és mintegy 1400 hektárnyi terület lett erre a célra kiadva. Előbérleti jog alapján, vagyis bérmentes használatra a Beszédes József MMIK és a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat kapott 100 hektárnyi területet. A községben lévő állami földek közül továbbá már bérlet alatt volt előjog alapján, mintegy 30 évre 262 hektárnyi terület, amelyet 2 jogi személy tudhat magáénak – nyilatkozta az önkormányzat önálló munkatársa.

Szalkai Nemes Valéria hozzátette, hogy a bérbe nem adott területek a jogszabályok értelmében parlagon maradnak, azok jogtalan művelése pedig törvénybe ütközik.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Két jelentős gazdasági fejlesztést adtak át ma Adán, a Termometal és a T-1 Abraziv fémipari vállalatokban, amelyek közül az előbbi korszerű fémmegmunkáló gépeket, berendezések és szoftvert, az utóbbi pedig nagyteljesítményű fúró- és marógépet vásárolt a Prosperitati Alapítvány támogatásával. A fejlesztések...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:57 ]
Ada község önkormányzata idén jelentős összeggel, 15 millió dinárral támogatja a községbeli civil szervezetek székházának felújítását és berendezését. Az erre vonatkozó pályázaton tizennégy szervezet vett részt sikeresen, amelyeknek illetékeseivel Bilicki Zoltán, a község polgármestere ma írta alá a támogatási...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:56 ]
Beolvasás folyamatban