Vajdaság
Új képzések magyarországi karokkal együttműködve a szabadkai VM4K-ban
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által nyújtott képzések száma a 2019/2020-as tanévtől bővülni fog.

Mentálhigiénés szakemberképzést, gyógypedagógiai konduktorsegítő képzést és információbiztonsági szakmérnök képzést is lehet majd választani. Az ezzel kapcsolatos szerződéseket szerda délután írták alá Szabadkán a tervezett képzéseket megvalósító magyarországi felsőoktatási intézmények, valamint a Szekeres László Alapítvány képviselői.

Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta:

- A Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak a magyar kormánnyal, valamint az anyaországi felsőoktatási intézmények vezetőségével való sikeres és hatékony együttműködése eredményeként mi is a Kárpát-medencei felsőoktatási hálózat részévé válhattunk, s 2017 novemberében a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális központ is megnyithatta kapuit a vajdasági közösség számra. Jelenleg három felsőfokú képzés folyik a központban: a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetének két képzése, az inkluzív fejlesztő szakpedagógusi szakirány továbbképzés és a logopédiai szakirány továbbképzés. Az SZTE-vel az elmúlt években aláírásra került egy általános megállapodás, ezért most ők nem látnak el kézjegyükkel dokumentumokat. A központunkban folyó harmadik képzés, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának mechatronikai mérnöki mesterszaka kapcsán is aláírunk ma egy szerződést – emelte ki Fejsztámer Róbert, majd elmondta:

- Nem titkolt célunk, hogy a VM4K a vajdasági magyar közösség egyik olyan központjává váljon, amely használható tudást és értékeket közvetít, s olyan hely legyen, amely a vajdasági magyar embereket szolgálja színvonalas képzései és minőséges rendezvényei által.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a vajdasági magyar oktatás fontos helyszínévé vált a VM4K:

- Ez az épület nemcsak tartalommal, hanem élettel, olyan közösségi élettel telt meg, amely most már nemcsak Szabadkát, a Bácskát, a Délvidéket, hanem a Kárpát-medencét is olyan módon próbálja belakni, amely mindannyiunk számára azt jelenti, hogy az álmok nem hazudnak, azokat tovább lehet álmodni. Ha a közösség összefog, s ha az nemzetileg elkötelezett, akkor jövőt tud teremteni, építkezni tud ott is, ahol már reménytelenséget éreztünk – mondta Hajnal Jenő.

Pásztor István, a VMSZ elnöke méltatta a magyar kormány nemzetépítő erőfeszítéseit, amelyeknek a vajdasági magyarság az elmúlt 9 évben folyamatos haszonélvezője volt. Ugyancsak kiemelte a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, hisz ott fogalmazódtak meg azok a fejlesztési elképzelések, amelyeket a magyar kormány támogatni tudott. A VMSZ elnöke ugyancsak méltatta a Szekeres László Alapítvány tevékenységét.

- A Szekeres László Alapítvány az elmúlt másfél évben bontakozott ki, ezt megelőzően, több mint tíz éven keresztül csak a kisösszegű támogatások kiosztásával foglalkozott. Minden olyan erőfeszítés korábban hiábavaló volt, ami azt célozta volna, hogy vigyünk be ide valami tartalmat, vállaljon fel az alapítvány olyan más ügyeket is, amelyeknek nemzetépítő funkciója van. Az elmúlt másfél évben adódott erre lehetőség, mert voltak erre nyitott fülek és volt nyitott lélek – mondta a VMSZ elnöke.

Pásztor István rövid áttekintést adott a VM4K egyéves tevékenységéről: 44 hiánypótló kulturális rendezvényt tartottak, 165 óra olyan program valósult meg, amely 2800 embert vonzott ide.

- Vannak olyanok, akik hetente járnak a rendezvényekre, mert feltöltődnek, s kezd kialakulni egy értelmiségi közösség – emelte ki Pásztor István.

A szerződés aláírása kapcsán azt monda, bővül az a magyar nyelvű felsőoktatási lehetőség rendszer, amit az elmúlt években építettünk két olyan elemmel, ami hiánypótló, és ami elsősorban a mi igényeinket szolgálja.

Feketéné dr. Szabó Éva dékánhelyettes elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem Pető András Karának képviseletében Szabadkára érkezve büszke arra, hogy a magyar kormány és a Szekeres László Alapítvány támogatásával részesei lehetnek a most megkötendő együttműködésnek.

- Az is örömmel tölt el, hogy az utóbbi négy évtizedben a világot bejárt konduktív nevelés ma már a Vajdaságban is elérhető. Mi ezt az együttműködést még Pető András Főiskolaként álmodtuk meg, de a Semmelweis Egyetemmel való integráció kapcsán az egyetem elkötelezetten támogatott minket abban, hogy ezt az együttműködést aláírhatjuk. Azt hiszem, hogy felkészültek vagyunk. A helyi igényekre akartunk reagálni. A 2019/20-as tanévben indítandó konduktorsegítő szakirányú továbbképzésünkre olyan itt végzett, itt dolgozó pedagógusokat várunk, akik az eddigi oktatási és nevelési tapasztalataik mellett konduktori irányítás felügyelettel nyitottak lesznek arra, hogy központi idegrendszeri sérült gyerekek ellátását, fejlesztését is magukra vállalják. Nem titkolt célunk, hogy ezt az együttműködést még tovább bővítsük, esetleg konduktorképzést indítsunk. A mostani projektjeink fenntarthatóságát is segíteni fogja az, ha az itt végzett konduktorsegítők be tudnak állni a konduktív nevelési projektekbe.

Dr. Habil Sepsi Enikő dékán a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara nevében örömét fejezte ki, hogy részt vehetnek az együttműködésben.

- Illyefalva, Léva és Beregszász után Szabadkán is elindíthatjuk a mentálhigiénés szakember képzésünket. Talán nem minden szak mondhatja el magáról, hogy minden jelentős határon túli területen indult képzése. Nagy várakozással tekintünk az itteni képzés indulása felé az önismereti csoportokat szeretnénk elindítani ősszel, a többi tárgyat pedig februártól kezdődően. Annyit még fontos elmondani erről a képzésről, hogy a kárpát-medencei magyarság hálózatba szerveződését segíti és a szülőföldön maradást, vagyis olyan segítőszakmában dolgozókat várunk erre a képzésre, akik azután a helyi közösségekben tudják ezt a képzésen elsajátított az eszköztárat kamatoztatni.

Prof. dr. Rajnai Zoltán dékán az Óbudai Egyetem képviseletében elmondta:

- Egy nagyon fontos állomásához érkeztünk az együttműködésnek a határon túli képzések témájában. Az Óbudai Egyetemen már indított képzést, és folyamatosan indítjuk is képzésünket mechatronikai mérnök mesterképzési szakon itt Szabadkán együttműködésben a Műszaki Szakfőiskolával. Ez egy nagyon jó kezdeményezés volt 2017-ben Hajnal Jenő elnök úr részéről, s már abban az évben, szeptemberben el tudtuk indítani ezt a képzésünket. Az idei tanév végén az első olyan évfolyam diplomavédéssel és államvizsgával zárja a képzését, amely 2 évvel ezelőtt kezdte meg úttörőként a tanulmányait. Közben a második évfolyam is elindul 2018 szeptemberében. Nagyon fontos a határon túli magyarság anyanyelvű képzése. Az Óbudai Egyetemen a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának nagyon nagy szerepet szán abban, hogy az úgynevezett harmadik misszióban a határon túl élő magyarság képzésében szerepet vállaljon.

Prof. dr. Rajnai Zoltán elmondta, olyan mérnökképzéseket hoznak majd el, amelyek a fiatal szakemberek itthoni munkába állását segítik. Információbiztonsági szakmérnök képzést indítanak Szabadkán, amely a régió iparának a fejlődését segíti. Hoznak olyan képzést is, amit Magyarországon felsőoktatási szakképzésnek hívnak. Ez főiskolai szint alatti képzés, s azoknak szánják, akik innen továbbtanulva a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára iratkoznak majd.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rendőrségi bemutatót tartottak Zentán - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 14:34 ]
Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, mely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre. A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban tulajdonképpen az...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 14:32 ]
Mintegy 6,6 kilométernyi földes út újul meg Magyarkanizsa község területén a tartományi mezőgazdasági titkárság jóvoltából. A községben minden évben eszközölnek hasonló fejlesztéseket. Oromhegyesen ebben az évben közel 550 méternyi földes utat fednek le zúzott kővel, a Štip utcában. Bata József, az oromhegyesi...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 11:27 ]
Szeptember 24-e és október 9-e között zajlik Újvidéken a földi, a vízi és a levegőből történő szúnyogirtás. A Ciklonizacija vállalat szerint az irtás pontos helye és ideje az időjárási viszonyoktól is függ. A szúnyogirtást lambda-cihalotrin és deltametrin alapú készítményekkel végzik, a méhészeket pedig arra...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 12:57 ]
Beolvasás folyamatban