Vajdaság
Horgos: Egészségvédelem a szerbiai hadsereg segítségével

Tavaly Velebitre, az idei évben Horgosra látogatott el a szerbiai hadsereg néhány tagja Újvidékről. A Katonaorvos falun elnevezésű akció keretében a hadsereg egyik általános orvosa és technikusa a magyarkanizsai Egészségház munkatársaival karöltve ingyenes vércukorszint-, vérnyomás- és EKG-vizsgálatokat végzett a lakosság körében. Az akció célja az volt, hogy ezeken a vizsgálatokon minden olyan beteg részt vehetett, aki egyébként nem rendelkezik egészségügyi biztosítással.

Gyólay Karolina, az egészségház igazgatónője elmondta, hogy támogatásul ők is részt vállaltak az akcióban.

– Meg kell említeni, hogy egy katonaorvos és egy technikus jött segítségünkre, mi pedig adtunk egy doktornőt, illetve négy technikust, akik még 5 házilátogatást is el fognak végezni a mai napon, ami azt jelenti, hogy a fekvőbetegeknél is ugyanezeket a megelőző vizsgálatokat végzik majd. A vizsgálatokat betegségmegelőzés céljából végezzük, különös tekintettel azokra, akik nem rendelkeznek betegbiztosítással. Az egészségház is nagy örömmel vesz részt a katonaorvos a falun elnevezésű akcióban, hisz elsődleges célunk a segítségnyújtás, és külön öröm számunkra, hogy a katonaorvos gyógyszereket is hozott, így azonnal orvossághoz is juthat az, akinek szüksége van rá, és más módon nem tudja előteremteni azt – mesélte az igazgatónő.

Mandžić Aleksandar őrnagy a téma kapcsán kifejtette, hogy az akció célja, hogy az egészségügyi dolgozók tapasztalatot cseréljenek, megismerjék a területet, és ellenőrzéseket végezzenek azoknál a személyeknél, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással, vagy fekvőbetegek.

Az akcióban részt vett még a hadseregtől dr. Dušan Pajković, állatorvos és őrnagy, aki látogatást tett a horgosi Urbán család gazdaságában és hasznos tanácsokkal látta el a gazdát.

Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai önkormányzat képviseletében vett részt az eseményen, és dicséretre méltónak találja a tevékenységet és törekvést a segítségnyújtásra, amelyet ekkora összefogással sikerült elérni.

A Vöröskereszt ruhaosztással járult hozzá az eseményhez, valamint a kiérkező katonák egy előadással is kedveskedtek a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola diákjainak, ahol bemutatták a hadsereg munkáját, valamint a katonai akadémiát.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt. Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:11 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban